1. Jag är gravid
Graviditeten är en unik, spännande och viktig tid i livet. Det sker stora förändringar i mammans kropp då babyn utvecklas och växer i livmodern. Under den här tiden är mamman mer sårbar men också mottaglig för positiva livsstilsförändringar.
Du har plussat, hurraa! Det innebär många frågor men också en möjlighet att stanna upp och fundera på ditt och ditt barns liv. Tänk vilka möjligheter det finns att bygga en stark grund för framtiden. Då du mår bra både fysiskt och psykiskt har också din baby bästa förutsättningar att må bra.
Fundera på din vardag, rör du på dig tillräckligt, äter du hälsosamt och hurdan är din psykiska belastning? Vad är viktigt för dig och din familj? Det här är en speciell tid i ditt liv du kan påverka din och din familjs framtid genom val som har långsiktiga goda effekter.
I Folkhälsans graviditetsdagbok kan du följa din graviditeten vecka för vecka och reflektera kring dina känslor och dina förväntningar.
Kraft genom avslappning
Avslappning är gör gott både för kroppen och för humöret. Det lönar sig att regelbundet öva sig i avslappning, du kommer att ha nytta av det längre fram under graviditeten och som småbarnsförälder.
I övningen nedan blir du medveten om dina tankar och hur det känns i din kropp just nu. Övningen stärker din förmågas att vara närvarande och att lyssna till din kropp.
Vad är bra att äta?
Under graviditeten har kosten stor betydelse för att du och din baby ska må bra. Näringsrekommendationerna under graviditeten skiljer sig lite från de allmänna rekommendationerna. Det viktigaste är att äta mångsidigt och regelbundet samt att njuta av maten.
Basen i bäckenet
Bäckenbottenmusklerna är osynliga muskler som vi sällan lägger märke till förrän efter en graviditet. Deras uppgift är att bland annat stöda inälvor och hållning, svara mot tryck från bukhålan och ge vällust.
För att du ska må bra och ha ett gott stöd för din växande mage samt också för att återhämta dig från graviditeten på bästa sätt, behöver de här musklerna uppmärksamhet och träning. Inled träningen redan under graviditeten och fortsätt genast efter förlossningen.
Genom att känna ditt underliv bra, både hur du aktiverar men också slappnar av i musklerna, har du många fördelar. Dessa muskler ska hålla livet ut - förumma inte dem. Bäckenbottenmusklerna spelar också en stor roll för den sexuella hälsan.
I videon nedan får du tips och övningar för hur du hittar, stärker och avlastar dina bäckenbottenmuskler.
Serien är producerad av Eva Lingon (regi & klipp: Tage Rönnqvist) och Anders Lönnfeldt (foto & grafik).
Nedan kan du höra Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa, berätta mera om hur bäckenbottenmusklerna påverkar sexualiteten och hur träningen av dem kan ge bättre sex.
Material
Här kan du ladda ner Mammakraft-faktablad som innehåller information om fysisk aktivitet, kost och föräldraskap under graviditeten.
Mammakraft 1: Fysisk aktivitet
Stark bäckenbotten ger många fördelar
Faktablad om bäckenbottenträning under graviditeten och efter förlossningen
Mammakraft 1: Kost
Ät mångsidigt och hälsosamt under graviditeten
Faktablad om kost under graviditeten
Mammakraft 1: Föräldraskap
Du väntar barn och förbereder dig på att bli förälder
Faktablad om den psykologiska utvecklingen under graviditeten