Helsingfors Pride 2024

Startdatum: 27.06.2024
Kursperiod: 27.06.2024 - 29.06.2024
Arrangör: Folkhälsans Förbund
Plats: Okänd plats
Kontakt: Susanna Åhman
suss.ahman@folkhalsan.fi
050-3264807
Tillgång: Det finns lediga platser
Anmälan öppnar: 19.04.2024 09.00
Kurskod: 18FM0004007

KOM MED I PRIDE!


Folkhälsan kommer även i år att vara med i Pride i Helsingfors 28-29.6, kom och delta med oss! Pride-paraden startar lö 29.6 kl. 12 från Senatstorget, där vi finns med en Folkhälsan-banderoll. Exakt plats meddelas på Facebook och Instagram då det närmar sig. På parkfesten efteråt i Brunnsparken har vi kl. 14-18 en träffpunkt ”Svenska hörnan” tillsammans med flera andra finlandssvenska organisationer.


På to 27.6 ordnar Svenska hörnan en föreläsning om HBTIQ+ och idrott och på fre 28.6 arrangerar vi olika föreläsningar och program både för vuxna och för unga i centrum av Helsingfors.


Alla HBTIQA+-personer och övriga personer som vill visa sitt stöd är välkomna!


För mer information följ Folkhälsan på Facebook eller Instagram, eller kontakta Suss Åhman på tfn 050-3264807 eller suss.ahman@folkhalsan.fi


 


Välkommen att delta i Svenska hörnans program under Helsingfors Pride 2024! 


 


TORSDAG 27.6.2024


Vad? HBTQIA+ och idrott - Då, idag, imorgon


När? Torsdag 29.6, kl.19.00-20.30


Var? Helsinki Pride House, HOBO Hotel, Glogatan 4, Helsingfors 


Programmet består av följande delar:


1. Mot reglerna: Unik utställning som hyllar personer som spelat en avgörande roll som förebilder och allierade inom HBTQIA+ frågor inom idrotten.


2. Utmaningar för HBTQIA+ inom europeisk idrott. Föreläsare: Sarah Townsend ordförande för HBTIQ+-idrottsklubben Activ’Elles04 och tidigare med ordförande för European Gay and Lesbian Sports Federation (EGLSF).


3. Panelsamtal om könsneutrala skolmästerskap: Diskussion om Helsingfors 2023 års evenemang.


Läs mer om torsdagens program i det här Facebook evenemanget: https://www.facebook.com/share/DgCuc2BE7e85UpKU/


 


FREDAG 28.6.2024


Svenska hörnans program under fredagen äger rum i Luckans utrymmen i Helsingfors (Georgsgatan 27).


Klockan 12.30-13.30


Globala Perspektiv på HBTQIA+ Rättigheter: En diskussion


En tankeväckande diskussion om HBTQIA+ rättigheter över hela världen. Detta evenemang samlar deltagare från olika bakgrunder för att utforska och analysera situationen för HBTQIA+ personer i länder där deras rättigheter är begränsade eller obefintliga.


Klockan 13.45-14.45


Vid regnbågens slut - vård och palliativ vård för regnbågsseniorer


Föreläsare: Marion Väinämö Englaborn


Marion är legitimerad vårdlärare på vuxenutbildning och YH och har sin vårdbakgrund som specialist i palliativ vård. Hon studerar masterprogram i pedagogik och är forskningsassistent inom DöBra projektet på Karolinska Institutionen. Hon har 30 års arbetslivserfarenhet inom inom vård och omsorg och har i 10 års tid föreläst om hbtqi-medvetenhet, främst inom palliativ vård.


Marion är transperson och har ett långt aktivistiskt liv inom RFSL där hon nu är ordförande för Göteborgsavdelningen. Utöver arbetet och studierna har hon även hunnit skriva ett par publicerade antologier och har även gett ut en lärarhandledning i geriatrik.


Kl. 15.00-16.00


Författarsamtal med Kaj Korkea-Aho & Catariina Salo


Kaj Korkea-Aho och Catariina Salo är båda aktuella med böcker om föräldraskap. Nu får ni träffa dem båda i ett personligt samtal om deras senaste böcker.


Kaj Korkea-Ahos självbiografiska text om hur tre föräldrar fick ett barn är berörande, smärtsam och humoristisk och kan även användas som ett slags handbok för andra i samma livssituation. Boken "Hur man möter en mamma" ges ut av Förlaget.


Catariina Salos debut är både en berättelse om ursinne, ett rop på hjälp som en berättelse om kärlek, åtrå och svartsjuka. Om att ha en mamma och att vara en mamma, att tappa sin väg och förhoppningsvis hitta tillbaka. Boken "Parasit" ges ut av Schildts & Söderströms.


Kl. 16.30-18.30


Pysselverkstad


Kom med och gör ditt eget regnbågspyssel tillsammans med oss! Vi gör skyltar och pins inför lördagens Prideparad. Vi bjuder på pysselmaterialet.


Kl. 19.00-21.00


Livemusikquiz med Regnbågsallians och Rockdonna


Livemusikquiz där du får sätta både dina pridekunskaper och musikkunskaper på prov. Rockdonnas band spelar en repertoar som på något sätt är kopplad till priderörelsen, och Regnbågsallians varvar låtarna med frågor kring temat. Fina priser utlovas till vinnarna!


 


LÖRDAG 29.6.2024


Prideparaden 


Start från Senatstorget


Välkommen att gå i Prideparaden tillsammans med Svenska hörnans organisationer lördag 29.6! Vi träffas kl. 11.30 utanför stadsmuséet, Alexandersgatan 16. Håll utkik efter Svenska hörnans beachflagga för att hitta oss! Kl. 11.50 går vi tillsammans iväg till vår plats i block 4 i paraden. Paraden startar från Senatstorget kl. 12

Vi går längs gatorna mot Brunnsparken tillsammans med tusentals människor med färgglada regnbågsflaggor och utstyrsel. Paraden samlar människor av olika kön, sexuella läggningar och bakgrunder för att fira och stötta HBTQIA+ samhället. Vi hoppas att du vill gå i paraden med oss för att hylla olikheter och allas lika värde.


Pride parkfest i Brunnsparken 


Prideparaden slutar i Brunnsparken på en storslagen parkfest. Kom förbi eller stanna för en längre stund vid Svenska hörnans tält!


 


ALLMÄN INFORMATION


Svenska hörnan är ett samarbete mellan finlandssvenska organisationer som arbetar för HBTQIA+ personers rättigheter och består av: Barnavårdsföreningen, FDUV, Finlands Svenska Idrott, Folkhälsan, Krisjouren för unga & Volontärverksamheten vid HelsingforsMission, Luckan, Psykosociala Förbundet, Regnbågsallians Svenskfinland och SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder.


Alla program är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.


Vi följer principerna för ett säkrare utrymme. Det betyder att vi inte tolererar diskriminering i någon form. Alla ska respekteras och accepteras som de är. Om trakasserier av någon form vittnas eller upplevs, ska det meddelas till arrangören snarast möjligt, så att det kan åtgärdas.


 


TILLGÄNGLIGHET PÅ LUCKAN SAMT UNDER PARADEN


Vid huvudentrén på Luckan Helsingfors är det två trappsteg som leder upp till dörren. En tillgänglig ingång utan trappsteg finns till höger om Georgsgatans entré. Fortsätt genom Mercatorgränden (tunneln på höger sida om huvudentrén som leder till Tuppens Torg). Den tillgängliga entrén finns på vänster sida direkt efter tunnel. Programmet ordnas på första våningen. Det finns fem toaletter varav en är tillgänglig unisex toalett. Alla toaletterna finns i källarvåningen. Dit kan man ta sig via trappor eller hiss. Mer information om Luckans tillgänglighet finner ni här: https://helsingfors.luckan.fi/utrymmen/


Prideparaden startar från Senatstorget och slutar i Brunnsparken. Den sammanlagda sträckan är ca 3 km. Paraden brukar framskrida i vanlig promenadtakt och sker delvis på kullerstensbelagd väg. Den stora folksamlingen orsakar en hög ljudnivå. 

Tider :

27.06.2024 00.00 - 23.59 Platsen saknas
28.06.2024 00.00 - 23.59 Platsen saknas
29.06.2024 12.00 - 18.00 Helsingfors pride startplats