Seniorcentret vid Emeliehemmet erbjuder en guldkant i vardagen - Folkhälsan

31 maj 2019

Seniorcentret vid Emeliehemmet erbjuder en guldkant i vardagen

Hit kommer man för att umgås, prata och träffa vänner, men mest för att träna och ta del av allt aktivt program. Seniorcentret vid Emeliehemmet är en viktig programpunkt för många. Nu byggs det också större.

Läs mer om Emeliehemmet

– Jag kom hit vid sju i morse och vårt team inledde med en kopp kaffe samtidigt som vi gick igenom vilka uppdrag som väntar oss under dagen och under kommande vecka. Så tycker vi om att inleda dagen, säger Jenni Örnberg, teamledare för hemtjänsten.

Hon öppnar dörren till sitt kontor på Emeliehemmet i Karleby. Det är måndag och en ny vecka kör i gång på Folkhälsans hemtjänst.


Folkhälsan står också - tillsammans med föreningen Heim - för seniorcentret som ordnar verksamhet i Emeliehemmet två dagar per vecka. Målsättningen för verksamheten är att fylla dagen med det lilla extra, men också att upprätthålla och stärka den fysiska förmågan hos deltagarna. Här träffas man, tränar, pratar och har aktivt program under dagen.


På plats i dag finns
en glad skara med deltagare som träffas tillsammans med sin ledare Kristina Furu-Mäki. 

– He blir bara värr och värr, säger en av deltagarna och skrattar högt när det blir dags för handgymnastik med klädnypor. 

Nu gäller det att träna finmotorik och styrka i fingrarna. 

– Just söis, svarar Furu-Mäki uppmuntrande när hon hjälper deltagarna med instruktionerna.


Jenni Örnberg berättar att seniorcentret är en väldigt viktig verksamhet för Emeliehemmet. På tisdagar ordnas specialprogram för personer med minnessjukdom. Och just nu, när sommaren står för dörren, blir det mycket program utomhus.

– Det är jätteviktigt att man får komma ut i frisk luft varje dag. Gården är en bra hållplats för oss och just nu planterar vi till exempel blommor här ute. Några av deltagarna vill gärna cykla, så då kan vi åka ut på en cykeltur. Vi har stor nytta av cykelrikshan som kan skjutsa två personer samtidigt.

På Emeliehemmet finns just nu 17 bostäder och 21 boenden. Här finns också Soite-områdets två avdelningar Alma och Alfred med 17 platser var. Men mycket nytt är på gång.

 

Ute på gården byggs det för fullt. Nybygget är ett separat bostadsbolag - Bostads Ab Park och Plaza. Det är ett gemensamt projekt mellan Folkhälsan, Föreningen De Gamlas Hem i Gamlakarleby (HEIM), Stiftelsen Kulturfonden i Gamlakarlebynejden och Vesikari Invest. Totalt kommer det att byggas 60 lägenheter både ägo- och hyresbostäder som förväntas vara klara sensommaren 2020. 

– Vi satsar stort på gemenskapsutrymmen, gym och utrymmen för Folkhälsans rehabiliteringsenhet i Karleby. Också trädgården kommer att göras om!