Några nötter om dagen håller doktorn borta från magen - Folkhälsan
12 november 2021

Några nötter om dagen håller doktorn borta från magen

Att äta två cirka 28 grams portioner nötter i veckan är förknippat med en mindre risk för alla komponenter i metaboliskt syndrom bland individer med typ 1-diabetes. Orsakssambandet, alltså vad det beror på, är ändå oklart tillsvidare.

Nötter är en bra källa av omättade fettsyror, fibrer, protein, mineraler och flera andra bioaktiva ämnen. Dessutom bidrar nötter inte så mycket till att blodsockret höjs efter måltid, eller post-prandial glykemi som det också kallas. Nötter innehåller nämligen väldigt lite kolhydrater, vilket kan vara speciellt relevant för personer med diabetes. Förutom att nötter är allmänt näringsrika och goda men samtidigt inte innehåller så mycket kolhydrater, har de också visat sig ha flera andra positiva hälsoeffekter. Att äta nötter är nämligen associerat med lägre risk för hjärtkärlsjukdom och anses i allmänhet minska risken för vaskulära hjärtsjukdomar.

Metaboliskt syndrom är i sin tur en allt vanligare bidragande orsak till sjukdom och dödlighet runt om i världen, kanske främst eftersom metaboliskt syndrom går hand i hand med flera kardiovaskulära riskfaktorer. Metaboliskt syndrom är en samling faktorer så som högt blodsocker, högt blodtryck, höga triglyceridkoncentrationer, låga högdensitetskolesterolkoncentrationer och bukfetma. Det framkommer också ofta tillsammans med typ 1-diabetes. Forskningen pekar också på att individer med metaboliskt syndrom som också har typ 1-diabetes löper en förhöjd risk för vaskulära komorbiditeter, alltså samsjuklighet.

En ny studie utförd av Folkhälsans forskningscentrum undersökte sambandet mellan att äta nötter och förekomsten av metaboliskt syndrom och dess komponenter. Forskarna använde sig av data som samlats in av The Finish Diabetic Nephropathy Study (FinnDiane), en rikstäckande studie vars mål är att identifiera riskfaktorer för diabeteskomplikationer. Matdagböcker från 1058 studiedeltagare utvärderades och mängden nötportioner (cirka 28g) i veckan beräknades. Metaboliskt syndrom definierades i den här studien som tre eller flera av de kardiovaskulära riskfaktorerna; bukfetma, hög triglyceridkoncentration, låg HDL-koncentration, användning av läkemedel mot högt blodtryck, och högt blodsocker.

Av de 1058 deltagarna, varav medelåldern var 46 år och 41,6 procent var män, rapporterade 54,1 procent att de inte alls åt nötter. Medianvärdet för mängden nötter som åts i veckan bland resten av deltagarna var 40,8 g. I de statistiska analyserna var en allmänt högre nötkonsumtion associerat med lägre riskpoäng för det metaboliskt syndrom - smalare midjemått, lägre BMI och glykosylerat hemoglobin, ett mått som används för att diagnostisera diabetes. De deltagarna som åt två eller flera nötportioner i veckan löpte en lägre risk att ha någon av faktorerna för metabolt syndrom.

Sammanfattningsvis är ett nötintag på två eller flera portioner (cirka 28g) nötter associerat med mindre risk för alla faktorer i metabolt syndrom bland individer med typ 1-diabetes. Men orsakssambandet, alltså vad det beror på, förblir oklart.

Källa:
Ahola, A.J.; Forsblom, C.M.; Harjutsalo, V.; Groop, P.-H., on behalf of the FinnDiane Study Group. Nut Consumption Is Associated with Lower Risk of Metabolic Syndrome and Its Components in Type 1 Diabetes. Nutrients 2021, 13, 3909. https://doi.org/10.3390/nu13113909

Studien finns att läsa i sin helhet här.

Simon Granroth, Vetenskapskommunikatör