Medlemmen

Senada - en kvinna på rätt plats

Senada Arnautovic leder en grupp för mammor och barn med invandrarbakgrund inom Folkhälsansföreningen i Närpes.

Senada Arnautovic är något av ett föreningsproffs. Sedan hon kom till Finland som flykting från Bosnien för över 20 år sedan har hon fyllt sin fritid med en mängd olika föreningsaktiviteter inom bland annat Folkhälsan och Röda Korset. Det har varit ett bra sätt att komma in i samhället, berättar hon.

I Senada Arnautovics liv finns inte mycket tid att rulla tummarna. Det ligger i hennes natur att hjälpa och stöda andra och hon jobbar gärna med människor.

– Om jag ska överleva här och inte ha en tung hemlängtan måste jag ha något att göra hela tiden. Man mår själv bra av att jobba frivilligt och det gör att mitt liv känns meningsfullt. Det är fint att arbeta frivilligt; i Bosnien fanns inte föreningar som här i Finland.

Enligt Arnautovic har bosnierna en inneboende talkoanda och hjälper varandra i både glädje och sorg. Man kunde till exempel hjälpa grannen att bygga ett hus eller skörda varandras skördar tillsammans.

Av förekommen anledning är Arnautovic mycket insatt i integrationsfrågor och föreläser som erfarenhetsexpert om kulturella skillnader. Inom föreningen Folkhälsan i Närpes leder hon bland annat en grupp för mammor och barn med invandrarbakgrund.

– Det är alltid bättre att någon som själv kommer från utlandet och redan har erfarenhet av hur det är att leva i Finland lär andra inflyttade om det finländska samhället, traditionerna, kulturen, religionerna. Vi går till exempel igenom hur de ska integrera sig och söka info eller praktiska saker om hur det är att leva i Finland, berättar Arnautovic.

Hon har också varit aktiv inom projekten Mammakraft och FHille, som förbereder barn för förskolan och skoltiden.

Senada Arnautovic gick med i Folkhälsan i Närpes för över tio år sedan.

– Jag visste inte ens vad Folkhälsan var då jag blev tillfrågad att sitta i styrelsen. Men jag tyckte det var jätteroligt att de ville ha mig med i en styrelse för en förening som gör något gott. I Bosnien lever folk för dagen och oroar sig inte så mycket för framtiden. Folk funderar inte så mycket på sin hälsa och går inte fort till läkare.

Hon är imponerad över att så många vill hjälpa till och jobba gratis, och uppskattar Folkhälsans mångsidiga verksamhet. Språket var lite problematiskt i början men med tiden har det börjat löpa bättre och numera talar hon flytande svenska.

– Frivilligarbetet är viktigt för mig och det känns som att jag har gjort något fint här i Finland. Att jag räknas som en del av samhället.
Förutom att engagemanget har gett Arnautovic en gemenskap med många nya vänner och bekanta, har hon också börjat satsa mer på sin egen motion. Folkhälsans hälsofrämjande tankar har dessutom lett till att hela familjen numera äter hälsosammare. Hon säger att bosnisk mat är mycket god inte riktigt hälsosam.

I sitt eget arbete som närvårdare inom äldrevården ser hon också helt konkret ett behov av Folkhälsans verksamhet i Närpes.

– Många kommer frivilligt via väntjänsten och hälsar på de äldre – det är mycket viktigt för att förebygga ensamhet som tyvärr är det största problemet bland äldre. Det finns också ett stort intresse för vår simskola, babysim och må bra-kaféer för äldre.

Hon uppskattar att Folkhälsan utvecklas i takt med samhället.

– Det är inget som säger stopp. Finland är ett mångkulturellt land – det är fakta – och Folkhälsan hänger med sin tid. Det är bra att vi till exempel godkänner burkini i simskolorna.

Ett samhälle fungerar och utvecklas till det bättre genom att människor med olika kulturella influenser bygger upp det tillsammans, konstaterar Senada Arnautovic.

Vem?

Senada Arnautovic
Bor: i Närpes, kom hit som flykting från Bosnien år 1996.
Ålder: 38 år.
Familj: Maken Asmir och barnen Alma, 18 år, och Zlatan, 11 år.
Jobb: närvårdare inom äldreomsorg.
Intressen: frivilligarbetare inom många olika föreningar.

Text: Nanette Forsström
Foto: Linus Lindholm