Naturkraft

Idun tar ut familjer i naturen

Projektet Naturkraft

Idun Hellström i Åbo är vad vi kallar naturkraftinspiratör. Det här är ett nytt koncept inom Folkhälsans projekt Naturkraft där Folkhälsan vill engagera frivilliga som tar ut familjer på olika naturupplevelser.

Tanken är att naturkraftinspiratören lockar med sig barnfamiljerna till olika utflyktsmål i närregionen. Då man väl kommer ut kan man märka hur skönt och avslappnande det är. Ofta lagar man mat tillsammans i naturen eller har annat program. 

S:t Karinsbon Idun Hellström kommer att leda naturutflykter för familjer i Åboregionen. Den första utflykten ordnade hon i februari innan isoleringen inleddes.

– Vi var då cirka 10 familjer med barn i olika åldrar som gick ut i skogen, men sen blev det ju tyvärr en paus. Det här frivilliguppdraget lockade mig för jag vill själv gärna tillbringa mera tid ute i naturen med familjen än vi redan gör. Och är det något jag själv tycker om vill jag förstås inspirera andra också! Många av deltagarna sa att det är lättare att haka på utflykten om någon annan tar initiativ till tid och plats.

Idun Hellström är pedagog, har gått en vildmarksguideutbildning och är dessutom scout så uppdraget passar henne som hand i handske.

Man kan lära sig massor i skogen genom att iaktta djur och växter.

Matpausen är en viktig del av Iduns utflykter. Det är det viktigaste för många barn, frågan ”När ska vi äta?” kan komma så fort de går in i skogen.

– Det är roligt att laga mat över öppen eld. Det är spännande att hitta på alternativa saker att tillreda över elden. Men man måste vara lyhörd, för alla gillar inte röklukten.

Som alternativ till mat över eld hoppas Idun kunna ordna en utfärd där matlagning på trangia står på programmet.

Som förslag på enkel matsäck som också faller barn i smaken ger hon piroger, smörgåsar och färdigt uppskuren frukt. Ett tips är också att packa ryggsäcken färdigt kvällen innan och sätta fram kläder, då är ribban lägre att ge sig ut följande dag och man behöver inte börja leta fram allting på morgonen.

Idun Hellström tänker på naturen som en stor resurs som erbjuder en plats för gemenskap och lek, men också möjligheter till lärande för barnen.

– Man kan lära sig massor i skogen genom att iaktta djur och växter. När man tillbringar tid i naturen lär man sig också att värna om den. Det är viktigt att lära barnen att vara försiktiga med lava och att man ska ta med sig allting hem från skogen, antingen i magsäcken eller i ryggsäcken.

Text: Hanna Rundell
Foto: Robert Seger

 

Idun Hellström
Ålder: 40
Familj: Man, barn 6 och 3 år
Bor: S:t Karins
Jobbar som: Specialklasslärare
Intresserad av: Friluftsliv, segling, scouting, matlagning och allt kreativt man kan göra med händerna.