Styrelsetillskott

Wahlbeck och Böhling nytillskott i styrelsen

Forskningsprofessor Kristian Wahlbeck och professor Tom Böhling, prorektor vid Helsingfors universitet, är från och med 2020 nya ledamöter i Samfundet Folkhälsans styrelse. Tom Böhling är också vice ordförande.

 

Kristian Wahlbeck, vilka utmaningar i dagens samhälle vill du att Folkhälsan sätter fokus på i framtiden?

I Finland förbättras den fysiska folkhälsan hela tiden, medan vi inte ser motsvarande framsteg med den psykiska folkhälsan. Vi vet att grunden för den psykiska hälsan läggs i tidig ålder. Jag vill verka för att vi i Folkhälsans arbete bland barn och unga också fokuserar på de här frågorna. Folkhälsan gör redan mycket för att främja barns och ungas psykiska hälsa, men vi kan ännu göra mycket mer. Enligt stadgarna ska vi ju arbeta för både den ”andliga” och den kroppsliga hälsan.

Hur ser du på Folkhälsans uppdrag och din egen roll i styrelsen?

Jag ser mig framför allt som en representant just för arbetet för psykisk hälsa, eftersom det är vad jag jobbat med hela mitt yrkesliv.

I styrelsen drar vi upp de stora riktlinjerna och jag vill inte komma med allt för konkreta förslag till operativ verksamhet. Men jag talar för att höja allmänhetens kompetens inom psykisk hälsa. Det handlar till exempel om känslokompetens, social kompetens, problemlösningskompetens och kompetens i medveten närvaro.

 

 

Tom Böhling, vilka utmaningar i dagens samhälle vill du att Folkhälsan sätter fokus på i framtiden?

För det första: demografin i Finland. Vi blir allt äldre, och det föds allt färre barn. För det andra: den ökade tudelningen i vårt samhälle. Klyftorna blir allt större mellan dem som har det bra och dem som inte har det, i alla möjliga frågor – till exempel i fråga om psykisk hälsa. För det tredje: den pågående social- och hälsovårdsreformen – hur placerar sig Folkhälsan, och hela tredje sektorn, på det fältet i framtiden?

Hur ser du på Folkhälsans uppdrag och din egen roll i styrelsen?

Folkhälsan har en oerhört bred palett, från vaggan till ålderdomen, och fyller en stor nisch i synnerhet i det svenskspråkiga samhället. Men vi måste bestämma vad vi vill satsa på, vad som är vår spetskompetens. Jag tror vi kunde fokusera vår verksamhet, men i stället rikta den till en större och bredare publik.

Som läkarprofessor har jag en traditionell post i styrelsen. Det jag tror jag kan bidra med är insikt i forskningsvärlden tack vare min starka forskarbakgrund, insyn i utbildningsområdet i och med att jag är prorektor, samt ett stort nätverk, bland annat i de medicinska stiftelserna.