Naturkraft

Bli en fågeldetektiv: Appar som tar dig ut i skogen

Fåglarna kan bjuda oss på mycket underhållning just nu. Annika Wiklund-Engblom, som leder Folkhälsans projekt Naturkraft tipsar om många olika appar som gör dig intresserad av fågelskådning.

Om projektet Naturkraft

Min stegmätare har drabbats hårt av coronaepidemin. De vanliga dagsrutinerna har bytts till några steg från sängen till köket till mitt nyinredda skrivbordshörn på vinden. Det känns i ryggen och i humöret att något saknas. Tänk att det kan göra så stor skillnad! Jag inser att jag aktivt behöver planera in mina steg på ett helt nytt sätt just nu. Jag bestämmer mig för att ta en kaffepaus utomhus – och det med ett nytt tema: fåglar.

Med några nya fågelappar nerladdade i telefonen beger jag mig ut för att testa om dessa kan inspirera mig att bli en entusiastisk fågelbongare. Svaret blev ett rungande ”Ja!”. Det känns något otippat eftersom jag tidigare aldrig lockats av fågelskådning. Men den här gången går jag ut för att lyssna, och skogens alla ljud blir med ens alldeles närvarande. 

Med appen BirdNET bandar jag in en ivrig fågelsång i skogen bakom vårt hus. Appen letar efter det mest troliga svaret på vilken fågel det kan tänkas vara. Appen påstår att jag har bandat in kvittret av en grönsiska och visar en bild på hur den ser ut. ”Så spännande!” tänker jag, kikar upp mot trädtopparna och känner mig på något sätt i kontakt med den sjungande grönsiskan.

BirdNET

I appen 300 svenska fåglar kan jag söka på det latinska namnet Spinus spinus, byta språk till engelska och lär mig att den heter Eurasian Siskin. Appen ger mig också möjlighet att lyssna på ett antal olika typer av artens sång. Av de olika läten jag lyssnar på drar jag slutsatsen att det är en vuxen hane som försökte locka till sig honor. Vårkänslor med andra ord. 

eBird

Det engelska namnet skriver jag nu in i appen eBird som tillåter mig att registrera mina observationer och därmed delta i ett globalt projekt att kartlägga fågelarter. Webbplatsen eBird berättar om omfattningen av datainsamlingen och hur den bidrar till kunskap om vårt fågelbestånd i världen. Det är The Cornell Lab som upprätthåller databaserna, och en kan ladda ner regioners fågeldatabaser via appen Merlin. Mer fakta om fåglar hittar jag i apparna LärKvitter, Lilla Fågelguiden och Fåglar. Den senare har roliga varianter av frågesport att testa sina fågelkunskaper med. 

Att lyssna på fågelkvitter lär påverka vårt välbefinnande på många positiva sätt, menar forskare. Det tror jag på och sätter på bakgrundskvitter när jag jobbar vidare. Det kändes plötsligt som att jag fått en ny identitet – fågeldetektiv. I vanliga fall vill jag helst uppleva naturen utan skärmar, men med hjälp av dessa appar fick jag tillgång till en helt ny dimension av skogens invånare. Detta trots att jag är en nybörjare vad gäller fågelskådning. Jag har på känn att det här kan bli en rolig hobby som tar mig ut i skogen ännu mer. 

 

Annika Wiklund-Engblom jobbar med Folkhälsans projekt NaturKraft som vill inspirera familjer att se naturen som en hälsofrämjande resurs.

Foto: Åsa Berndtsson/CC BY