
Kommunikationsstöd, visuellt stöd och stöd för kognition
Visuellt stöd och pekplattor som stöd
Vill du lära dig mer om hur du kan använda visuellt stöd eller pekplattor för att stöda kommunikationen, språkutvecklingen och lärandet? Är det aktuellt med alternativ och kompletterande kommunikation (AKK)?
Vill du hitta inspiration och material för att utveckla en visuell lärmiljö?
Beställ vårt nyhetsbrev här
Filmer och material för visuellt stöd
På den här sidan har vi samlat över 600 videofilmer indelade i olika ämnesområden. Varje ämnesområde innehåller korta videor, som visar hur du tecknar de olika orden. På sidan hittar du också tecknade sagor och sånger.
Materialet är skapat på Folkhälsan i samarbete med Hannele Rabb (kontaktuppgifter via www.handlaget.fi) och Sandra Westerholm (kontaktuppgifter via www.teckna.fi).
Frågor om användning kan riktas till Siv-Britt Häggman (kontaktuppgifter längre ned på sidan).
Widgitsymboler används med tillstånd: Widgitsymboler © Widgit Software Ltd. 2025 | Symbolbruket www.symbolbruket.se | www.symbolbruket.se
Ge respons
Här hittar du material för kommunikationsstöd. För att kunna öppna och editera en del filer behövs en licens. Under licensfritt finns material som är i pdf-form och som kan laddas ner utan licens.
De tre filmerna här nedan har som syfte att inspirera dig som förälder att prova på att använda visuellt stöd. De visar hur lätt det är att ta i bruk visuellt stöd i er vardag.
Nedan hittar du länkar till printbara material (pdf) kopplade till respektive film. Editeringsbara versioner kommer inom kort. Symbolerna som används i filmen är huvudsakligen Widgitsymboler via Symbolbruket, delvis symboler tagna från Papunet. Widgitsymboler © Widgit Software 2023 | Symbolbruket www.symbolbruket.se. Papunets bildbank, www.papunet.net och ARASAAC-symboler: Sergio Palao för CATEDU (catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons Licensen.
Filmerna är skapade i samarbete med några frivilliga familjer, terapeuter och lärare.
Film 1: Först-sedan
Här ser du hur du kan använda först-sedan bilder som en del av er vardag samt hur du kan använda bildstöd och tecken som stöd när ni ska äta. Bildstödsmaterial som används: först-sedan bilder, tallriksunderlägg, tvätta händer (se nedan under "Material")
Film 2: Leksituation
Lek är en stor del av barnfamiljens vardag. I filmen används en samtalskarta för att inspirera barnen att kommunicera med den vuxna. Bilder för lek är roligt att använda. Bildstöd som används: två samtalkartor om inomhuslek, innelek 1 och 2.
Film 3: Påklädning
Påklädning kan vara en kämpig situation för många vuxna med små barn. Bildstöd kan hjälpa till att göra påklädningen smidigare. Bildstöd som används: klädkort, kläder och väder, klädtermometer och samtalskarta om vinterkläder.
Se våra kurser och träffar
Vi ordnar kurser och träffar inom kommunikations- och visuellt stöd.
Kontakt

Siv-Britt Häggman
Sakkunnig
050 540 0265

Michaela Holm
Sakkunnig i AKK, talterapeut
044 788 3604