Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tutkimuksessa Fin-HITissä keskitytään nyt lasten ja nuorten antibioottien käyttöön, ruutuaikaan ja sokerin käyttöön. Näin kertoo Heli Viljakainen, joka on ollut vuodenvaihteesta lähtien lasten ja nuorten terveyteen ja elintapoihin keskittyvän kansallisen Fin-HIT-tutkimustiedeprojektin (Hyvinvointi teini-iässä) johtava tutkija.
Tutkimus alkoi vuonna 2011, ja yli 10 000 9–12-vuotiasta lasta eri puolilta Suomea on osallistunut siihen.
– Tutkimusryhmämme on kasvanut usealla tutkijalla, ja olemme löytäneet uusia rahoittajia. Tavoitteenamme on edelleen parempi nuorten painonnousun ja lihavuuden riskitekijöiden ymmärrys, Viljakainen sanoo.
Eräs suurista tutkimuksen kiinnostuskohteista ovat syljen bakteerit ja painon kehitys.
– Tutkimuksemme geneettisessä osassa tutkimme syljen bakteerien ja ruokavalion, fyysisen aktiivisuuden, psyykkisen terveyden ja antibioottien käytön mahdollista yhteyttä painon kehitykseen.
– Pitkällä tähtäimellä kyse on siitä, voiko syljen avulla havaita henkilöitä, joilla on kohonnut yli- tai alipainoriski.
Koko genomin (eli henkilön perimän) tutkimusta on laajennettu, ja sitä on yhdistetty elintapatekijöihin sopivissa määrin.
– Tutkimusaineistoomme kuuluu tietoja yli 10 000 lapsesta ja nuoresta, mikä avaa meille useita tutkimuksellisia mahdollisuuksia.
Fin-HITin aiempi ryhmäjohtaja, professori Elisabete Weiderpass Vainio nimitettiin Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisen Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC) johtajaksi.
– Johtajuuteen on kuulunut suuri vastuu samalla, kun se on mahdollistanut päätösten tekemisen. Minulla on laaja-alainen kokemus eri tutkimusryhmistä, sillä olen vuosien aikana työskennellyt viiden eri professorin alaisuudessa.
Tämä kokemus on antanut Viljakaiselle selkeän käsityksen tutkimusryhmän johtamisesta.
– Itsetunto on myös kasvanut Folkhälsanilla saamani tiiminvetäjäkoulutuksen ansiosta.
Hänen mukaansa Fin-HIT-tiimi on monella tapaa aivan ensiluokkainen.
– Tutkijat ovat huolellisia ja aktiivisia ja nauttivat yhdessä tekemisestä kiinnostavan ja tärkeän tutkimusprojektin parissa.
Fin-HITin toteuttaa Folkhälsanin tutkimuskeskus yhteistyössä muun muassa Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Norjan syöpärekisterin, Gentin yliopiston, São Paulon yliopiston ja Rio de Janeiron liittovaltion Fluminense-yliopiston kanssa.
Fin-HITin tutkijoiden työtä tukevat lääketieteellinen avustusyhdistys Medicinska understödsföreningen Liv och Hälsa, Svenska kulturfonden, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Yrjö Jahnssonin säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö sekä Waldemar von Frenckellin säätiö.
Fin-HIT-tutkijat: vanhemmat tutkijat Heli Viljakainen ja Trine Rounge, tutkijatohtorit Rejane Figueiredo ja Elina Engberg, jatko-opiskelijat Sajan Raju ja Jannina Viljakainen sekä tutkimuskoordinaattorit Catharina Sarkkola ja Sohvi Lommi.
Ylin nuorisoa esittävä kuva: @rawpixel / Unsplash