Det bästa är att se glädjen i invånarnas ansikten
– Det här är ett hemtrevligt, varmt ställe. En jättefin arbetsplats och ett givande jobb. Så säger närvårdaren Ninni Åberg som jobbar på Servicehemmet Nystugan, ett hem för personer med funktionsvariationer. Socionomen Sabina Ekström och närvårdaren Mattias Engström berättar att de arbetar i invånarnas hem vilket innebär att jobbet alltid utgår från människan.
Läs mer om att jobba på Folkhälsan härI dag är det ymnigt snöfall och kallt ute så invånarna på Nystugan väljer att stanna inne. Framåt dagen försöker man alltid hitta på någon extra aktivitet, säger Mattias som berömmer den familjära atmosfären på Nystugan.
– Jag känner mig varken stressad eller orolig på jobbet. Nystugan känns väldigt unik inom Folkhälsan, man har byggt upp fina traditioner som vi för vidare samtidigt som vi tillsammans skapar nya arbetssätt.
Personalen på Nystugan hjälper invånarna med alla dagliga sysslor. En del behöver mera hjälp, andra mindre.
– Vi jobbar tätt inpå deras liv, påpekar Ninni.
Sabina säger att personalen strävar efter att vara finkänslig och respektera invånarnas integritet.
– Vi jobbar i invånarnas hem.
Ninni säger att hon varje dag frågar invånarna hur de vill ha det.
– Fast man i princip vet hur en dag oftast ser ut ska man ändå fråga varje dag, för alla har vi ju skilda dagar. Ibland vill man kanske ligga längre i sängen eller något annat.
– Man ska respektera det invånarna vill och deras önskemål.
Jobbet är självständigt men sker i team och man blir inte lämnad ensam. Mattias beskriver en god kollega som en som vågar be om, ta emot och ge hjälp. Han konstaterar att samarbetet på arbetsplatsen fungerar väldigt bra och att personalen stöttar varandra.
– En del har lite starkare viljor och en del lite mindre, men alla har hittat sin roll.
Många vägar till Nystugan
Vägen till Nystugan kan se ut på många sätt. Sabina var vårdledig hemma med sin son och ville börja jobba i mindre skala, så hon inledde värvet på Nystugan som inhoppare för att senare övergå till en tillsvidareanställning.
– Deltidsjobb här går till exempel bra att kombinera med studier.
Ninni är ursprungligen frisör till yrket och studerade till närvårdare först senare i vuxen ålder. Till att börja med jobbade hon på daghem men sedan hade hon en praktikperiod på Nystugan. Där trivdes hon så bra, att när tillfället gavs sökte hon jobb och anställdes på hemmet.
Mattias kommer från Sverige där han studerade till undersköterska. Efter studierna ville han ut i världen.
– Först skulle jag till Australien, men sedan sökte jag jobb i Finland i stället via Nordjobb. Först kom jag till Blomsterfonden i Kottby, sedan såg jag att de sökte personal till Nystugan och jag tänkte att det kunde passa mig, säger Mattias.
– Folkhälsan känns som en seriös arbetsgivare.
Sabina beskriver personalen på Nystugan som ett mångprofessionellt team. Mattias håller med:
– Vi är en bra blandning av flera yrkesgrupper.
Givande diskussioner
Frågan om vad som är det bästa med jobbet är enkel att besvara.
– Det är nog växelverkan med invånarna, säger Sabina och får medhåll av Ninni:
– Det bästa är när du ser glädjen i invånarnas ansikten när du har kunnat hjälpa dem en dag, kanske gjort något som är lite speciellt och extra. När du ser glädjen så far du nog själv också hem med ett leende på läpparna, säger Ninni.
Sabina säger att arbetet ibland kan kännas fysiskt tungt, men att det är värt det eftersom man själv får så mycket ut av arbetet.
Ninni konstaterar att det jobbigaste är att man ofta vill göra mer tillsammans med invånarna än vad tiden räcker till för.
– Men jag upplever inte bråttom som något negativt. Och personalteamet ger en kraft. Jag går oftast hem glad och nöjd.
Mattias säger att det känns roligt att stiga upp om morgnarna eftersom det är bra atmosfär på jobbet. Bland det mest givande på Nystugan är diskussionerna han för med invånarna:
– Jag känner att vi har ett väldigt stort utbyte av att sitta och diskutera tillsammans. De är väldigt allmänbildade, alla är väldigt måna om att läsa in sig på nyheter, och det ger ett stort utbyte, säger Mattias.
– Dessutom är det bra stämning inom personalen.
Till södern med Nystugans resor
Vardagen på Nystugan är sällan grå och tråkig. I Folkhälsanhuset i Esbo där hemmet finns deltar invånarna ofta i olika evenemang såsom bingo, allsång och konserter. De tar sig ofta ut i samhället, ibland med personalen från Nystugan, ibland med vänner eller assistenter. Vanliga dagar innebär ofta promenader ute i Hagalund.
– Sedan måste vi ju nämna invånarnas resor. Resorna är en viktig del av livet, utbrister Sabina.
Invånarna gör flera resor per år tillsammans med personalen eller assistenter. Ofta bär det av till södern, till exempel har invånarna besökt Alicante flera gånger. Förra året blev det resor till Lappland, S:t Petersburg och Barcelona.
Sabina Ekström.
Som ett andra hem
Sabina säger att hon i och med arbetet på Nystugan lärt sig mycket nytt som inte direkt behandlats i utbildningen. Hon berömmer också möjligheten till fortbildning på arbetsplatsen.
– Det är en jättepositiv sak: vi uppmuntras till att fortbilda oss och det finns möjlighet till det för den som är intresserad.
Mattias säger att det är viktigt med utbildad personal – då förstår man varför man gör saker som man gör och kan ge en professionell vård. Det är också mycket medicinskt som ska tas i beaktande.
Vad skulle de anställda säga till någon som funderar på att söka jobb på Nystugan?
– Det lönar sig, verkligen, säger Ninni utan att tveka och beskriver Nystugan som ett hemtrevligt, varmt ställe.
– Jag tycker det är en jättefin arbetsplats och ett givande jobb. Det är som ett andra hem.
Hon konstaterar att många kan ha fördomar eller rentav känna rädsla för funktionsvariationer.
– Jag vill uppmuntra att våga komma och pröva.
Mattias, som jobbat på Nystugan sedan 2013, konstaterar att hemmet länge haft ganska långt samma personal och att det behövs nytt folk.
– Kom bara! Välkommen hit, säger Mattias.
Ninni avslutar med att beskriva vad som är givet varje arbetspass:
– Man försöker ge invånarna det lilla extra.
Ninni Åberg och Sabina Ekström.