Jobba som simlärare - Anna

“Att lära barn simma är livsviktigt för mig”

Folkhälsan ordnar simundervisning året runt, men sommarens simskolor är speciellt populära. Anna Hasselblatt kombinerar sina studier med att jobba som simlärare vid Folkhälsan. Att lära sig simma är livsviktigt och därför lär hon barn i Svenskfinland att simma.

Läs mer om Folkhälsans simskolor här

Anna Hasselblatt har jobbat som simlärare vid Folkhälsan sedan 2018. Under somrarna har hon hunnit arbeta i Vörå, Sjundeå och Helsingfors. Hon har alltid tyckt om att simma och trivs i vattnet. Därför valde hon också att bli simlärare. På Folkhälsan uppskattar hon att jobba med barn.

– Det är väldigt belönande. När man ser alla barnens framsteg - och speciellt de som haft det svårt - är det så belönande att se hur barnen utvecklas. Förra året var det rekordmånga drunkningar i Finland. Det blir allt tydligare hur viktigt det är att kunna simma.

Smidigt att kombinera jobb med studier

Anna Hasselblatt studerar till akutvårdare. Att kombinera studierna med jobbet som simlärare har gått bra. Under höst- och vårterminen jobbar Hasselblatt i Alberga som simlärare en gång i veckan.  Då simmar barnen i simhallen inomhus.

– I simhallen kan man ha lite längre lektioner. Då brukar vi vara 40 minuter i vattnet. Det blir dock bara en gång i veckan, till skillnad mot lägren där barnen får simma varje dag. Det betyder att det hinner gå ganska lång tid mellan lektionerna. Därför kan utvecklingen gå lite långsammare.

Under lägren blir undervisningen väldigt intensiv när barnen har lektioner varje dag. De når även sina framsteg snabbare, vilket Hasselblatt tycker är roligt att se. Det är mycket att tänka på som simlärare, inte bara lektionsupplägg.

– När det gäller simläger på sommaren så finns det en del praktiska faktorer som man måste tänka på om barnen ska simma i havet - temperatur i vatten, hur grumligt det är, om det finns andra strandgäster.

Hur är det att jobba med barn?

Folkhälsan ordnar simundervisning året runt. På simskolan under sommaren varvas simundervisningen med lekar på stranden. Barn lär sig lättare genom att leka. Därför präglas Folkhälsans simskolor av en lekfull simundervisning.

– Barnen får träffa kompisar i samma ålder från olika ställen. De har något meningsfullt att göra under dagarna och får lära sig att simma. Allt är hemåt!

Som simlärare är det viktigt att kunna jobba med barn. Hasselblatt berättar vilka egenskaper hon ser som viktiga för en person som jobbar med barn.

– Man ska vara fantasifull med barnen, och kvicktänkt så man snabbt kan lösa problem när de uppstår, och vara glad. Det märks fort på barnen om man har en lite sämre dag. Man ska vara öppen och glad mot barnen, men ändå ha en viss auktoritet - samtidigt som barnen ska få ha det roligt så behöver de också lite rutiner och regler.

Folkhälsan som arbetsgivare

Första gången Hasselblatt kom i kontakt med Folkhälsan var via hennes mamma och syster, som även de har jobbat på Folkhälsan. Hon har även varit med i Folkhälsans luciakör.

– Jag upplever Folkhälsan som en rättvis och jämlik, trygg och säker arbetsplats. Man behöver inte vara orolig att något ska hända, men man vet vem man ska prata med om det händer någonting. Jag tycker att Folkhälsan står för bra saker.

Vad är det bästa med att jobba som simlärare på Folkhälsan?

– Jag har bra kollegor och en bra chef som gör jobbet roligt. Vi är ett härligt team. Barnen är ju förstås ljuvliga - när man lär känna dom och ser hur ivriga dom är över att få lära sig simma och man får följa med deras framsteg!