Jobba som sjukskötare - Stella

Vi hinner ge de boende individuell vård med guldkant

Stella Mäkinen jobbar som sjukskötare på Folkhälsanhuset i Brunakärr i Helsingfors. Hennes team på seniorhemmet Eken sköter om 13 boende som behöver omvårdnad dygnet runt. "Jag hade hört bara positivt om Folkhälsan innan jag började och kan verkligen instämma. Jag ville jobba på mitt modersmål och har inte en endaste dag ångrat att jag började här. Huset ligger dessutom så vackert och centralt."

Mäkinens arbete går ut på att ta hand om invånarna och hjälpa dem fysiskt, psykiskt och medicinskt. Sjukskötarna fungerar som länken mellan de boende och läkarna.

– Det är deras hem, så man kan säga att vi jobbar hemma hos dem. De behöver hjälp med duschandet, att klä på sig, sätta fram maten och andra dagliga sysslor.

Varje invånare har en individuell vårdplan som teamet uppdaterar var tredje månad. Dessutom görs en större helhetsbedömning två gånger om året.

– Jag vill att personalen sköter om de boende precis på samma sätt som de skulle ta hand om sina egna föräldrar. De som bor här är någons föräldrar – inte bara ett namn. De har alla en lång livshistoria som man måste beakta i vården.

– Det är självfallet annorlunda att bo här än i det egna hemmet, men det känns bra att få göra något gott för invånarna. Vi försöker göra det bästa av deras tillvaro.

Mäkinens mest minnesvärda ögonblick på jobbet är då de boende får en liten guldkant på vardagen.

– En av invånarna tycker om att bada bastu och avslutar stunden med en iskall öl. Det är underbart att se hur gott det gör honom.

Det ordnas program för de boende varje dag. På Eken, där Mäkinen jobbar, är korvgrillning, musikuppträdanden och våffelstekning populärt.

– Hos oss bor ett gift par. På sommaren tog de en tur på vår specialcykel och packade med skumpa och jordgubbar. Paret fotades och mannen fäller glädjetårar varje gång han ser fotot.

Att få jobba med människor är enligt Mäkinen helt klart det bästa med Folkhälsan.

”Alla trivs på jobbet”

På Folkhälsanhuset i Brunakärr känner de anställda till varandras namn och hälsar alltid.

– Ledningen och de som jobbar inom administrationen tar jättebra hand om oss. Varje morgon tittar föreståndaren in och kollar att alla är på jobb och mår bra.

Arbetets flexibilitet är en annan aspekt som särpräglar Folkhälsan. Personalen har möjlighet att jobba heltid, deltid eller vid sidan om studier eller annat jobb.

– Vi får själva råplanera hur vi skulle vilja jobba, men det måste såklart gå att passa in i teamets helhet. Det går också lätt och smidigt att byta turer.

Mäkinen har valt att jobba morgon- eller kvällstur, vilket betyder att hon aldrig jobbar nattskift.

– Jag tror verkligen att alla mina kollegor trivs på jobbet för folk är på så gott humör. Jobbet tar ändå upp en stor del  av ditt liv.

– Jag har faktiskt aldrig tidigare jobbat på en arbetsplats med lika god stämning, säger hon.

En av de anställdas många förmåner är möjligheten att fortbilda sig eller delta i olika kortkurser.  

– Jag får i höst börja på fortbildning inom palliativ vård och terminalvård. Det ger mycket mervärde och innehåll i jobbet.

Mäkinen kommer att fortbilda sig i ett och ett halvt år vid sidan om jobbet.

 

Lyhördhet, kraft och empati

De viktigaste egenskaperna för någon som jobbar på Folkhälsans seniorhem är att vara empatisk och lyhörd. Mäkinen trivs utmärkt med sina kollegor som är allt från 20 till 50 år gamla.

– Det breda åldersspannet ger olika syn på vården. Vi hjälper och stödjer varandra och du känner dig alltid välkommen när du kommer till jobbet.

Folkhälsan har en öppen och transparent kommunikation, betonar Mäkinen. Också interaktionen med invånarnas närstående fungerar bra.

– Vi har underbara anhöriga. Dem är vi ju i kontakt med dagligen på ett eller annat sätt.

De boende som Mäkinen har hand om är rörelseförhindrade och därmed tungskötta. Eftersom hon använder en hel del muskelstyrka på jobbet, kan hon skippa gymmet på fritiden.

– Vi har liftar och olika förflyttningsmedel, men det krävs en hel del kraft.

Respekt i livets alla skeden

Stella jobbade tidigare på en stor och jäktig enhet med 33 dementa. Där kände hon sig ofta otillräcklig och många anställda blev utbrända. Här är tempot och arbetsbördan helt annan.

– Jag upplever inte alls att det är bråttom, men folk kan såklart uppleva stress på olika sätt.

Mäkinen uppskattar att personalen på Folkhälsans seniorhem verkligen hinner ge de boende den vård som de behöver och berika deras vardag.

– Här får alla riktigt på riktigt en individanpassad vård. Jag tycker om att det är en liten, hemtrevlig enhet.

Kontakta personalpoolen

    • Personalpoolen

      Rekrytering

    • Vänligen observera, via denna e-post/kontaktbegäran behandlar vi inte arbetsansökningar. Du kan bekanta dig med våra lediga jobb på sidan folkhalsan.fi/jobb. Mikaela Smee och Sofie Rikberg ansvarar för Personalpoolen och rekrytering inom Folkhälsans serviceproducerande bolag.

      Visa mer
    • Kontakta