Jobba som vårdare - Bawar

Bawar Ali Mohamad: “På Folkhälsan har vi ganska fria händer att prova oss fram”

Folkhälsans korttidsboende Juniorhemmet är en plats där barn och ungdomar med funktionsvariationer får rum att utvecklas och spendera sin fritid. Bawar Ali Mohamad njuter av sitt jobb på Juniorhemmet och trivs som bäst när barnen gör det samma.

Här kan du läsa mer om att jobba på Folkhälsan

Juniorhemmet är ett korttidsboende i Esbo för barn och ungdomar med funktionsvariationer. Verksamheten fungerar som avlastning för familjerna, men även som en betydelsefull plats där barnen kan leka och lära sig bli självständiga.

– En vanlig dag kan vara att leka, gå ut på promenader och gå till lekparker. Just nu har vi mest inomhusaktiviteter, men innan pandemin åkte vi mycket kollektivtrafik till exempel till simhallar, lekparker och aktivitetsparker. Vi deltog också i olika evenemang, berättar Bawar Ali Mohamad på Folkhälsans Juniorhemmet.

Ingen dag är den andra lik

Barnen och ungdomarna stannar på Juniorhemmet varierande tidsperioder. Vissa kommer några timmar efter skolan, andra kommer för ett veckoslut, medan andra kanske stannar en vecka. Det är inte heller alla som kommer regelbundet. En dag på Juniorhemmet ser helt enkelt olika ut, varje dag.

– När man arbetar med barn med funktionsvariationer är det viktigt att minnas att alla är individer och väldigt olika. Du måste använda olika metoder med alla barn. Det kan bero på diagnoser eller humöret - det ändrar från dag till dag. Det är viktigt att vara flexibel och kunna bemöta barnen på ett bra sätt.

– Men i gengäld får man dela den glädje som barnen ger. De flesta är mycket positiva och glada. Då blir jag också det!

En arbetsplats som tycker om nya idéer

Bawar Ali Mohamad kom från Irak till Finland 2008. Han pratar i dag obehindrat svenska. På Folkhälsan arbetar många med olika bakgrunder och med många olika nationaliteter. Bawar Ali Mohamad trivs bra i sin yrkesroll och på sin arbetsplats.

– Jag började jobba som skolassistent i en skola och därefter vikarierade ibland jag på Juniorhemmet. Jag kände att det här var mera min grej så jag flyttade över till Folkhälsan helt och hållet - och nu har jag redan jobbat här i 10 år!

– Folkhälsan är en bra arbetsplats. Jag trivs och är väldigt nöjd att jobba här. Jag har trevliga kollegor och en lyhörd chef. I den här branschen måste man prova sig fram ganska mycket för att se vad som funkar och vad som inte funkar.

Han säger att det gäller att ha en plan B - ibland kanske till och med en plan D.

– På Folkhälsan har jag haft ganska fria händer att få prova mig fram och när jag har kommit med förslag har många lyssnat på mig. Här får man alltid komma med förslag och nya idéer. Det uppskattar jag.

Det bästa med jobbet är ändå barnen. Han trivs som bäst på jobbet när barnen är glada och nöjda.

– När vi har gjort roliga aktiviteter som barnen har tyckt om, då känner jag att det jag gör är meningsfullt!