Sommarjobb - Ellen

“På Nystugan fanns tid över att också göra roliga saker”

Ellen Nieminen, 21, sommarjobbade på Folkhälsans boende för personer med funktionsvariationer i Esbo sommaren 2021. På Nystugan insåg hon vikten av att möta upp individuella behov.

Läs mer om att jobba på Folkhälsan

Vad gjorde du en vanlig dag på jobbet?

Varje morgon delade vi upp gänget så att alla medarbetare hade ansvar för 2-3 hyresgäster var. Sedan började dagen med hygienrutiner, promenader och allehanda aktiviteter. Alla tio personer som bor på Nystugan har ju individuella rutiner, så alla dagar såg lite annorlunda ut. Ibland gjorde vi aktiviteter tillsammans, ibland var för sig.

Vad var viktigt i just ditt arbete?

Det viktigaste är nog att man är intresserad av människor och att man har förståelse för att alla människor är individer. I det här jobbet, precis som i alla jobb med människor, behöver man vara lyhörd inför olika behov.

Vad lärde du dig under sommarens jobb, som du kommer att ta med dig i livet?

Jag är mitt i mina socionomstudier på Arcada, så det här var en värdefull erfarenhet av det praktiska arbetet. Jag tycker jag har lärt mig massor under den här sommaren.

Jag har tidigare jobbat med seniorer, men det här var första gången jag jobbade med personer med funktionsvariationer. Eftersom många på Nystugan är lite äldre finns det många likheter i till exempelvis rutiner, men jag tror ändå jag tar med mig det här med olikheterna. En person vill väldigt gärna vara självständig, medan en annan gärna söker sig till gruppen.

Vad var det bästa med ditt jobb?

På Nystugan fanns tid över att också göra roliga saker. Man gör liksom inte bara “det man måste”, utan vi gick på museum, vi var på en båtutflykt, vi gick på konsert. Det fanns tid för lite extra. Det uppskattade jag väldigt mycket. Dessutom var stämningen mycket välkomnande direkt jag började, både bland personalen och bland hyresgästerna.

Tre tips för att hitta ett sommarjobb

  • Ta reda på vad du faktiskt är intresserad av. Det underlättar när väckarklockan ringer varje morgon! Sök dig till ett område som faktiskt lockar och som du vill lära dig mer om.
  • Ring upp företag, trots att de inte annonserar efter sommarjobbare! Ibland har företag inga öppna ansökningar, trots att de har behov av arbetskraft. Ring och berätta om dig själv!
  • Ibland hjälper det att visa upp sig. Ofta får man en bättre bild av varandra om man träffas fysiskt. Föreslå ett möte och visa vad du går för!