Sommarjobb - Siv-Britt

“När jag kom hem tänkte jag mycket på vilket tufft och viktigt jobb en vårdare utför”

Nykarlebybördiga Siv-Britt Lindholm, 53, arbetade som sommarjobbande vårdare på Folkhälsans Villa Rosa i Raseborg sommaren 2021. Jobbet fick henne att inse vilket tufft och viktigt jobb en vårdare utför. Om ett drygt år förväntas hon bli klar närvårdare.

Här kan du läsa mer om att jobba på Folkhälsan

Vad gjorde du en vanlig dag på jobbet?

När man kom till morgonskiftet fick man en rapport av nattpersonalen om vad som hade hänt under natten och därifrån flöt dagen på med allehanda sysslor. Runt Villa Rosa finns fantastisk natur med skogar och hästhagar, så under de bästa av dagar gick vi också ut och väckte gamla minnen till liv med hjälp av somriga dofter.

Vad var viktigt i just ditt arbete?

I det här jobbet måste man tycka om att göra gott för andra. Där ligger nog grunden. Att man vill en annan människa väl. Jag har tidigare jobbat som bagare och städare, men nu på senare år har jag sadlat om till närvårdare. Om ett drygt år blir jag klar från skolan.

Vad lärde du dig under sommarens jobb, som du kommer att ta med dig i livet?

Jag fick en god insyn i hur vården på ett boende fungerar. Rutiner, sårvård, mediciner, människomöten. När jag kom hem tänkte jag mycket på vilket tufft och viktigt jobb en vårdare utför. Men det hårda arbetet avskräcker inte, för man får så mycket tillbaka när man jobbar med människor.

Vad var det bästa med ditt jobb?

 Människorna, alla gånger. Många av de jag jobbade för var så klara i tanken och det fanns verkligen ett utbyte mellan människor när man hann sitta ner och diskutera.


Tre tips för att hitta ett sommarjobb som man trivs med:

  1. Så länge man studerar tycker jag man ska ta chansen att flytta på sig och prova nya orter och nya enheter. Kolla upp möjligheterna på andra orter än din egen! Jag fick chansen att testa ett sommarjobb nära min sommarstuga.
  2. Våga prova nytt! Erfarenhet för oss alltid vidare. Det här var mitt första jobb på ett regelrätt boende och jag lärde mig massor.
  3. Tänk att sommarjobb är en kort tid i livet. Om du inte gillade det - då vet du i alla fall vad du inte vill göra nästa sommar.