Folkhälsans historia

Mitt i samhället, nära människan – 100 år med Folkhälsan

Folkhälsan ger i samarbete med Svenska litteratursällskapet ut boken ”Mitt i samhället, nära människan”, som är skriven av FD Julia Dahlberg.

Läs elektroniskt

– Hundra år med Folkhälsan har visat att våra främsta tillgångar är människors sakkunskap och frivilliga engagemang, sammanfattar Siv Sandberg, Samfundet Folkhälsans ordförande.

Folkhälsans historia inleds när den så kallade Florinska kommissionen vid SLS grundas 1911, för att tio år senare ombildas till Samfundet Folkhälsan. För Julia Dahlberg, som under arbetet med boken gått igenom alla år av verksamhet, har det blivit uppenbart att Folkhälsan är en samlande mittpunkt i mångas vardag.

– När det handlat om frågor som gäller hälsa och välmående har man på finlandssvenskt håll oftast vänt sig till Folkhälsan. Det är få andra organisationer som kommit i kontakt med så många människor på så många olika sätt som Folkhälsan gjort.

I Mitt i samhället, nära människan får vi följa Folkhälsans utveckling från starten med ärftlighetsforskning och hälsosystrar till dagens mångfasetterade roll som medborgar- och forskningsorganisation samt producent av utbildning och service. Boken är rikt illustrerad och bygger på tidigare oanvända källor ur Folkhälsans arkiv, som sedan 2019 finns hos SLS. 

Läs elektroniskt

Boken publiceras elektroniskt 16.3 på Svenska litteratursällskapets webbplats
Vi har också gjort en kortversion av historian, ”Folkhälsan – 100 år på sju minuter”. 

Köp boken

Du kan köpa boken på följande ställen:
Akademen i Helsingfors och VasaAdlibrisSuomalainen kirjakauppa och Vetenskapshandeln.
Du hittar den även i Jakobstads bokhandel samt Karis Bok & Papper.

Författaren, FD Julia Dahlberg, Samfundet Folkhälsans ordförande Siv Sandberg och professor Henrik Meinander diskuterar boken och Folkhälsans roll i samhället i diskussionen här nedan. Om du vill se en kortare version av diskussionen, skrolla lite nedåt.

Diskussion om "Mitt i samhället, nära människan"

 

Diskussion om "Mitt i samhället, nära människan" (kortare version)