Kaskö svenska skola vinnare 2022
Folkhälsan utlyste under våren en skapartävling för årskurs 1-6 för att lyfta fram majblomman samt rörelseglädje tillsammans på skolgården. Bidragen skulle vara i form av en video på högst en minut. Tack till alla som skickade in bidrag från olika håll i Svenskfinland och grattis till Kaskö och de andra vinnarna i Sibbo och Björneborg.
Vinnarvideon har en välsmord koreografi och lyfter mångsidigt fram skolgårdens rörelsemöjligheter tillsammans i en grupp. Dessutom är videon kryddad med majblommor i årets färger och det är en svängig video som får en på gott humör. Kaskö svenska skola finns i Finlands minsta stad i södra Österbotten och har 35 elever. Skolan belönas med en vinst värd 500 euro. Det vinnande bidraget kan ses nedan:
På andra plats i tävlingen kom klass 3-4 i Borgby skola i Sibbo som premieras med en summa på 300 €. Tredjeplatsen knep Björneborgs svenska samskolas Eftis som premieras med en summa på 200 €. Grattis till alla pristagare! Alla vinstsummor ska användas för att göra skolgårdarna mera aktiva. Vinnarna får själva bestämma hur. Ett stort tack till alla skolor och grupper som deltog i den lekfulla tävlingen!
Det här gick Majmoves 2022 ut på:
Hur?
Det går bra att filma era MajMoves med en mobiltelefon eller pekplatta, ingen proffsutrustning behövs. Ert bidrag ska vara max. en minut långt. Bildkvaliteten och editeringen är mindre viktig, men ni får gärna satsa på det också. Tips och idéer hittar ni längre ner på sidan. Alla personer som syns i ert bidrag ska ha gett sitt eller fått vårdnadshavarnas tillstånd att synas i ert bidrag.
Vem kan delta?
Tävlingen är öppen för alla svenskspråkiga lågstadieskolor (årskurs 1–6) i Finland. Klasser/grupper från samma skola kan delta med egna bidrag (endast ett bidrag per grupp).
När måste vi senast skicka in vårt bidrag?
Ert bidrag vill vi ha senast 6.5.2022 i form av mp4-fil som ni skickar via tjänsten Wetransfer (wetransfer.com), fyll i vid mottagarens mejladress: patrik.lindholm@folkhalsan.fi. Kom ihåg att nämna skolans namn, klass och era kontaktuppgifter. Nedan under "Övriga anvisningar och tips" hittar ni tips gällande videoproduktion och hur ni skickar ert bidrag via Wetransfer.
Vad behöver vi?
En mobiltelefon, tablett eller videokamera samt en rejäl dos kreavitet och rörelseglädje.
Vad ska ingå i bidraget?
1. Majblomman ska synas på något sätt i materialet
2. Rörelseglädje i form av en eller flera rörelser tillsammans
3. Gemenskap och vi-anda
4. Er skolgård
Pris & vinnare
Vinnarbidraget premieras med en vinst värd 500 euro. Det andra och tredje bästa bidraget premieras med en vinst värd 300 euro respektive 200 euro. Vinstsummorna ska användas för att göra skolgården mera aktiv. Vinnarna får själva bestämma hur.
Vi utser vinnarna 20 maj 2022 på denna webbsida, men de meddelas även personligen så kom ihåg att meddela era kontaktuppgifter när ni skickar oss ert bidrag.
Fotograferingslov och användning av materialet
Folkhälsan utgår från att samtliga elever/personer i ert bidrag har gett sitt eller fått vårdnadshavarnas tillstånd att synas i ert bidrag. Ert bidrag eller delar av det kan användas i Folkhälsans kommunikation (t.ex. sociala medier, nätsidor, tidningar, broschyrer, affischer, föredrag, andra tidningars artiklar, böcker).
Ta i beaktande
- De grundmotoriska färdigheterna i rörelserna, som t.ex. koordination, balans och explosivitet
- Rörelse kan göras på olika plan, olika sätt, olika rörelseriktningar, olika hastigheter
- Kroppen kan användas som redskap eller olika redskap kan användas t.ex. bollar, käppar, band, ringar, gatukritor, naturföremål mm.
- Alla deltagare behöver inte göra samma rörelser och rörelserna behöver inte se likadana ut, låt alla majblommor blomma
- Låt alla som vill komma med, ju fler desto roligare
Tips och idéer
- Barnen hälsar på läraren med olika moves/rörelser
- Hitta på en ny häftig rörelse (jämför t.ex. med att flossa)
- Skapa majblomman med människor, cyklar, naturföremål eller på bildkonsten som sedan används som rekvisita
- Bygg pyramider
- En person börjar en rörelse och resten följer (flashmob)
- En person börjar en rörelse och för den vidare till följande (pay it forward)
- Utnyttja det som finns på er skolgård eller bygg något nytt för detta ändåmål
Övriga anvisningar och tips
1. Fundera på syftet. Vad är syftet med videon och vad vill ni berätta?
2. Gör ett manus. Utgå från ett manus som ni skapar tillsammans. På det sättet får ni lättare en klar bild om vad som ska filmas. Och tänk på ungefär hur många scener ni behöver i er video.
3. Planera. Eftersom resurserna ofta är begränsade och tiden också, är det viktigt att lägga tid på planeringen. Till exempel: Var ska ni filma och när? Vad behöver ni? Ljussättningen är också bra att ha i tankarna. Problem som kan dyka upp på inspelningen kan oftast lösas men bra planeringen minimerar risken för sådana.
4. Det finns många olika kostnadsfria editeringsprogram och appar där ni kan berarbeta ert material. Välj nåt som passar er bäst – någon av er har kanske gjort videor tidigare?
Skicka in ert bidrag enkelt och snabbt med hjälp av webbtjänsten på wetransfer.com
Du behöver inte registrera dig.
Gör följande steg:
Lägg till er videofil (mp4-format) genom att trycka på "upload files"
Fyll i din egen och mottagarens mejladress (patrik.lindholm@folkhalsan.fi) och tryck på transfer.
Inom kort får du ett mejl med en sexsiffrig kod som du matar in på samma webbsida. Därefter får du ännu ett bekräftelsemejl att filen blev skickad och senare ett mejl när filen har blivit nedladdad av oss.
Majblomman är i dag en symbol för simundervisning och livräddning som är den viktigaste verksamhetsformen för de flesta Folkhälsanföreningarna och försäljningen av majblommor är en viktig inkomstkälla för detta ändamål. Läs mera om majblomman här
På kommande