Amning är bra för hälsan
Amning är det vanligaste sättet att mata ett litet barn och ger många hälsofördelar för både barnet och mamman. På Folkhälsan jobbar vi mångsidigt med att främja och stöda amning.
För barnet betyder amning näring och närhet men också en sätt att komma till ro och att känna trygghet i kontakten till en vuxen. Modersmjölken innehåller alla de näringsämnen (förutom D-vitamin) som ett barn behöver för en växa och utvecklas under sina första sex månader. I modersmjölken finns också antikroppar och antiinflammatoriska ämnen som hjälper barnet att hållas friskt.
Amning minskar barnets risk att insjukna i olika infektioner, men dessutom löper ett barn som ammas också mindre risk att senare i livet få diabetes, atopiskt eksem, astma eller bli överviktigt.
Amningen hjälper också mamman att återhämta sig efter förlossningen och längre fram i livet löper hon mindre risk att drabbas av förhöjd blodsockerhalt, högt blodtryck, bukfetma och högt kolesterol. Amning ger också ett visst skydd mot bröstcancer och äggstockscancer.
Folkhälsan har många verksamheter som tangerar amning, såsom familjeförberedelsekurser och familjecaféer där amning diskuteras och doulaverksamheten där de frivilliga stödpersonerna kan hjälpa till att komma igång med amningen. Folkhälsan deltar också i den årliga landsomfattande kampanjen Amningsfred som lyfter fram hur olik amningen kan se ut i olika familjer och att allas amningsbeslut bör respekteras. Som konkreta hjälpmedel i arbetet med att stöda familjer i deras amning har Folkhälsan varit med och utarbetat flera material som du kan ladda ner eller skriva ut.
Material
Här hittar du ett dagboksblad för minskning av mängden tilläggsmjölk, som kan vara till hjälp då målet är att återgå till helamning.