Vi äter tillsammans

Mat ger hälsa

Det finns många sätt att äta rätt och följa näringsrekommendationerna. Frukter, grönsaker, bär, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, vegetabilisk olja samt nötter och frön kan vi äta mera av.

Fem skedar fyllda med olika frön står uppradade på ett träbord.

Samma mat som är bra för hjärnan är bra för hela ditt välbefinnande. Livsstilen som helhet påverkar din hälsa och hjärnans funktion på kort och på lång sikt. Maten är en viktig pusselbit och ett bra tips är att fokusera på det som är bra att äta och lägga till mera av det. Fast det talas om att vissa livsmedel är speciellt bra för hjärnan så kan inget livsmedel ”fixa” en i övrigt dålig kost, det är helheten som avgör. Våra nationella kostråd Hälsofrämjande kost - Livsmedelsverket (ruokavirasto.fi) är till för att personer med olika behov ska hitta sitt sätt att äta bra, det viktigaste är att äta mångsidigt. Mat är så mycket mer än bara näring, hur, var och med vem vi äter påverkar också hur vi mår.

Intresserad av att boka kurs?

I den här listan hittar du bland annat grupper och föreläsningar som handlar om mat och kostfrågor. Klicka på en grupp om du vill få fram mer detaljerad information. Om din region inte visas så finns inga grupper insatta just nu. Om du vill fråga om kommande grupper kan du kontakta en av personerna längst ned på sidan.

1 st. i

Läs mera

Vill du bli inspirerad? Vi erbjuder bland annat följande, se närmare information i kursväljaren högre upp på sidan.

Kökshäng med Sanna och Silvia

Gillar du ofta matbilder på Instagram? Köper du gärna fina kokböcker?

Kokböcker och inspirerande bilder på mat finns det gott om, men tar du dig tid att testa något av allt du gillar och sparar? På vårt häng testar vi recept och du får du nya idéer till vardagsmaten! Vi skaffar ingredienserna. Lagar maten och äter gör vi tillsammans. Kom med och häng i köket med oss, ensam eller ta med en vän. Vi lagar mycket vegetariskt. Vi ses!

Vill du fokusera på din kost?

Skulle du vilja bli bättre på att planera vad du ska äta? Vill du få bättre måltidsrytm? Vill du satsa på dig och dina vanor? Häng med under 4 veckor på Instagram med oss som sällskap!

Du skapar ett privat konto som bara följs av oss. Där kan vi ge dig personlig feedback på de foton du lägger upp och på de frågor som är viktiga för dig. När du fotograferar det du äter planerar du din mat bättre och kommer snabbare in i nya vanor. Vårt konto är också låst och följs enbart av gruppens deltagare under dessa 4 veckor. Där lägger vi upp tips, recept och tankar för dig att reflektera kring.

Näringsrekommendationerna för olika målgrupper hittar du på Livsmedelssäkerhetsverkets webbplats.

Material

I recepthäftet En godare dag har vi samlat tips och recept för hur du kan få in mer grönsaker i maten.

I infobladet Det är gott att äta hittar du information om kostens betydelse för att vi ska må bra och recept

  • Linda Hongisto

   Koordinator kost och hälsa

  • tfn:
   044 788 1061

  • Kontakta
  • Susanna Strandback

   Sakkunnig inom kost och hälsa

  • tfn:
   040 839 5598

  • Kontakta