Klimakteriet

Klimakteriet

Klimakteriet eller övergångsåldern är ett skede som alla kvinnor eller personer som fötts med livmoder går igenom. En naturlig fas i livet där den fertila tiden upphör och kroppen då går igenom olika förändringar. Trots att det för många är en period som upplevs omvälvande och mycket i kroppen påverkas så talas det förvånansvärt lite om det.

En medelålders dam i kort brunt hår och bruna ögon ler glatt mot kameran.

Att mensen upphör och att man kan få heta vallningar känner de flesta till om klimakteriet. Mindre känt är att det finns ett stort antal övriga symtom man kan få. En mindre del går igenom klimakteriet utan att påverkas nämnvärt av det, och likaså får en mindre del så starka symtom att det besvärar en och påverkar livet i stor omfattning. De flesta ligger där emellan.  

Eftersom kunskapen om klimakteriet och olika symtom är rätt svag överlag så finns det många som lider utan att söka hjälp och som inte kopplar ihop sina symtom med hormonförändringarna.  Vi vill bidra med lite mer kunskap för att också du ska känna att det finns verktyg för att kunna må bra. Läs mera om klimakteriet nedan genom att klicka på önskad rubrik i rullgardinsmenyn.

Kurser och föreläsningar inom ämnet klimakteriet

Genom att välja region kan du se vilka utbildningar som ordnas nära dig. Om du klickar på en av utbildningarna får du fram mer detaljerad information. Om inga regioner visas så finns det just nu inte några planerade utbildningar eller föreläsningar.

Info, kolumner och videor om klimakteriet

Här kan du läsa gynekolog Riina Katainens texter om vad klimakteriet är, vilka symtomen är och om olika behandlingar. Katainen disputerade år 2018 på en avhandling som handlade om övergångsbesvär.

Hur vet man att man kommit in i klimakteriet?
Vilka är symtomen?
Hur länge pågår symtomen?
Lönar sig behandling av klimakteriet?
Hur går hormonbehandling till?
Fördelar och risker med hormonbehandlingar

I klimakteriet sjunker östrogennivåerna och det kan leda till vanliga problem som ledvärk, muskelvärk och muskelstelhet. Återhämtningstiden blir längre för att östrogennivåerna blir lägre. Med för lite rörelse försämras konditionen och koordinationen samt risken för ökad led och muskelvärk. Därför är det viktigt att upprätthålla en aktiv vardag med olika former av rörelse. Rörelse har enligt forskning en lindrande effekt på klimakterieproblem. All rörelse räknas och det är bäst att börja med små steg redan idag.

Våra sakkunniga om motion & klimakteriet:

Bevis för att fysisk aktivitet hjälper?

Klimakteriet – vilken härlig motivator för träning?

Sömn och återhämtning är a och o för vårt välbefinnande. Tillräcklig återhämtning förebygger utbrändhet och främjar vår hälsa på många sätt. I medelåldern är det relativt vanligt med sömnstörningar vilket ofta kan bero på hormonella förändringar i klimakteriet. Därför är det så viktigt att behandla rätt orsaker till eventuella sömnsvårigheter, att prioritera sömnen högre och satsa på vanor som främjar sömn och återhämtning.

Våra sakkunniga om sömn & klimakteriet:

Sömnen i klimakteriet

Varför och hur ska vi satsa på sömnen?

Kosten påverkar hälsan och välmående. Det finns en hel del vi själva kan göra när det gäller matval, också sånt som påverkar vårt mående under klimakteriet. Hormoner, signalsubstanser, minskad muskelmassa och ämnesomsättning påverkar vårt ätande och mående. Det är viktigt att du är uppmärksam på varningssignaler som kan ändra ditt ätbeteende till ett icke önskvärt sådant. Stress, för lite sömn, oregelbundna måltider - titta nyfiket på de situationerna, lär dig av dem och fundera över hur du kan göra annorlunda nästa gång.

Våra sakkunniga om kost & klimakteriet:

Maten en av pusselbitarna i klimakteriet

Allt vi äter påverkar våra hormoner

Vardagsmat och sällanmät - hur kan du äta smart

Tiden i klimakteriet inverkar, i högre eller lägre grad, i våra nära relationer. Ifall klimakteriet för med sig hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar så är det naturligt att det påverkar alla våra relationer, både hemma och på arbetsplatsen. Orken kan även tryta att ta bra hand om sej själv och/eller familjen och helst önskar du kanske att du hade tid över för att bara vila. Men vardagen och allt brus och omsorg om andra gör att du inte får den tid du behöver för dej själv. En väg till en lättare vardag då är kan vara att öppet prata hur du känner dej och försök att sätta ord på hur du vill bli bemött och hur du önskar att vardagen hemma skulle se ut för att du ska orka bättre.  

Jan-Erik Nybergs kolumn

Jan-Erik Nyberg är auktoriserad sexualterapeut, familjeterapeut och leg. psykoterapeut samt arbetshandledare.

Våra sakkunniga om relationer & klimakteriet:

Förändringen svider, eller?

Sexualiteten påverkas under klimakteriet. Torra och sköra slemhinnor i underlivet får de flesta, vilket kan påverka sexlivet en hel del. Hjälp finns dock att få. Lusten går också ner för en del, vilket till stor del brukar bero på trötthet och övriga symtom, så det gäller att få bukt med helhetssituationen. I övergångsåldern börjar också många fundera på sitt liv och sina val, kanske även gällande det sexuella. Vill jag ha det så här, finns det något jag önskar förändra? Förändringarna kan erbjuda en väg till utveckling och nya aspekter. 

Våra sakkunniga om sexualitet & klimakteriet:

Torra, sköra slemhinnor i underlivet

Korta föreläsningsvideor om ämnet med Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan:

När kroppen trilskas
Förändringar i sexualiteten
Brist på sexlust

Klimakteriet är relevant för arbetslivet. Eftersom mensen upphör i snitt vid 51 års ålder och många får symtom redan åratal innan, är det en betydlig andel kvinnor i åldern 40+ som tampas med symptom som påverkar arbetsförmågan negativt. Därför behöver vi både tala om och öka förståelsen för klimakteriet på arbetsplatsen samt erbjuda stöd till dem som tampas med symptom.  

Våra sakkunniga om arbetslivet & klimakteriet:

Klimakteriet i arbetslivet 

Ta kontakt

    • Suss Åhman

      Sakkunnig i sexuell hälsa

    • tfn:
      050 326 4807

    • Kontakta