Rehabilitering med gångroboten Indego

Med gångroboten Indego kan du öva att stiga upp, träna balansen stående och träna att gå mer självständigt.

Rehabilitering med gångroboten Indego    

Med gångroboten Indego kan du öva att stiga upp, träna balansen stående och träna att gå mer självständigt. Roboten Indego är ett redskap i rehabiliteringen på Folkhälsans rebabiliteringsenhet i Korsholm. Indego är ett exoskelett, eller ett robotiserat yttre stödskelett, som stöder upp dig som behöver stöd när du tränar att stå och gå. Exoskelettet kläs på benen och höften och ställs in för din kropp.

Indego kan möjliggöra gångträning för dig som inte har krafter nog för att träna med vanliga gånghjälpmedel. Rehabilitering med gångroboten innebär mer normal gång och längre promenadsträckor för dig som bara kan gå några få meter med andra hjälpmedel.

Roboten har två program - ett där roboten gör alla rörelser för personen som bär exoskelettet och ett annat program där roboten assisterar personen i hens egna rörelser. 

Unik i Norden

Indego, som kom ut på marknaden år 2015, är i dag (hösten 2017) den första i sitt slag i Norden. Roboten används av 6–7 organisationer i hela världen. De av våra terapeuter som använder Indego i rehabiliteringen har får specialutbildning av tillverkarna. Bara specialutbildade terapeuter har rättighet att använda Indego.

Indego är tillverkad av Parker Hannifin i tätt samarbete med flera världsledande rehabiliteringskliniker, bland annat Shepherd Center i Atlanta. Fysioline Oy är importör och leverantör av roboten i Finland.

Pris

Priset för rehabilitering med Indego är 125 euro per timme
 

Om gångroboten Indego

Roboten kan stöda dig med t.ex. stroke-, MS och muskelsjukdomar i att lära sig använda sina muskler mera effektivt. Vid rehabilitering av med dig som har en ryggmärgsskada är Indego ett hjälpmedel som kan göra det möjligt för dig att simulera gångrörelser och eventuellt bli bättre på att använda dina fungerande muskler.

Vi bedömer varje person skilt för att se om hen har förutsättningar att börja träna med hjälp av exoskelettet.

Kriterierna är att du:

-          är mellan 150 och 190 cm lång

-          väger högst 113 kg

-          har frisk bentäthet

-          har god ledrörlighet i vrister, knän och höfter

-          kan använda händerna och övre kroppen något för att stöda dig på t.ex. rollator eller kryckor

Folkhälsans Indego-exoskelett fungerar också som utprovningsexemplar för dig som vill utreda om du skulle ha nytta av att köpa en egen gångrobot.  

Du kan antingen få rehabiliteringen ersatt via FPA, få betalningsförbindelse från en offentlig social- och hälsovårdsinstans eller försäkringsbolag, eller testa roboten utan remiss som privatbetalande kund.

Priset för rehabilitering med Indego är 125 euro per timme. 

Vår adress är Niklasvägen 1, Korsholm, Finland. Vi talar både svenska och finska.

Folkhälsans rehabiliteringsenhet i Korsholm erbjuder fysioterapi och ergoterapi för dig med funktionshinder, neurologiska besvär, problem i stöd- och rörelseorganen eller stress-, smärt- och sömnbesvär. Vi erbjuder också neuropsykiatrisk coachning. Vi har en yrkesskicklig personal med lång erfarenhet, hög motivation och mångsidigt kunnande.

Kontakt

  • Elina Ala-Honkola

   fysioterapeut, Korsholm

  • tfn:
   050 407 3483

  • Elina har redan jobbat över 25 år som fysioterapeut och hon har erfarenheter inom både vuxenneurologi och stöd- och rörelseorganens fysioterapi. Huvudsakligen jobbar hon med neurologiska klienter, men klienterna har ofta även smärtor och problem i stöd- och rörelseorganen. Elina trivs också i vår terapibassäng tillsammans med klienterna. Nära Elinas hjärta ligger också gravt funktionshindrades möjligheter till motion och idrott. Även funktionshindrade personer behöver få njuta av rörelseglädje och Finlands vackra natur. Elina pratar och arbetar på båda inhemska språken.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Daniel Söderman

   fysioterapeut, Korsholm

  • tfn:
   050 407 3483

  • Daniel blev utexaminerad som fysioterapeut 2005 och jobbat vid Folkhälsan i Korsholm sedan 2005. Har även massörsutbildning från Norrvalla Folkhögskola år 1999. Daniel har avlagt examen inom MDT och tilläggsskolning inom neurologisk fysioterapi(Bobath). Jobbar en hel del med neurologiska klienters stöd- och rörelseproblematik, särskilt nack- och axelproblem. Under de två senaste åren har Daniel börjat med träning för personer med proteser vilket han trivs väldigt bra med och kommer att specialisera vidare inom det. Språkkunskaper: svenska, finska och engelska.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Anna Renkonen

   fysioterapeut, Korsholm

  • tfn:
   050 407 3483

  • Anna blev utexaminerad som fysioterapeut från Arcada i Helsingfors år 2002. Därefter har arbetet i huvudsak bestått av neurologisk rehabilitering. Till en början jobbade hon på akut neurologisk avdelning på VCS och från 2005 vid Folkhälsan i Smedsby med mera kronisk neurologisk rehabilitering samt rehabilitering för klienter med olika muskelsjukdomar. Fördjupande skolningar och kurser har i huvudsak varit relaterade till rehabilitering inom neurologisk fysioterapi. Språkkunskaper: svenska, finska och engelska

   Visa mer
  • Kontakta
  • Katri Pihlaja-Kuhna

   fysioterapeut, Korsholm

  • tfn:
   050 407 3483

  • Katri har blivit färdig fysioterapeut 1998. Hon har jobbat på Folkhälsan sedan 2005. Hon har lång arbetserfarenhet av fysioterapi för vuxna neurologiska klienter samt fysioterapi för stöd- och rörelserorgan. Katri har tilläggsskolningar inom neurologisk fysioterapi(Bobath), därtill har hon avlagt examen inom MDT och är utbildad PhysioPilatesinstruktör. För tillfället jobbar Katri till största del med vuxna neurologiska klienter och klienter med muskelsjukdomar men hon har även ett par barn/ungdomar som klienter. Språkkunskaper: finska, svenska, engelska

   Visa mer
  • Kontakta