
Naturkraft
Välmående och inspiration i naturen
I naturen har du möjlighet att uppleva med alla sinnen och röra på dig på ett mångsidigt sätt. Ta vara på din närmiljö och se möjligheterna. Naturen är till för oss alla. Bekanta dig med materialen för att få mer inspiration till dina naturvistelser.
Materialen lämpar sig också för familjer, föreningar eller skolor och daghem. I Åboland och Kyrkslätt samt på Åland erbjuds dessutom verksamhet med utomhus- och äventyrspedagogik för skolor och ungdomsgrupper.
Naturen främjar hälsa och relationer
Att vistas i naturen har många positiva effekter på både kropp och sinne. Den:
sänker stressnivån
stärker hjärnans och kroppens återhämtning
förbättrar immunförsvaret
bidrar till bättre relationer genom kravlös gemensam tid
Naturen är viktig redan i tidig ålder
En nära relation till naturen från barndomen påverkar utvecklingen positivt. Naturvistelse:
förbättrar koncentrationsförmågan
utvecklar motorik och sociala färdigheter
stärker kreativitet och problemlösning
ökar positiva känslor och kognitiv utveckling
gynnar barnets mentala hälsa
stärker kommunikationen inom familjen
Mera information
Här finns mera information för dig som vill ordna naturverksamhet
En broschyr med tips hur du kan ordna naturverksamhet t.ex. i en förening.
Inpireras med hjälp av våra planerade helheter för naturträffar.
Brinner du för natur eller vill du själv komma ut mer i naturen? Vill du även inspirera andra till naturupplevelser? Då är det här något för dig.
Naturkraft erbjuder er förening möjligheter att utveckla verksamheten kring hälsofrämjande aktiviteter i naturen. Materialet utgörs av en stödstruktur och material som lätt ska kunna användas av vem som helst som vill komma ut i naturen. Ni kan lätt erbjuda naturinspirerat innehåll i er verksamheter inom föreningen.
Material och spel för barn och unga
Här hittar du material för varierande och roliga naturstunder
Här hittar du material och tips enligt årstid.
Klicka på texterna i bilden för att komma åt materialen och videorna.
Det finns fyra årstidsvisa Naturkraft BUU-sagor om professor Wilda Wide som löser naturens mysterier och Lillharens sagostig som passar för barmarkstider. Sagorna är skrivna för att inspirera till lek och gemenskap i naturen och är uppdelade i 10 delar för att kunna placeras ut längs en stig. Du kan lyssna på ljudspåret eller skriva ut sagoaffischerna. BUU-Sagorna är ett samarbete med Svenska Yle. Sagorna har sin grund i positiv psykologi, narrativt tänkande samt tar fasta på allemansrätten, stöder självkännedom, empati, kognitiv utveckling, socialt samspel och resiliens.
Förutom sagostigarna har Hoppa På materialet en egen aktivitetsstig som tar fasta på att uppleva naturen på olika sätt som fristående uppgifter eller som en helhet på en stig. Upplev, experimentera, lek, chilla, skapa och upptäck naturen på ett mångsidigt sätt. Materialet är trespråkigt (sve, fi, eng)
- Skriv ut affischerna
- Sagorna och aktivitetsstigen kan med fördel användas i verksamheten med barnen, generationsöverskridande i samband med tillfällen för vårdnadshavare.
- Varje del i sagan ger tips på naturaktiviteter kopplat till sagan
- Använd sagorna som grund för att diskutera känslor, mod, jämlikhet, moral, allemansrätten och mycket mer
- Passar från 5 år
Paket med kort för lek ute, stimulerar både till rörelse och att utforska naturen, materialen fungerar som stöd då du planerar mångsidiga aktiviteter som stöder barnets motoriska, sociala och kognitiva färdigheter samt tränar språkliga färdigheter, samarbete, kreativitet och problemlösning.: Kortpaketen har lite olika tyngdpunkt och de kan anpassas till olika åldrar.
Bekanta dig med materialet som riktar sig till familjens yngsta. Materialet fungerar som inspiration för familjer och gruppledare. I Naturbadet får bebisen uppleva naturen med alla sina sinnen genom att leka och utforska tillsammans med en vuxen.
Material och spel för alla åldrar
Här hittar du bl.a. Hoppa på stigen, Lillharens äventyr och Utesalar som aktiverande digitala spel.
Utesalar innehåller material för sex stycken rum, eller evenemangspunkter, med tre aktiviteter i varje rum. Materialet tar fasta på naturkontakt, återhämtning, rörelse, kreativitet, samarbete, miljömedvetenhet, naturens hälsofrämjande faktorer.
Utesalar anpassat beaktar personer som har någon form av funktionsvariation
Välja innehåll som inspirerar dig och din grupp och får er att se på er närmiljö med nya ögon. Eller vad säger du om naturens livesändning i vardagsrummet eller att ta på dig fantasikikarna i laboratoriet. Förutom de färdiga aktiviteterna kan du också hitta på egna.
- Sätt upp olika uterum på gården
- Lägg rummen på marken och låt barnen välja vilket rum de vill hoppa in i
- Skapa egna rum, vilka aktiviteter kunde passa era barn?
- Utesalar kan med fördel användas både i verksamheten med barnen och generationsöverskridande i samband med tillfällen för vårdnadshavare.
Målet med spelet är att inspirera grupper att ta sig ut i skogen eller parken, röra på sig, uppleva naturen och ha det roligt tillsammans. UTmanad är ingen vanlig naturstig, utan ett spel som kan kombineras på många olika sätt. Man kan välja att spela bingo med hälsotema, svara på frågor om hälsa, göra rörelseövningar, göra gruppaktiviteter eller uppleva naturen med olika sinnen. Därför kan man ha glädje av spelet länge.
Kontakta oss gärna

Nea Törnwall
Sakkunnig i natur och hälsa
Sakkunnig
Nyland
044 788 3778

Patrik Berghäll
Sakkunnig inom friluftsliv och utomhuspedagogik
Sakkunnig
Åboland
050 599 3757

Gun Hoikkala
Hälsofrämjande för barn och ungdomar i Åboland
Verksamhetskoordinator
Åboland
050 539 4879

Joakim Svensson
Koordinator för barn-/ungdomsverksamheten Åland
Lägerverksamhet, Ungdomsarbete
Åland
040 837 5777

Julia Lövdahl
Koordinator inom hälsofrämjande arbete för barn och unga (Moderskapsledig)
Verksamhetskoordinator
Österbotten
044 788 1103