Katri Sajama vann Queen Silvia Nursing Award - Folkhälsan
23 december 2017

Katri Sajama vann Queen Silvia Nursing Award

Katri Sajama har valts till stipendiat för Queen Silvia Nursing Award år 2017 i Finland. Juryn konstaterade att Katris idé om en Vänlig dörrvakt förenar empati och teknologi på ett innovativt sätt. Den talande dörrvakten aktiveras då den äldre rör dörrhandtaget och kan då påminna eller lugna den äldre med en bekant röst. Rösten kan vara till exempel en närstående persons.

Katri studerar till sjukskötare för första året vid Tampereen Ammattikorkeakoulus flerformsutbildning. Hon är utbildad artesan i metallsmide, vilket hon kompletterat med en andra stadiets delexamen i välfärdsteknologi. Själv beskriver hon sig inte som ett teknikens underbarn, utan främst som en person som vill hjälpa andra.

Katri är den fjärde Queen Silvia Nursing Award-stipendiaten i Finland och den andra som studerar vid Tampereen Ammattikorkeakoulu. Förutom ett stipendium på 6000 euro hör en praktikplats till stipendiatåret. Katri har därmed möjlighet att bekanta sig med Queen Silvia Nursing Awards olika partners verksamhet, såväl i Finland som i Sverige, Polen och Tyskland, där idétävlingen också ordnas.

Bakom stipendiet står Swedish Care International (SCI) och deras samarbetspartners. Folkhälsan Välfärd är huvudpartner i Finland.