Folkhälsanhuset i Närpes står äntligen klart. En av dem som längtat efter huset, Kerstin Berg, var bland de första att flytta in.
Folkhälsanhuset i NärpesDet doftar nytt och fräscht i trapphuset. Lamporna går på automatiskt när man kommer längre in i huset. På andra våningen bor Kerstin Berg sedan två veckor tillbaka. Ännu står flyttlådorna staplade på varandra men köksskåpen är fyllda liksom klädskåpen och de största möblerna är på plats. Hon flyttar från en ägarbostad i ett radhus, trerummare på 74 kvadrat, på hyra till en tvårummare på 57 kvadrat.
– Det svåraste är att göra sig av med böckerna för alla kan jag inte ta med mig hit.
Det bästa med hennes nya hem tycker hon är tryggheten.
– Här kan jag bo i resten av mitt liv. Jag är 71 år nu. Eftersom det är handikappanpassat kan jag bo kvar även om jag blir rullstolsbunden. Jag har alltid tyckt att ett Folkhälsanhus skulle passa i Närpes och är glad för att det byggts.
Att hyra istället för att köpa lägenheten ser hon som en fördel då ingen av de fyra vuxna barnen behöver sälja bostaden senare.
– Jag har sovit riktigt bra här de första nätterna. Här är lugnt.
Kerstin Berg ville byta bostad på grund av hala trappor vid radhuset på vintern. Hon hade flyttat till ett höghus ändå men då nu äntligen Folkhälsanhuset kom till Närpes var det självklart att det var här hon skulle bo.
- Jag kommer att trivas här enligt Folkhälsans budskap "Låt trygghet och glädje kliva över din tröskel".
Kerstin Berg gillar Folkhälsankoncepten med att man ska kunna bo hemma så länge som möjligt och med att kombinera seniorer och barn. Språkbadsdaghemmet Päivis på bottenvåningen stör inte alls.
– Det är bara roligt med liv och rörelse.
Barnträdgårdslärare Pia Knös och de övriga i personalen är såklart nöjda över nya, fräscha utrymmen. Saker söker ännu sin plats och förslag till förbättringar bör hittas och ges medan tid finns att ändra.
– Första dagen vi var här var barnen som kalvar på grönbete i lekparken. De sprang runt till alla lekredskapen på en gång. Klätterväggen var riktigt populär. Så småningom tror jag att de upptäcker vad allt man kan göra vid varje redskap.
Nu har varje barn en egen säng (tidigare sov de på madrasser på golvet), egna skåp och krokar i tamburen och en egen plats vid bordet varje gång de äter. Personalen fick efter flytten ett eget arbetsrum.
– Vi hoppas på mycket samarbete med dem som bor i huset i form av dagismormor och –farfar-verksamhet.
Via förbindelsebyggnaden mellan grannhuset Mitt i stan och Folkhälsanhuset kan husets invånare gå på bio, konsert, till läkare, tandläkare, fysioterapeuten eller äta i hotellrestaurangen i Mitt i stan-huset utan att behöva ta på sig ytterkläderna.
Sedan ett år tillbaka driver Folkhälsan “Matsällskapet” i restaurangen två gånger i månaden så att pensionärer kan äta tillsammans.
I Folkhälsanhuset finns också en samlingslokal för max 16 personer. Just nu planerar man vilken regelbunden verksamhet där ska finnas.
– Verksamheten inleds i januari. Förhoppningen är generationsöverskridande verksamhet för hela Sydösterbotten. Alla ska känna sig välkomna och rummet bli en naturlig träffpunkt, säger Carina Blom, koordinator för äldre och hälsa i Österbotten.
Den första verksamheten, ett trivselkafé för synskadade, är redan bokad. Blom hoppas på åtminstone ett familjecafé och en balansträningsgrupp – förhoppningen är att det blir fullbokat med aktiviteter varje dag och kväll, också av andra aktörer än Folkhälsan.
På onsdagar mellan klockan 13 och 15 kan man redan nu bland annat mäta blodtrycket i Hemsjukvårdsrummet på bottenvåningen i bostadshuset.
– Förutom blodtrycksmätningen, som är till även för dem som inte bor i huset, är närvårdarens huvuduppgift att finnas till för de boende. Tanken är att man kan komma in och prata en stund, få hjälp med diverse ärenden och även boka hembesök. Servicen i huset utformas över tid tillsammans med de boende. Det handlar om samskapad service, säger Joacim Sandbacka regionchef för Folkhälsans serviceproduktion i Österbotten.
Text: Harriet Jossfolk-Furu
Foto: Harriet Jossfolk-Furu och Hanna Rundell