Sjukskötarstuderande – sök QSNA-stipendium! - Folkhälsan
03 september 2018

Sjukskötarstuderande – sök QSNA-stipendium!

Studerar du på en sjukskötarutbildning på yrkeshögskola i Finland? Nu har du chansen att kläcka en idé, vinna ett stipendium och få erfarenheter och viktiga kontakter inom ditt arbetsfält.

Läs mer om QSNA

Du kan vinna ett Queen Silvia Nursing Award- stipendie på 6 000 euro och dessutom få en individuellt anpassad praktik där du får träffa de viktigaste och mest innovativa organisationerna i din bransch.

Din idé ska på något sätt bidra till att möta framtidens utmaningar inom vård och omsorg för äldre.


– Idén ska innehålla något nytt och innovativt som bidrar till ökad livskvalitet för de äldre i vardagen, och den ska gärna kunna förverkligas i praktiken, säger Kira Exell-Paakki, som arbetar med utveckling av äldreomsorgen på Folkhälsan.

Syftet med idétävlingen är att ge sjukskötarstuderande en möjlighet att genom kreativ idéutveckling ge nya förslag som kan stöda framtidens vård och service för äldre och personer med minnessjukdomar.

Ansökningar kan lämnas in mellan den 1 september och den 16 november 2018.
Efter ansökningsperioden väljer juryn ut de bästa idéerna. Dessa avsändare kallas för en personlig intervju, varefter juryn väljer ut stipendiaten. Stipendiaten presenteras den 23 december 2018, på drottning Silvias fördelsedag.

Den finländska stipendiaten får motta ett diplom av drottning Silvia i Stockholm våren 2019, träffa QSNA-stipendiater från andra europeiska länder och samtidigt får hen möjlighet att hålla föredrag kring sin idé.

 

Fjolårets stipendiat från Finland var Katri Sajama från Tammerfors yrkeshögskola. Sajamas idé var att skapa en ”talande dörrvakt” som aktiveras då ett dörrhandtag vidrörs för att påminna eller lugna äldre och personer med minnessjukdomar. Rösten kan exempelvis tillhöra en anhörig och komma med förinspelade uppmaningar och påminnelser. Enligt juryn förenade Sajamas idé empati och teknologi, och påvisade en innovativ och genomförbar lösning.

Folkhälsan är i år samarbetspart i Queen Silvia Nursing Award som arrangeras av den svenska organisationen Swedish Care International som är verksam internationellt. Stipendiet instiftades med anledning av drottning Silvias 70-årsdag år 2013, med syfte att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.