Den här veckan har Helsingfors universitets centralsjukhus fått in flera svårt sjuka patienter som sannolikt har förgiftats av vit flugsvamp. Två personer har vårdats på intensiven i Mejlans och tre är under uppsikt på Pejas sjukhus bäddavdelning. – Det är ännu oklart om vit flugsvamp är orsaken till alla de här fem allvarliga sjukdomsfallen, men det är så de undersöks, säger överläkare och docent Anna-Maria Koivusalo.
Anna-Maria Koivusalo har skött leverpatienter på intensivvårdsavdelningen i Mejlans i Helsingfors i över 20 år. Hon har en kort och koncis uppmaning till alla svampplockare: ät eller rör aldrig vita svampar som du hittar i skogen.
– När jag råkar se en vit flugsvamp brukar jag sparka sönder den för att ingen ska röra eller råka plocka den.
Vit flugsvamp innehåller giftet amatoxin som skadar eller dödar celler i lever, njurar, hjärta och matsmältningssystemet. Levern kan slås ut och en ny lever kan behöva transplanteras.
– De första symptomen dyker vanligen upp redan efter 6–12 timmar i form av diffusa buksmärtor, säger Koivusalo.
Vit flugsvamp är förrädisk eftersom den till utseendet liknar populära matsvampar, främst vissa champinjoner. Unga exemplar kan också förväxlas med röksvampar.
– De som har störst risk att drabbas av svampförgiftning är människor som tror sig vara svampexperter; de som påstår att de naturligtvis känner igen hur en champinjon ser ut, säger Koivusalo.
Den vita flugsvampen är helvit och ändrar inte färg vid tryck. Hatten på en ung svamp är oftast äggformad, blir klockformad med tiden och nästan utbredd som gammal. Hatten på äldre exemplar kan också gulna något mot mitten. Unga svampar har ingen kännspak doft, men med åldern bildas en sötaktig och obehaglig lukt.
Foten är den mest kännspaka delen av den vita flugsvampen. Övre delen pryds ofta av en trasig, hängande ring och svampfotens tjocka bas omges av en strumpa.
Vit flugsvamp är vanlig i södra och mellersta Finland och blir sällsyntare norrut. Den växer en och en eller i små grupper, gärna i fuktig och mossig barrskog.
Det finns även andra lömska svampar att se upp för. En av dem är gifthättingen, som innehåller samma cellgifter som vit flugsvamp men i lägre dos. Gifthättingens utseende och växtsätt påminner mycket om matsvampen föränderlig tofsskivling.
Trattkantarellen, en av våra populäraste matsvampar, kan i sin tur förväxlas med toppig giftspindling. Enligt Koivusalo ska svampplockare vara på sin vakt när det gäller just spindlingar och skivlingar.
Giftinformationscentralen är tillgänglig alla dagar dygnet runt och nås på numret 09 471 977. Centralen besvarar både på frågor gällande akuta förgiftningar och i förebyggande syfte.