Svenska gården i Lahtis är invigd – ”Utan en stark tro hade det här aldrig varit möjligt” - Folkhälsan

05 september 2019

Svenska gården i Lahtis är invigd – ”Utan en stark tro hade det här aldrig varit möjligt”

Nu finns det en svenskspråkig skola och ett daghem i samma byggnad i Lahtis. Förverkligandet av Svenska gården bottnar i stort engagemang från bland annat föräldrar, stiftelser och personal.

Folkhälsans svenska daghem i Lahtis

En hel del folk, både barn och vuxna, samlades då Svenska gården invigdes i Lahtis på onsdagen den 4 september. Till de yngre barnens stora förtjusning gästades tillställningen av Mumintrollet och hans vänner. Festdeltagarna bjöds även på livemusik av artister som Krista Siegfrids, Jennie Storbacka och Felix Zenger.

Stiftelsesamarbete
  • Folkhälsan, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar har tillsammans köpt och låtit renovera en gammal skola för att skapa Svenska gården i Lahtis.
  • Folkhälsan driver daghemmet och eftermiddagsverksamheten i Svenska gården. 
  • Ett liknande stiftelsesamarbete har också skapat en svensk miljö med skola och daghem i Hyvinge.

Skådespelaren och programledaren Christoffer Sandberg fungerade som konferencier under invigningsfesten. Först lämnade han över ordet till Johan Johansson, styrelseordförande för FAB (Fastighetsaktiebolaget) Svenska gården i Lahtis. Johansson är väldigt glad över att Svenska gården nu kan öppnas efter flera år av hårt arbete.

– Det här har vi gjort för er, säger han till barnen. Vi har byggt ändamålsenliga utrymmen och en ny skolgård, sa Johansson i sitt tal.

 

Att gå i skola eller i daghem på svenska ska inte vara en exklusiv rättighet för de som bor och lever vid kusten.

Han fortsatte med att tacka alla samarbetspartners som gjort det möjligt för drömmen om en svenskspråkig oas i Lahtis att bli verklighet.

– Utan en stark tro hade det här projektet aldrig varit möjligt. Att gå i skola eller i daghem på svenska ska inte vara en exklusiv rättighet för de som bor vid kusten.

Stiftelsen Brita-Maria Renlunds minne var en bidragande faktor till att projektet blev av. Under invigningen representerades stiftelsen av Laila Andersson, som höll tal till barnen.

– Att hålla det här talet känns extra bra i och med att barnen är vår stiftelses främsta målgrupp. Detta projekt har kännetecknat samarbete och det gör mig väldigt glad att höra att också ni barn och unga har fått vara med och påverka. Ni har gjort Svenska gården till just ert område, sa Andersson i sitt tal.

Hon är precis som Johansson glad över att det är möjligt att skapa svenska rum på finskspråkiga orter.

– Det här kommer vara guld värt i kampen för att bevara tvåspråkigheten i Finland.

Vid det här laget hade regnet börjat smattra ordentligt mot tälttaket på skolgården. Även om regnet drog till sig en del av de yngre barnens uppmärksamhet var det fortsatt glada miner bland församlingen.

Tillställningen fortsatte med fler tal och musikuppträdanden av både elever och professionella artister. När Krista Siegfrids med flera började spela var det en del barn som inte längre kunde sitta stilla, utan började dansa till musiken. Regnet som letat sig in under tälttaket bildade pölar framför scenen och att plaska i dem var populärt bland några av barnen.

Lauriina Schneider är en av många föräldrar som tagit sig till invigningsfesten. Med sig har hon döttrarna Esther och Lilja. Esther går i Folkhälsans daghem vid Svenska gården.

Lauriina Schneider med döttrarna Esther ( till vänster) och Lilja deltog i festligheterna. Esther går i det svenskspråkiga daghemmet i Lahtis.

– Jag har själv växt upp i Esbo och där är ju den finlandssvenska kulturen stark. Jag är glad att mina barn kan få ta del av samma kultur här i Lahtis, säger Schneider.
Pia Tyyskä, sonen Robert och Maria Bergman-Pyykkönen har också hittat till tillställningen. Tyyskä tror att det är hård arbete som gjort att projektet Svenska gården har förverkligats i Lahtis.

– Utan stort engagemang från bland annat föräldrar hade det inte varit möjligt.

Pia Tyyskä (till vänster), sonen Robert och Maria Bergman-Pyykkönen är alla nöjda med att Svenska gården tagit form. Robert gillar framför allt den nya skolgården. Han tycker den är bättre än en lekpark. 

Karin Ihalainen är rektor för Svenska skolan i Lahtis. Enligt henne skapar den nya Svenska gården en bra synergi mellan skola och daghem.

– Vi kan hjälpa varandra bättre än tidigare. Det är tacksamt eftersom vi är ganska få i personalen.

Ihalainen menar att projektet i första hand är ett familjeinitiativ, men att man också jobbat hårt med att samarbeta med politiker och beslutsfattare i regionen.

– Dessutom ligger det i tiden att vi ska öka språkkunskaperna i Lahtis, vilket gjort staden mer engagerad.

Text och foto: Jonatan Sparv

 

Foto: Mikko Käkelä