Swimrun växer för varje år - Folkhälsan

26 september 2019

Swimrun växer för varje år

Senaste lördag gick Folkhälsan Swimrun av stapeln på Solvalla i Esbo. - Det är nu sjätte året i rad Swimrun arrangeras på Solvalla och antalet deltagare har ökat för varje år berättar Mats Almqvist, Race Director för Swimrun.

Resultatlistorna

Bilden uppe till höger: Vinnarna i ÖtillÖ Merit Race, Ville och Jaakko Mäkelä, IF Solvalla Vargarna. – Vinnarparet hade en nästan absurt snabb tid på 4,34 (ÖtillÖ Merit Race, bild på vinnarna högst uppe), säger Mats Almqvist. Foto: Tero Koski.

– Inte bara antalet deltagare har ökat, allt fler presumtiva samarbetsparter tar kontakt med oss och vill vara med på sätt eller annat. Swimrun befinner sig nu i ett brytningsskede och vi håller på att bli riktigt stora, säger Almqvist.

Responsen har varje år varit mycket positiv från deltagarna.
– I år var responsen helt enormt bra, säger Almqvist.

De flesta som deltar i Swimrun är motionärer som på olika sätt hittat till sporten. Topplagen har däremot ofta bakgrund inom triathlon eller simning.
– I år hade vi många som hade en bakgrund inom Open Water –simning (Öppet hav-simning).

Intensivt före tävlingsdagen

Heikki Kiili, yrkeslärare vid Solvalla har arbetat mycket med förberedelserna inför Swimrun. Han har lagt upp banan och haft hand om de frivilliga träningarna under sommaren.

– Under sommaren ordnade vi fem öppna träningstillfällen för att synliggöra Swimrun och locka med nya människor till grenen, säger Kiili.

– Förberedelser för banan var enorma under de första åren. Det krävdes c. 700km simmande och löpande i Noux skogar för att få banan klar. Nuförtiden behöver vi bara finjustera banan vilket är bra.

Före tävlingen är det intensivt. Material ska vårdas och förberedas. Det tillverkas bland annat 3 000 pinnar som ska markera rutten i skogen.

– Pinnarna kan vi använda också i framtiden. Maten till servicestationerna ska tillredas, första hjälp ska finnas vid varje station. Tillsammans med funktionärerna går vi igenom allas uppgifter och säkrar att alla har förstått rätt.

Det tar två dagar att förbereda allt material och tre dagar att markera hela banan med pinnar, band, bojar, rep, med mera.

– Under åren har förberedelserna blivit lättare när det finns redan färdiga rutiner och strukturer, vilket gör arbetet mycket lättare, säger Kiili.

Mångsidig erfarenhet för eleverna

Mats Almqvist berättar att den hjälp som Solvallas studerande bidrar med är ovärderlig. De hjälper till både före och under själva evenemanget som funktionärer.

– Det här är så mycket mer än ett kommersiellt evenemang. Eleverna får en mycket handgriplig inblick och erfarenhet i hur man bygger upp ett event av den här typen. Eleverna gjorde en ovärderlig insats, säger Almqvist.

Stefan Backman, biträdande rektor för Solvalla håller med:
– Ur utbildningens synvinkel har evenemanget en stor roll, eftersom vi sköter om helheten från början till slut. Studeranden är med i uppdragen och arrangemangen också i arrangörsroll, inte bara som funktionärer som det ofta blir i övriga evenemang. Inlärningen blir på så sätt rätt stor om hur man arrangerar idrottsevenemang.

Stefan Backman påpekar att samarbetet med övriga aktörer och nätverkandet blir en del av helheten. Eleverna fungerar i olika uppdrag längs med förberedelserna och tävlingsarrangemangen.
– De får en bra introduktion till att i senare skede på egen hand kunna arrangera idrottsevenemang, som ingår i deras studieprogram senare i studierna.

Ny rutt för nybörjare prövades

Nytt för i år var Super Sprint, en betydligt kortare sträcka för dem som önskade prova på Swimrun för första gången.

– Responsen på Super Sprint var att den var för kort. De som deltog i den upplevde att de knappt hade kommit igång. Så vi får fundera på vad vi kan göra åt den saken till nästa gång.

Folkhälsan Swimrun konkurrerade tidsmässigt med flera liknande evenemang under helgen som pågick i Tyskland, Sverige och här hemma med Espoon Rantamaraton.

– Marknadsföringen har mest skett med organiska inlägg i social media som instagram och facebook. Den betalda reklamens andel är minimal, berättar Almqvist.

Tolv deltagare kom från Storbritannien

Från England kom tolv deltagare, sex lag, alla medlemmar i en triathlonförening. En deltagare var från Australien. 128 anmälda lag, vid start ca 115-118.

Christina och Bill Lankford (bilden nedan) från Storbritannien deltog första gången i Swimrun 2018. I år beslöt de ta med några vänner för att de skulle få uppleva ett Skandinaviskt Swimrun-event. 

– Vi hade med oss sex lag från Cambridge Triathlon Club. För en del var det deras första Swimrun och för andra första gången de tävlat så långt bort.

Eventet uppfyllde alla förväntningar, tack vare vänliga värdar och ett brilliant upplägg av rutten och ruttens markeringar, säger Bill Lankford.

– Ett stort tack till Mats Almqvist för all hjälp vi fick med logistiska utmaningar som t.ex. gruppens övernattningar. Tack till Heikki Kiili för den lyckade rutten och tack till Solvallas elever för deras insatser. Vi önskar er framgång och ser fram emot att komma tillbaka till Finland.
Många i den brittiska gruppen hade aldrig varit i en riktig bastu.

– Det var jättetrevligt på lördag kväll med bastubad och att svalka sig med att hoppa i sjön, berättar Bill Lankford. (Bild på den brittiska gruppen nedan)

Sponsor berömmer känslan av gemenskap

En av deltagarna var Nina Simojoki, marknadsföringsdirektör hos företaget Cutrin, som är en av Swimruns samarbetsparter. Hon var nu med för andra gången och har båda gångerna deltagit på Sprint-sträckan.

– Stämningen är varm och fin. Allting funkade fint både före och efteråt. Informationsgången är prima och arrangörerna är närvarande på Swimrun-folkets gemenskaper på social media.

För Simojoki har den viktigaste motivationsfaktorn varit glädjen att få röra på sig. Båda gångerna har upplevelserna på Solvalla varit otroligt fina.

– Talkogänget längs med rutten hade glimten i ögat och rutten är vacker och mångsidig. After race servicen var utmärkt med lunchen och strandbastu. Ett extra plus för den varma soppan som serverades under rutten, säger Simojoki.

Vattnet i sjöarna var iskallt i år och Simojoki säger att hon av den anledningen har funderat över om säkerheten under sim-etapperna kunde utvecklas.

– Mitt eget deltagande gick enligt förväntningarna. Lite bättre än ifjol men som väntat i slutändan av resultatlistan pga för lite träning vilket berodde på hälsoskäl. Nästa år siktar jag på minst Endurance-etappen.

Kramen som deltagarna får när de kommer i mål, ger en bra bild av eventets varma atmosfär och den väl genomtänkta helheten, säger Simojoki.

– Man får med sig hem ett gott humör. Som sponsor var det roligt att vara med och sponsorera ett event som representerar en mångsidig nordisk natur, som i vårt brand - Cutrin. Tacksam för att vi blev tillfrågade att vara med, vi är gärna med och stöder eventet och gläder deltagare också nästa år, säger Simojoki.

Mats Almqvist säger att det kalla vattnet togs i beaktande när rutterna lades upp.
– En del av sim-etapperna gjorde vi kortare pga. kylan. Sen förlängde vi några löpningar för att lagen skulle få upp värmen. Vi informerade om detta och om det kalla vattnet vid de enskilda briefingarna inför varje rutt. Säkerheten kan alltid utvecklas och vi lyssnar alltid på deltagarnas tankar och idéer.

Resultatlistan

Mera bilder av Janne Räsänen (Start and Vääräjärvi), (Kolmoislammit),
och Tero Koskis bilder på flickr.

Mera information om Folkhälsan Swimrun.

Ett stort tack till Folkhälsan Swimruns samarbetspartners och sponsorer: Team Laine, Noux Bikepark, Garmin, NVII, Keradur Siivous, Cutrin, Nocco, Salomon Soft-Cup.