”Studietiden var en härlig upplevelse” - Folkhälsan

26 februari 2020

”Studietiden var en härlig upplevelse”

Victor Wik studerade till idrottsledare på Norrvalla och Linda Björklund på Solvalla. För både Victor och Linda var studietiden givande på många sätt och de rekommenderar varmt utbildningen för alla som är intresserade av idrott. - Studietiden var en härlig upplevelse, säger Linda.

Läs mera om utbildningen

Bilden: Linda Björklund.

Victor Wik blev hemförlovad från armén på grund av en knäskada och funderade på att skaffa sig en yrkesutbildning.

– Jag spelade ishockey i Finlandsserien och vår tränare hade redan några år tidigare tipsat mig om att gå idrottsledarutbildningen på Norrvalla, där han själv studerat, berättar Victor.

Victor tyckte att en utbildning till idrottsledare kunde passa honom bra efter den egna aktiva ishockeykarriären.
– Jag ville satsa på en tränarkarriär och idrottsledarutbildningen är en bra grund för det.

Utbildningen upplevde han som både intressant och mångsidig.
– Jag fick under utbildningen prova på många olika grenar och de öppnade ögonen på många sätt, jag hade ju inte ägnat mig åt annat än ishockey tidigare.

Ledarskapsutbildningen var till stor nytta

Victor gillade också att utbildningen var praktisk och konkret eftersom han inte ser sig själv som en teoretisk person.
– Ledarskapsutbildningen har jag haft stor nytta av, både i arbetet, inom ishockeyn och i vardagslivet.

Efter utbildningen fick Victor jobb som idrottsledare i Korsholms kommun i ett år.
– Jag stortrivdes men tjänsten drogs in tyvärr på grund av sparåtgärder.

Under ett år var han assistent i en förskola men övergick sedan till socionomstudier vid yrkeshögskolan Novia i Vasa.

– Jag är nu inne på mitt tredje studieår. På sidan om studierna är jag målvaktstränare för Vasa Sports B-juniorer och är inblandad i Malax IF:s representationslag i ishockey, division två. Så man kan nog säga att jag jobbar i branschen för tillfället.

Bilden: Victor Wik. Foto: Yle.

Studier som passar för skoltrötta

Victor rekommenderar utbildningen till både flickor och pojkar som är idrottsintresserade.

– Lärarna var flexibla och jag kunde kombinera studierna med det egna idrottandet. Jag tror att utbildningen skulle passa perfekt för ungdomar som är lite skoltrötta men ändå idrottsintresserade. Utbildningen väckte ett nytt intresse för studier genom idrotten, så gick det för mig.

Miljön var familjär och alla kände varandra bra, berättar Victor.

– Vi blev som en enda stor familj med de andra på skolan, reseledare, massörer och idrottsledare. Speciellt vi idrottsledare kom varandra nära eftersom vi bodde på internatet och umgicks från morgon till kväll. På kvällarna var vi ofta ute på konstgräset och spelade fotboll eller inne i gymnastiksalen och spelade innebandy eller volleyboll.

Kontakten med flera av studiekamraterna har fortsatt även efteråt berättar Victor.

Självständiga studier i växelverkan med andra

Linda Björklund har alltid haft ett brinnande intresse för idrott och hälsa. Hon vill inspirera andra att röra på sig och må bättre.
– Jag har ända sedan jag var barn varit fysiskt mycket aktiv och haft en positiv syn på motion. Jag har gillat alla typer av idrottsgrenar, säger Linda.

Linda hade funderat på studier till fysioterapeut men valde att först gå en utbildning inom idrotts- och hälsobranschen.

Hon tycker att utbildningen vid Solvalla var mångsidig och givande på många plan.
– Jag fick en bra inblick i flera olika idrottsgrenar, friluftsliv och framförallt i motionsrådgivning, vilket jag valde att specialisera mig i.

Studierna var självständiga, i växelverkan med andra, både teoretisk inlärning och inlärning genom fysiska aktiviteter.
– Jag trivdes bra på Solvalla, i skolan och i den härliga omgivningen som erbjöd många möjligheter och utrymmen för träning och motion.

Bilden är från Norrvalla.


Lärarna var ett stöd i vått och torrt

Linda lärde sig mycket nytt under åren på Solvalla som hon har haft nytta av i sin vardag.

– Framförallt var studierna roliga och i kombination med all social växelverkan blev studietiden till en härlig upplevelse.

Hon kombinerade idrottsledarutbildningen på Solvalla med en utbildning till Personal Trainer.
– Ju högre motivation du har och ju mera egna initiativ du tar, desto mera lär du dig, säger Linda.

Hon gjorde en del av sin praktik på Solvalla och fick arbeta som idrottsledare och leda grupper av olika slag i motion och idrott.
– Allt från barnläger till konditionstestning till friluftsdagar med paddling och bågskytte.

Lärarna på Solvalla var ett stöd i vått och torrt, berättar Linda.
– Samarbetet med lärarna kändes naturligt och lätt. Vi var en liten grupp studerande och jag upplevde att alla blev sedda och jämlikt bemötta.

Relationerna till studiekamraterna var nära mellan alla tre årskurserna.

– Det märktes knappt att vi gick i olika årskurser, alla kom överens med varandra oavsett ålder. Ibland kan det förstås bli lite tungt med all social samvaro dygnet runt, när vi alla bodde på samma internat.

Linda tränar och instruerar egna kunder

Linda fick jobb redan under slutrakan av sin studietid och kunde få arbetstiden till godo som praktik och inlärning i arbetet. Hon arbetar på heltid på Fysioline Fressi Oy som Personal Trainer.

– Jag tränar och instruerar egna kunder och leder även Trainer Workshops i olika former. Ibland leder jag grupper i spinning eller timmar med kroppsvård som tema. Jag har haft stor nytta av allt det jag har lärt mig under idrottsledarutbildningen.

Linda rekommenderar utbildningen för alla som har ett brinnande intresse för idrott och hälsofrämjande och som upplever att de inte riktigt vill eller kan ”sitta stilla i gymnasiet”.

– Jag valde att ta idrottsledarutbildningen efter gymnasiestudierna som ett mellansteg innan möjliga fortsatta studier. Det här är ett yrke som har väldigt breda arbetsmöjligheter, man kan jobba på flera olika ställen och framför allt får du pröva och lära dig mycket nya saker under utbildningen och kanske hittar du det du verkligen gillar och brinner för inom idrott och motion.

 

Bilden: Gymmet på Solvalla.