“Ett hälsofrämjande daghem har fina, friska och ändamålsenliga utrymmen” - Folkhälsans daghem i Vasa totalrenoveras - Folkhälsan

26 juni 2020

“Ett hälsofrämjande daghem har fina, friska och ändamålsenliga utrymmen” - Folkhälsans daghem i Vasa totalrenoveras

Enhetschef Emily Hagberg är fylld av förväntan. I höst väntas dagisbarnen få återvända till nyrenoverade utrymmen på Stationsgatan i Vasa.

Läs mer om Folkhälsans småbarnspedagogik

– Det här är mitt första år som enhetschef här på daghemmet - och det blev en riktig rivstart, säger Emily Hagberg ute på dagisgården i Vasa centrum. 

Hagberg berättar att hon drivs av utmaningar och sådana fick hon minsann uppleva under sina första månader på arbetet. Renoveringen av daghemmet var planerad sedan länge och den framskrider enligt planerna trots coronakrisen.
Medan Folkhälsans daghem på Stationsgatan renoveras håller dagisgrupperna till i tillfälliga utrymmen i Högbacken i Vasa.

– Vi lyckades hitta närmast perfekta utrymmen åt oss där det redan tidigare funnits ett daghem. Både barn och föräldrar har tagit emot flytten väldigt väl. Fågelvägen är det sist och slutligen inte så långt bort. Det är jag mycket tacksam över.

Bästa möjliga tillfälliga lösning

Hagberg berättar att skogsdungen nära det tillfälliga daghemmet har varit en tillgång, precis som grusplanen, grönområdet, stranden och fotbollsplanen intill.

– Det är roligt att upptäcka nya miljöer med barnen. Två dagar har vi faktiskt varit på stranden, något som vi inte har möjlighet till i centrum. Fotbollsplanen i Högbacken har vi haft mycket glädje av. Vi tar vara på det medan vi kan.

Ändå är det "borta bra, men hemma bäst" som gäller.
– När vi frågar barnen vad de tycker, så säger de nog ändå att vårt riktiga dagis är bäst. De ser fram emot att komma hem igen i höst. Där hör de ju hemma.Som bäst yr byggdammet ännu inne i huset och byggarbetarna går av och an. Hagberg berättar att el, VVS och ventilation byts ut. Också ytorna får sig ett ansiktslyft. 

– Vi är ett hälsofrämjande daghem och en stor del av det ligger ju också i att man har friska, fina och ändamålsenliga utrymmen att leva i. Nu får vi det också lite svalare inomhus om somrarna. Det ser vi väldigt mycket fram emot.

I oktober ska dagiset stå klart

1971 köptes byggnaden av Folkhälsan och den har sedan dess fungerat som daghem.

– Det här var samtidigt ett gyllene läge att gå igenom och tömma alla förråd. Det gick smidigt i och med att vi hade betydligt färre barn under våren. Det här känns som en fräsch nystart för oss alla.

– Jag har flera gånger sagt att om jag klarade det här första halvåret med att hitta ett nytt dagis, utrymma det gamla, delta i planeringen av renoveringen och samtidigt erbjuda barnen en meningsfull vardag mitt i coronakrisen - ja, då kommer det sannolikt att bli lite lugnare senare.

1 oktober 2020 förväntas renoveringen av Folkhälsans daghem vara klar.

Här kan du läsa mer om Folkhälsans daghem i Vasa.