Virtuellt café för ensamstående blev lyckat koncept - Folkhälsan

28 maj 2020

Virtuellt café för ensamstående blev lyckat koncept

Våra familjecaféer bjuder på trevlig samvaro och ett avbrott i vardagslunken – även i undantagstider. Folkhälsans virtuella familjecafé för ensamstående föräldrar har visat sig vara ett lyckat koncept.

Våra familjecaféer

Det blev en annorlunda vår, och otaliga verksamheter sattes på paus eller fick genomföras på nya sätt. För Sara Hellsten, sakkunnig i familjearbete på Folkhälsan, innebar förändringarna ökad skärmtid och nya möjligheter. En kväll i veckan tillbringar hon nämligen framför datorn tillsammans med ett tiotal föräldrar. Hellsten driver ett familjecafé för ensamstående föräldrar, och under våren har gruppen träffats virtuellt.

– En träffpunkt för just ensamstående är viktig, då det kan vara skönt att få dela med sig av vad vardagen som ensamstående innebär med någon som vet hur det är. I mars gick vi över till virtuella träffar på kvällstid. Vi börjar vid nio och inte sällan har diskussionerna fortsatt till halva natten.

Hellsten berättar att hon inför träffarna förbereder frågor att diskutera.

– Temana varierar, vi har diskuterat känslor och behov inför morsdag och skolstart, delat tips för äggjakt till påsk, funderat kring utmaningar och styrkor som förälder och påmint oss om vad vi senast skrattat åt.

Dessutom har man även ordnat virtuella lekträffar för barnen under våren .

– Genom dessa har vi kunnat erbjuda barnen sysselsättning och kontakt med andra barn och vuxna, och föräldrarna en stund av avlastning.

En stund av egen tid

Inför morsdag trillade det ner ett paket i brevlådan hos gruppens medlemmar.

– Jag samlade ihop ett paket med badbomb för fotbad, ansiktsmask och doftljus. Då vi hördes strax innan morsdag gjorde vi det med ansiktsmasker i ansiktet, det blev en fin kväll.

Hellsten anser det viktigt att även föräldrar ibland får en stund för sig själva.

– Föräldraskapet är nog en av de viktigaste och samtidigt mest utmanande uppgifter som finns. Ofta blir man sedd via barnen, och för att orka ge behöver man också få ibland.

Feedbacken från deltagarna har varit positiv och det finns ett klart behov av verksamheten. Därför har Folkhälsan startat ytterligare ett virtuellt café för ensamstående föräldrar, med deltagare från Nyland, Åland och Österbotten. Gruppen träffas fram till midsommar, och om intresse finns är en fortsättning möjlig.

Även familjecafét som Hellsten driver fortsätter i juni och som normalt på hösten om läget tillåter.

– Jag fick önskemål om att ordna träffar både virtuellt och live, det kunde absolut vara ett alternativ.

Text: Annika Sjöblom
Foto: Sampo Herranen