Ekonomirådgivarens tips när privatekonomin krisar - Folkhälsan
30 mars 2020

Ekonomirådgivarens tips när privatekonomin krisar

I dessa tider är det många som oroar sig för privatekonomin. Osäkerhet, permittering, konkurs eller risk för arbetslöshet kan göra att man måste strama till utgifterna ordentligt. Gunilla Holmberg, ekonomirådgivare på Folkhälsan på Åland, tipsar om vad man kan se över för att minska sina utgifter i trängda tider.

För det första  om du inte gjort det förr är det nu dags att börja kartlägga din ekonomiska situation.

 – Rent konkret handlar det om att göra upp en lista med inkomster och utgifter. Jag brukar använda papper och penna, men det går förstås också digitalt. Börja med att lista de fasta utgifterna; hyran, lånet, elen, försäkringar, abonnemang och så vidare.

De rörliga kostnaderna, som mat, kläder och restaurangbesök, kan variera mycket från månad till månad. Här hjälper det att kolla sina kontoutdrag för varje månad för att få en översikt över de löpande utgifterna. Många banker har numera också bra nättjänster som ger dig koll på din ekonomi.

När du har koll på inkomster och utgifter kan du börja granska dina fasta utgifter i sömmarna.

 Titta på dina abonnemang och prenumerationer. Försäkringar är en färskvara och dem lönar det sig verkligen att se över. Hemförsäkringen är förstås viktig att ha kvar, men kan du ställa av bilen under en tid eller har du något dubbelförsäkrat?

Många sitter också med gamla telefonabonnemang som är dyra. Behöver du faktiskt både flera streamintjänster? Går det att få en lägre dagisavgift nu när man kanske har barnen hemma? Behöver du betala månadsavgift för kollektiva resor om du jobbar från hemmet?

– Rörliga kostnader reglerar sig själv på ett annat sätt i och med att i och med att många affärer och restauranger är stängda. Nu kan vara en bra tid att fundera på hur mycket rörliga kostnader du haft utan att tänka på det. Du som haft problem med impulsköp kanske märker att de här utgifterna försvinner nu under isoleringen, säger Holmberg.

Du kan också göra en uppskattning över hur mycket du betalar för mat, bensin, kläder, teknik, resor eller take away-kaffe varje månad. Vilka månader går det åt mer? Varför? Kan du minska här?

(Artikeln fortsätter efter bilden.)


Kontakta banken och fordringsägare

Bolånet är ofta den största utgiften i hushållet. Här brukar banken ha möjlighet att erbjuda lättnad under svåra tider.

 Kontakta banken om du har lån och behöver minska den månatliga låneraten. Många banker erbjuder nu amorteringsfritt till sina låntagare, säger Holmberg.

Räkningar lönar det sig att betala i tid. Märker man att det börjar bli magert på kontot lönar det sig att i tid före förfallodag kontakta fordringsägaren och be om att få göra en avbetalningsplan för att betala senare.

 Gör det i tid och låt det inte gå till indrivning, för indrivningsfirmorna ska också ha en avgift.

Andra råd Holmberg ger är att undvika att konsumera bort sin buffert under osäkra tider.

  Man vet aldrig vad som händer. Du kan bli permitterad eller deltidspermitterad. Hamstra heller inte mat. Både Åland och Finland är rätt självförsörjande. Det lär inte bli slut på mat i affärerna, och hamstring syns också på kontot. Undvik nätshopping, sätt stopp för nätspel och ta absolut inga snabblån – det är en lätt väg in i en skuldspiral.

För att få rätsida på tillvaron lönar det sig att fokusera på rutinerna hemma och hålla sig sysselsatt.

 När tid finns - passa på att göra mindre renoveringar och städa sådant ur skåp och garderober som du kanske kan sälja på loppis, tipsar Holmberg.