Polis till yrket – naturkraftinspiratör på fritiden - Folkhälsan

24 juni 2021

Polis till yrket – naturkraftinspiratör på fritiden

Camilla Fri-Bergström från Skåldö i Ekenäs skärgård har varit naturkraftinspiratör för Folkhäksan sedan i höstas. Det är frågan om ett givande frivilliguppdrag i Folkhälsans regi.

Bli naturkraftinspiratör

Fri-Bergström sökte efter en motsvarande aktivitet tills hon hittade Folkhälsans utbildning i temat.

– En naturkraftinspiratör har som målsättning att inspirera människor till att vistas i naturen.
Naturkraftinspiratören ordnar evenemang i skogen och planerar olika aktiviteter för deltagarna. Evenemangen lämpar sig för vem som helst.

För Camilla Fri-Bergström är det en självklarhet att vara i naturen. Hon har bott nästan hela sitt liv på Skåldö och mår bra av att vistas i naturen.

– Men för alla är det här inte självklart. Jag tycker ändå att deltagarna i mina evenemang trivs i naturen.

Oftast deltar barnfamiljer i Camilla Fri-Bergströms evenemang. Sedan hon började som inspiratör har hon ordnat aktiviteter såsom reflexspårning, jul i skogen och evenemang med alla hjärtans dag som tema.

– På påsken letade barnen ägg i skogen. Vi har varit flera familjer vid varje tillfälle, som mest 15 personer. Jag trodde inte att det skulle komma så många som det har gjort.

Camilla Fri-Bergström tillägger att varje evenemang är annorlunda än det föregående och det går att anpassa tillfällena beroende på vilka som deltar.

– Att vara naturkraftinspiratör lämpar sig perfekt för personer som gillar att jobba med människor.

När Camilla Fri-Bergström gick Folkhälsans utbildning för frivilliguppdraget var också en annan deltagare från Raseborg. Hen har ordnat sina evenemang i Karis.

– Jag har hållit mina evenemang på Skåldö. Jag har också funderat på att ordna evenemang någon annanstans i Ekenäs, men då måste jag först bekanta mig med omgivningen där.

Trots att det finns två naturkraftinspiratörer i Raseborg tycker Camilla Fri-Bergström att det finns utrymme för fler inspiratörer – både i kommunen och på andra håll i Svenskfinland.

– Det är bra om flera aktiverar sig som naturkraftinspiratörer. Varje inspiratör lägger sin personliga prägel på tillfällena. Det gör att evenemangen varierar och chansen att hitta något som tilltalar en själv ökar, säger Camilla Fri-Bergström.

Camilla Fri-Bergström

Ålder: 43 år
Familj: Man och två barn
Bor: På Skåldö i Ekenäs skärgård
Yrke: Polis
Hobbyer: Aikido, körsång och att spela piano

Text och foto: John Eriksson

Följ projektet Naturkraft för familjer på Facebook.