Årets pappa Dan Wickholm: ”Jag ger barnen trygghet också i svåra familjesituationer” - Folkhälsan
10 november 2021

Årets pappa Dan Wickholm: ”Jag ger barnen trygghet också i svåra familjesituationer”

Sibbobon Dan Wickholm är en av tre pappor som i år tilldelas priset Årets Pappa. Trots svår sjukdom och utmaningar i familjens vardag har Wickholm alltid prioriterat barnens välmående. Han har sedan barnens födelse varit en närvarande pappa för döttrarna Edith och Fanny.

Då man kliver in hos familjen Wickholm i Sibbo möts man av en välkomnande stämning, flera glada skratt och en stor hög med skor i tamburen. Hela familjen är samlad, på plats finns Dan Wickholm, Lina Wickholm samt barnen Edith Wickholm, 12 år, och Fanny Wickholm, 10 år. Familjen tar plats i den mjuka soffan i vardagsrummet och berättar gärna om sin vardag, som trots flera år av sjukdom inom familjen i dag är väldigt bra.

Ett liv innan, ett annat efter

Ett liv innan barnen, ett annat efteråt – och båda väldigt fina. Så beskriver Dan Wickholm hur det kändes att få barn för första gången för dryga 12 år sedan.

– Det var en stor grej att få bli pappa, och jag var såklart med på förlossningen. Tillsammans gick vi på Folkhälsans babysim och testade på alla möjliga andra saker också. Senare var jag alterneringsledig med Edith i ett år.

Knappt två år senare föddes dottern Fanny och snart flyttade familjen in i egnahemshuset i Sibbo, där de bor i dag. Dan Wickholm jobbade under den här perioden på båt och jobbade då 10 dagar i sträck, för att sedan vara ledig i 10 dagar. Lina Wickholm minns hur hon ofta räckte över barnen till Dan direkt då han kom hem från jobbet för att sedan själv kunna åka på jobb.

– Dan är en väldigt bra och närvarande pappa. Redan då vi träffades tänkte jag: det här är en bra människa, han blir en bra pappa, säger hon.

 

Sällsynt sjukdom ledde till tunga tider

Livet för familjen förändrades över en natt 2014 då Lina Wickholm insjuknade allvarligt.

– På en natt rycktes flickornas mamma bort från vardagen och jag blev pappa på heltid, säger Dan Wickholm.

10 månader efter insjuknandet kunde Lina komma hem igen, men tillfrisknandet är en lång process och Dan har under åren, tillsammans med flera olika professionella, tagit hand om sin fru. 2018, då Linas läge började se ljusare ut, insjuknade äldsta dottern Edith, och snabbt insåg Dan att dotterns sjukdom var lik mammans.

– Ediths insjuknande tog hårt på mig. Sjukdomen orsakas av ett genfel, som aktiveras i samband med virus. Det var först i samband med att Edith blev sjuk som vi fick veta vilken sjukdom det handlar om.

Dan Wickholm berättar att han ofta fått berätta om sjukdomen för läkare, eftersom de genetiska sjukdomarna är så många att ingen kan känna till dem alla. I dag, knappa åtta år efter att Lina blev sjuk, lever familjen i en annan verklighet. Edith har återhämtat sig och också Lina mår i dag betydligt bättre. Fortfarande är det Dan som sköter allt med flickorna utanför hemmet, men i dag finns det mera utrymme för spontanitet än tidigare.

– Visst har bördan varit tung, jag har nog glömt bort en del och kanske är det onödigt att fundera så mycket då vi nu har det ganska bra. I dag kan jag gå på bio eller skida slalom med flickorna utan större planering, eftersom Lina klarar sig själv hemma.


Dan Wickholm beskriver sig själv som en ”familjetyp” och poängterar att det hela tiden varit självklart att ta hand om barnen och se dem som högsta prioritet.

– Jag har inte jobbat heltid på 7 år, men har definitivt arbetat mer än någonsin och inte hunnit tänka på mig själv förrän nu. Nu har jag börjat studera och gör som bäst min praktik.
Familjen berättar att de under årens lopp fått hjälp och stöd, främst från släkt och vänner, men även från kommunen.

 

Faderskap och familjeliv

Trots alla utmaningar har det alltid varit viktigt för Dan Wickholm att vara en närvarande pappa i sina döttrars liv. Han har bland annat ställt upp som klasspappa och sitter med i Föreningen Hem och skola i Sibbo.

– Jag har skött allt med barnen sedan de var 4 och 2 år gamla, skjutsat till dagis, simskolor och hobbyer. Visst är jag ofta ensam som pappa, det är jag och mammorna.
Jämställt föräldraskap är enligt honom en viktig samhällelig fråga, som det inte finns något enkelt svar på.

– I synnerhet under dagisåren är det ofta mammorna som syns mest. I många familjer är det den ekonomiska biten som avgör, alla familjer gör ju det som fungerar bäst för dem och det är inte alltid lätt att dela jämnt på föräldraskapet. För mig var det naturligt att ta en större roll med barnen i och med att jag också skött dem på heltid redan från början, det ser jag som tur i oturen.
Familjens vardag är i dag fylld av värme och humor, och skämten flyger tätt. Tillsammans ser de gärna på film, även om Fanny Wickholm medger att det ofta kan ta en god stund att hitta en film som hela familjen vill se. Bägge flickorna gillar dessutom att pyssla tillsammans med mamma Lina och nu innan jul tillverkar de egna julkalendrar för fullt.

– Vi brukar också spela brädspel, spelet Hotell är favoriten. Fanny är bäst i familjen på minnesspel, berättar Edith Wickholm.

Att just Dan är en av dem som tilldelas priset Årets pappa tycker hela familjen är väldigt roligt.

– Pappor spelar en viktig roll för sina barn, det är något jag gärna lyfter fram. Jag är väldigt tacksam för priset – jag har inte gjort så mycket för samhället, utan i stället gett mina barn trygghet i svåra familjesituationer. Jag tar hand om familjen då någon blir sjuk, och barnen vet att de alltid kan lita på mig, säger Dan Wickholm.

 

Priset Årets Pappa delas ut årligen

Priset Årets Pappa delas i år ut av familje- och omsorgsminister Krista Kiuru. I sitt tal under det festliga evenemanget pratade ministern varmt om faderskapets betydelse.

– Pappornas roll är mycket viktig. Att bli pappa kan bringa fram alldeles nya positiva känslor, känslor som saknar motstycke. Pappor växer in i sin roll, och gör det i växelverkan med sina barn.

– Papporna behövs, vi vill stöda pappors deltagande och främja kvinnors och mäns jämställdhet och barnens väl, sade minister Kiuru.

Social- och hälsovårdsministeriet delar årligen på Väestöliittos framställan ut ett pris till Årets Pappa, som genom sitt exempel lyft fram faderskapets betydelse och på så sätt ökat dess uppskattning. Syftet med priset är att förstärka faderskapet, underlätta kombinerandet av arbete och familj samt att främja barnens intressen samt jämställdhet mellan kvinnor och män. I år delades priset ut till Marko Oikarainen, Sergei Silkin och Dan Wickholm.

Årligen tilldelas även morsdagsmedaljer till exemplariska fostrare av barn och ungdomar och främjare av familjeliv och föräldraskap. 

Folkhälsan ingår i ett nätverk av organisationer som via sina lokalföreningar och anställda kommer med förslag på kandidater priset. Det är Folkhälsans lokalförening i Sibbo som i år föreslagit Dan Wickholm. Malin von Koskull, verksamhetsledare för Folkhälsan i Nyland, är glad över att kandidatnomineringen sker på initiativ från flera olika organisationer och av personer som verkligen känner till kandidaternas förtjänster.

– I Finland har vi fortfarande en hel del arbete kvar att göra kring jämlikt föräldraskap och för Folkhälsan har det varit viktigt att lyfta fram pappor som representerar ett tryggt och ansvarsfullt faderskap och som med sitt agerande och sin berättelse inspirerar till jämställt familjeliv och till en vardag där barnens perspektiv och behov värderas. Vi är mycket glada över att just Dan Wickholm är en av dem som tilldelats priset Årets Pappa, säger Malin von Koskull.

Text: Annika Sjöblom

Foto: Mikko Käkelä