Kom och chilla med Folkhälsan på Stafettkarnevalen! - Folkhälsan
17 maj 2023

Kom och chilla med Folkhälsan på Stafettkarnevalen!

Folkhälsan är som vanligt närvarande på Stafettkarnevalen med ett eget tält där det bjuds på roliga aktiviteter för både barn, unga, vuxna, och professionella. Blivande idrottsledare från Norrvalla och Solvalla idrottsinstitut deltar som funktionärer och tävlar även i ett par av stafetterna.

Barn och ungdomar på Olympiastadion med Finlandsflaggor och Skolungdomsförbundets flagga under Stafettkarnevalen

I Folkhälsans tält kommer det att bjudas på bland annat återhämtande chilla-stunder, bananer och vitkålssnacks. Årets Chilla-tubscarf passar för alla åldrar. De årligen återkommande scarfarna får nytt utseende varje år och chilla-scarfarna har blivit något av ett samlarobjekt för många.

– Det brukar bli lite rusning när ungdomarna kommer och chillar för att få årets scarf, säger verksamhetsplanerare Niclas Wiitala som tillsammans med verksamhetskoordinator Nina Waaramäki, ansvarar för verksamheterna vid Folkhälsans tält.

Man hittar Folkhälsan lätt bland alla tälten om man tittar efter en hög ”Skydancer”, en luft-tub, där man kan dansa tillsammans var 20 minut.

– De yngre barnen kan på fredagen härma Skydancers rörelser. Här fins inget rätt eller fel steg utan här får man röra sig lite hur som helst. Motionsglädje och rörelse är målsättningen, berättar Nina.

På lördagen används ”Blaze-pods” med de äldre barnen och ungdomarna.

– Då får man testa sina reflexer. Det är flera olika lampor som man ställer på rad på ett bord, sen kommer någon av dem att blinka och då skall man försöka så snabbt som möjligt röra den, förklarar Niclas.


Foto: FSI/Stafettkarnevalen 2022.

Projektledarna för Ungdomslokal.fi, en gemenskap för unga på nätet, finns på plats under Stafettkarnevalen.

– Ungdomarna som vi mött och umgåtts med på nätet vet att vi är där och om de hinner och har möjlighet så kan de komma och träffa oss helt live, berättar projektledarna Kim Kärkkäinen och Bettina Stenbäck.

Ungdomar som studerar till idrottsledare vid Folkhälsans idrottsinstitut på Norrvalla och Solvalla, är med som funktionärer. Blivande idrottsledare deltar också i några av stafetterna.

– Från både Norrvalla och Solvalla deltar vi i stafetten för flickor 4x100, och från Norrvalla har vi ett lag som deltar i flickor 12x100 och en 5-mannastafett, berättar Jenny Sinisalo, campuscoach på Norrvalla.


Foto: FSI/Stafettkarnevalen 2022.

Förbundsdirektör Viveca Hagmark från Folkhälsans förbund ansvarar för att de rätta pokalerna och medaljerna finns tillhanda och att de blir utdelade till rätta personer och lag vid prisutdelningen. Hon är glad över samarbetet med Skolidrottsförbundet kring Stafettkarnevalen.

– Det är en fantastisk möjlighet för barn och unga från hela Svenskfinland att mötas både på banan, i hejarklackar på läktaren och vid olika aktiviteter i tältbyn. Varje år blir man imponerad av gemenskapen, entusiasmen och rörelseglädjen, säger Viveca.


Bilder: Finlands Svenska Idrott/ Stafettkarnevalen 2022.
Text: Tomas von Martens