Glaukom är den vanligaste orsaken till permanent blindhet. Det är en progressiv sjukdom som skadar synnerven och nervfibrerna i näthinnan. Synfältsbortfall är ett tidigt symtom. Felet i myocilin-genen som orsakar glaukom är vanligare i Finland än i andra länder.
Fler än 100 000 finländare använder läkemedel mot glaukom. Antalet förväntas öka betydligt i takt med att befolkningen åldras. Glaukom börjar vanligen i 40-årsåldern. Utvecklingen av sjukdomen påverkas av många ärftliga och miljömässiga faktorer.
– Glaukom som diagnostiseras i yngre åldrar är oftare ärftligt och beror på genvarianter, säger medicine licentiat och disputand Perttu Liuska.
– Ögontrycket är den enda betydande riskfaktorn för sjukdomen som kan påverkas med nuvarande behandlingar
Glaukom är ofta förknippad med variation i myocilin-genen. Sådana genvarianter har hittats hos 2–4 procent av alla glaukompatienter och hos upp till 6–36 procent av personer med juvenil glaukom. Felaktigt veckat myocilinprotein verkar ansamlas i cellerna och blockera utflödet av kammarvatten från ögat. När cirkulationen av kammarvatten störs ökar trycket i ögat, vilket i sin tur skadar den känsliga synnerven.
Perttu Liuska. Foto: Jasper Löfgren
Perttu Liuska upptäckte i sin avhandling att patogena varianter i myocilin-genen är den vanligaste orsaken till juvenil glaukom även i Finland. I studien deltog 50 familjer med juvenilt glaukom som identifierats genom insamling av data från HUS ögonklinik. En genvariant som orsakar glaukom hittades hos 14 procent (7/50), och fel i myocilin-genen förklarade 10 procent av glaukomfallen (5/50).
– I flera familjer identifierade vi nya genvarianter som orsakar glaukom. Denna information ger möjlighet att screena för patogena genvarianter hos andra familjemedlemmar och upptäcka glaukom i tid, innan sjukdomen leder till permanent skada på synen, säger Liuska.
Forskarna hittade också andra genetiska riskfaktorer för glaukom, förutom myocilin-genen. Samtidigt har man nyligen identifierat potentiella ärftliga skyddsfaktorer, såsom vissa varianter av apolipoprotein E (APOE). Sambandet mellan APOE-varianter och ögonsjukdomar har bekräftats i internationella forskningsprojekt.
I sin avhandling använde Liuska data från den unika FinnGen-studien, som kombinerar genetisk information och sjukdomshistoria från hundratusentals finländare. Det visade sig att en vanlig mutation i myocilin-genen (p. Gln368Ter), som orsakar glaukom, är vanligare i Finland än i resten av världen. Upp till 0,33 procent, eller nästan 20 000 finländare, bär på denna variant. I Finland verkar denna variant vara en starkt predisponerande faktor för utveckling av högtrycksglaukom. Liuska visade för första gången att varianten även i de nordiska länderna är kopplad till exfoliativt glaukom, en vanlig avvikelse i främre delen av ögats basala membran.
En ärftlig riskfaktor för Alzheimers sjukdom, apolipoprotein E4 (APOE4), är vanlig i de nordiska länderna. Nästan en tredjedel av finländarna har minst en kopia av denna riskallel. I den finska befolkningen verkar APOE4 paradoxalt nog skydda mot åldersrelaterad makuladegeneration och glaukom, även om den skyddande effekten mot glaukom är relativt liten.
– I min avhandling undersökte jag den genetiska bakgrunden till glaukom både i de patientdata vi samlat in baserat på juvenilt glaukom och i data från FinnGen-studien. Genom att förstå de genetiska riskfaktorerna för glaukom kan vi bättre identifiera patienter med ökad risk och eventuellt utveckla nya läkemedel i framtiden, säger Liuska.
Perttu Liuskas doktorsavhandling genomfördes i samarbete med HUS Ögonklinik, Helsingfors universitet och forskningsgruppen för ögongenetik vid Folkhälsans forskningscentrum.
Perttu Liuska disputerar för doktorsgraden 1.12.2023 kl. 12 vid Helsingfors universitets medicinska fakultet med avhandlingen "Myocilin and the genetics of open-angle glaucoma in Finland". Disputationen hålls i Haartman-institutet, sal 2, Haartmansgatan 3, Helsingfors.
Kontaktuppgifter:
Perttu Liuska, medicine licentiat
perttu.liuska@helsinki.fi, +358 50 461 5995
En Manhattan-plot som visar sambandet mellan den vanligaste glaukomorsakande genvarianter i myocilin-genen c.1102C>T, p.(Gln368Ter) och olika typer av glaukom i FinnGen-biobanken.
På y-axeln presenteras p-värdet som en decimal logaritm för enkelhetens skull. X-axeln visar de olika sjukdomsgrupperna i FinnGen, av vilka endast glaukomfallen framstår som tydligt signifikanta.