Äldres livskvalitet kan stärkas på väldigt många sätt. Några av målsättningarna med projektet ”Livskvalitet i äldres vardag”, var att öka känslan av sammanhang, främja den fysiska funktionsförmågan och låta de äldre engagera sig. Projektet var ett samarbete mellan Prakticum och Folkhälsans Brummerska hemmet.
Bilden: Utfärd till Munksnäs strand och Torpanranta kafé, foto: Elmer Skog.
Brummerska hemmet som drivs av Folkhälsan Välfärd är ett gemenskapsboende och serviceboende i västra Baggböle i Helsingfors.
”Livskvalitet i äldres vardag”, har engagerat äldre och personal på Brummerska hemmet och studerande från Prakticum och deras lärare.
”Positiv hälsa” (PH = Positive Health) fungerade som en teoretisk referensram för projektet. Målet med positiv hälsa är att öka känslan av sammanhang för den äldre. Aktiviteter och upplevelser ska vara meningsfulla och öka känslan av hanterbarhet och begriplighet i vardagen.
– Vi har fokuserat på personens styrkor och vad en äldre person fortfarande kan göra och ännu mer vad hen vill göra, säger Yvonn Welander, lärare inom social- och hälsovård vid Prakticum.
Inom projektets ramar har studerande från Prakticum och vårdare från Brummerska hemmet, bland annat gjort utflykter enligt de önskemål som de äldre har framfört. Utflykterna gjordes både individuellt och i grupp.
– Vi har arbetat med de äldres levnadsberättelser på olika sätt och ur levnadsberättelserna steg det fram önskemål som lett till olika aktiviteter och utfärder, säger Welander.
Bilden: Ett av önskemålen var att få besöka köpcentret Tripla i Böle. Foto: Elmer Skog.
Önskemålen ledde till att man besökte ställen som Mall of Tripla, Fazers kafé, Stockmann, Marimekko, Hagnäs torg, Botaniska trädgården, Saluhallen, Munksnäs strand och Torpanranta kafé.
– Alla utvalda platser valdes med omsorg, utgående från levnadsberättelserna och för att uppfylla önskemål. Det var bland annat mycket viktigt att alla utfärder också innefattade ett cafébesök. Många uttryckt glädje över att få gå på café och välja vad man vill ha till sitt kaffe.
Ett annat omtyckt besök gick till Tomtbacka i Hertonäs (Haltialan kotieläintarha) där de äldre kunde få närkontakt med alla sorter av husdjur.
– Många av de äldre har vuxit upp med djur och katten som bor på Brummerska är inte riktigt samma upplevelse som en djurgård.
Bilden: Tomtbacka i Hertonäs (Haltialan kotieläintarha).
Från alla utfärder hämtades något med tillbaka till Brummerska, både som ett reseminne, men också för att de som inte deltog i utfärden kunde göras delaktiga. Från Saluhallen hämtades ostar och choklad som alla fick smaka på. Från blombutiken hämtades blommor, från Tripla hämtades Marimekkotyg både till ett projekt under hantverkardagen och till bordduk till vernissagen.
– Hela projektet dokumenterades av studerande på medialinjen på Prakticum. Bilderna blev en utställning som hade en välbesökt vernissage. Dessutom filmades också några av utfärdsplatserna.
Bilden: Besök i en av Marimekkos butiker. Foto: Elmer Skog.
På Brummerska hemmet har olika aktiviteter arrangerats som en Må bra dag, en hantverkardag, en dag med hälsosam kost som tema, dans med sjalar, musik, diktläsning och filmkväll på dagtid.
– De äldre har fått återuppleva meningsfulla platser med hjälp av virtuell verklighet (VR = Virtual Reality) när vi arbetat med reminiscens, det vill säga med hågkomster och minnen från tidigare i livet.
För de äldre har det varit uppiggande att få göra aktiviteter tillsammans med både bekanta och nya människor. Skratt och glädje har smittat av sig under aktiviteterna. Någon ur personalen har varit med på alla utfärder. Vardagen har blivit annorlunda och inte så inrutad. Många har njutit av att få komma ut i friska luften under utfärderna.
– En minnesvärd replik från en av de äldre var ”taxichauffören behandlade mig som en vanlig människa”. En annan fin kommentar är ”Är vi rymmen nu? Vad ska vi då hitta på för bus?”, berättar Yvonn Welander.
Bilden: Kafébesök var populärt bland de äldre. Foto: Elmer Skog.
För Prakticums vårdstuderande har projektet väckt ett fördjupat intresse för vårdarbetet.
– Det här var en bra erfarenhet. Till en början var vi alla lite osäkra, men sen blev det roligt. Det väckte intresse för att jobba med äldre och det blev mycket konkret vad jobbet handlar om, säger Emma Heiskanen.
En insikt för studerandena var att alla uppgifter är lika viktiga och att man ska göra allt så noggrant som möjligt.
För Christel Harjanne, enhetschef på Brummerska hemmet, har projektet visat hur mycket man kan åstadkomma med goda samarbeten och genomtänkta planer.
– Vi är fantastiskt tacksamma över att ha fått ta del av det här projektet, våra största tack går till Brummerska stiftelsen, lärarna och de studerande på Prakticum, vår personal och förstås alla de äldre som bor hos oss och som modigt deltog och i utbyte fick ut många fina upplevelser och glädje, säger Harjanne.
Bilden: Olika kreativa och konstnärliga aktiviteter arrangerades tillsammans med de äldre.
Framtidstro var också något som projektet fokuserade på.
– Projektet lärde oss att vi ännu mer modigt ska våga titta framåt på vad livet kan innehålla. Vi ska bli bättre på att fråga de äldre vad de ännu drömmer om att göra, vem vill du bli, vad vill du se, känna på och uppleva?
Brummerska hemmets nya valspråk är ”Omnia mirari etiam tritissima” som lär ha varit Carl von Linnés valspråk och betyder ”Förundras överallt, även det vardagliga.”
– De här orden uttrycker precis vad vårt projekt har gått ut på, säger Yvonn Welander.
Planeringen av hur och när förverkligandet skulle ske startade i januari 2024 och första besöket var 13.2.2024. Projektet avslutades i och med en vernissage på Brummerska hemmet den 22.11.2024.
Läs mera om projektet "Livskvalitet i äldres vardag"
Läs mera om våra boendeformer för seniorer på Folkhälsan
Läs mera om yrkesutbildningen till närvårdare vid Prakticum
Stiftelsen Brummerska hemmet finansierade projektet.
Foton: Mediastuderande Elmer Skog vid Prakticums medialinje, Yvonn Welander, Annette Granberg, Eva-Maria Nystén.
Vill du veta mera om projektet kan du kontakta lärare Yvonn Welander vid Prakticum, tfn 041 7319 2 92, yvonn.welander@prakticum.fi, eller enhetschef Christel Harjanne vid Brummerska hemmet, christel.harjanne@folkhalsan.fi, tfn 040 7494 194.
Bilden: Från vänster lärare vid Prakticum: Yvonn Welander, Sonja Fraile, Annette Granberg. Längst till höger Brummerska hemmets enhetschef Christel Harjanne. Foto: Eva-Maria Nystén.
Text: Tomas von Martens
Bilden: Besök på Botaniska trädgården.
Bilden: Handmassage var mycket omtyckt av de äldre. Foto: Elmer Skog.
Bilden: Fazers kafé på Glogatan var ett ställe som väckte många minnen. Foto: Elmer Skog.
Bilden: Det ordnades "filmkväll" på dagstid.
Bilden: Torpanranta kafé vid Munksnäs strand. Foto: Elmer Skog.
Bilden: Ett besök till närbutiken kunde också det vara en stor upplevelse. Foto: Elmer Skog.