Vår vision, värderingar och strategi

Grunden för vårt arbete
"Samfundet Folkhälsan i svenska Finland har till uppgift att verka för folkhälsans främjande i svenska Finland, dels genom allsidig vetenskaplig undersökning av befolkningens andliga och kroppsliga hälsa, dels genom praktiska åtgärder, ägnade att gynnsamt inverka på denna."
Denna ändamålsparagraf formulerades vid Folkhälsans grundande år 1921 och har sedan dess varit vägledande för vårt arbete med att främja hälsa och välbefinnande i svenska Finland.
Folkhälsan - två steg före
Folkhälsan – två steg före
Visionen ger riktningen framåt och visar att Folkhälsan är en föregångare. Visionen kan ses som stjärnan som leder organisationen på vägen, men också som ett mått på ambitionsnivån för Folkhälsans verksamhet.
Visionen för serviceproduktion är att fungera innovativt och skapa nytt. Folkhälsan prioriterar nischade kunskapskrävande produkter och nya vårdkoncept, vilka tillsammans ger ett försprång i relationen till andra producenter av vård och omsorg.
Visionen ger också ett stöd för fortsatta satsningar på hälsofrämjande verksamhet. Ett steg före syftar på förebyggande insatser (prevention), två steg före lyfter fram vikten av mångsidig hälsofrämjande verksamhet (promotion).
Inom forskningen ställer visionen krav på internationell framgång. Ett steg före kunde betyda framgångsrik forskning i Finland, medan två steg före innebär förväntningar på att Folkhälsans forskning är konkurrenskraftig med toppforskning i världen.
Kompetens, engagemang, omsorg
Folkhälsans verksamhet bygger på tre centrala värden:
Vår kompetens inger förtroende. Vi visar vår kompetens genom att arbeta nyskapande, kostnadseffektivt och långsiktigt.
Vårt engagemang påverkar samhället. Vi tar ansvar för människor, omgivningen och tror på framtiden.
Omsorg innebär att vi respekterar människovärdet och jobbar för jämställdhet, likabehandling och mångfald. Vi ser människan som en helhet, bemöter alla individuellt och är lättillgängliga.
Mitt i samhället, nära människan
Folkhälsans strategi 2025, "Mitt i samhället, nära människan", fokuserar på hälsa, samhörighet och livskvalitet.
Riktning
Folkhälsan tar fram ny kunskap och nya arbetsmetoder för att förbättra hälsa och välbefinnande de kommande fem åren inom speciellt tre utvalda fokusområden:- Vi stärker känslan av sammanhang, psykisk hälsa och välbefinnande för barn, unga och familjer.
- Vi verkar för en hälsofrämjande och hållbar livsstil.
- Vi medverkar till livskvalitet för en åldrande befolkning.
Mål
- Vi skapar och upprätthåller förutsättningar för en god uppväxtmiljö, tillit och trygga relationer.
- Vi skapar och upprätthåller öppna och inkluderande mötesplatser.
- Vi ser de äldre som en resurs och vi skapar livskvalitet, samt arbetar för att i ett tidigt skede förebygga kroniska sjukdomar.
- Vi blir bättre på att kombinera kunskap inom Folkhälsans olika delar och stärker kopplingen mellan vår egen forskning och den övriga verksamheten.
- Vi förstärker samarbetet med andra aktörer för att strategiskt främja folkhälsan inom de valda fokusområdena.
Kommunikationsstrategin ger ramarna och målsättningarna för Folkhälsans kommunikation under strategiperioden 2022 - 2025. Kommunikation är en del av allas arbete och ett verktyg för strategiskt ledarskap.