105 år

Vad är hemligheten Maria, 105 år?

Hon har gått mycket i trappor och druckit Arvo Ylppös dryck varje morgon i femtio år. Maria Ahlbäck fyller år den 26.10.2016 och är nu en av Finlands cirka tio nulevande 105-åringar.

Vi hade äran att få träffa Maria Ahlbäck, några dagar före hennes 105-årsdag.

– Läkarna brukar inte tro mig när de ser min ålder. Ännu mindre när jag berättar att jag inte äter några mediciner.

Det är en rörlig och pigg dam som tar emot oss i gröna salongen i Brummerska hemmet, ett av Folkhälsans hem för äldre i Helsingfors.

Hit flyttade Maria Ahlbäck till sin servicelägenhet som 98-åring, efter att hennes bror, som hon länge rått om, gått bort. Hon hade turen att i flera år få bo på Brummerska hemmet samtidigt som två av sina systrar.

– Lite sämre hör jag numera och jag brukar spara på ögonen mellan sudokukryssen, men annars mår jag bra, säger hon.

Minnet är det inget fel på.

 

Vad är hemligheten bakom ditt långa liv Maria?

Hon ler finurligt och berättar att hon druckit 20 ml av den forna barnläkaren och professorn Arvo Ylppös mytomspunna dryck gjord på råa ägg, citronsaft, honung och cognac varje morgon sedan hon var i 50-60-årsåldern. Ylppö levde själv till 104 år.

– Jag har ätit av allting, dock måttligt, aldrig rökt eller druckit mycket alkohol. Men jag dricker gärna vin. Och jag kan starkt rekommendera att gå i trappor!

Ahlbäck, som är uppväxt i södra Helsingfors, började gå i trappor någon gång kring andra världskriget då hon, mannen och deras tre små barn födda 1942, -43 och -46 flyttade till en lägenhet på femte våningen utan hiss.

– Senare flyttade vi till en lägenhet med hiss, men jag fortsatte att ta trapporna av gammal vana. Dessutom gymnastiserade jag, med bland annat gymastikläraren Marianne Linko på Arbis i ganska många år. Kanske i 40 år.

Tills för några år sedan trampade hon dagligen på motionscykeln vid Brummerska hemmet. Givetvis är hon också medlem i en Folkhälsanförening.

 

Finländarna lever längre

Den 31.12.2015 fanns det elva 105-åringar i vårt land, samtliga var kvinnor. Vid samma datum fanns tretton 106-109-åringar av vilka två var män och elva kvinnor. Finlands äldsta person, en kvinna, väntas fylla 110 år i december.

- Jag tror att människor i framtiden kommer att leva mycket längre - det finns så bra mediciner nuförtiden.

Ahlbäck har också haft bröstcancer och är viktig med att bära det rosa bandet för att öka medvetenheten om insamlingen till forskningen.

 

Hisnande tidsperspektiv

Man kan misstänka att Maria Ahlbäck också har livskraftiga gener, om man beaktar livslängden på hennes syskon som blev bland annat 102, 99 och 98 år gamla.

Född år 1911 har hon också minnen från första världskriget. Familjen bodde då på Skatudden med utsikt mot kajen.

– Jag måste ha varit 6 eller 7 år då jag stod och tittade ut genom fönstret och såg krigsfartyg vid kajen med soldater ombord.

 

När maken dog i en ålder av 92 hade paret hunnit vara gifta i 62 år. Familjen tillbringade mycket tid ute på Löparö i Sibbo. Maria Ahlbäck arbetade på makens kontor tills barnen föddes.

– Numera lyssnar jag gärna på radiokonserter, löser korsord och sudoku. Jag har tidigare läst mycket, bland annat historiska böcker, så jag har mycket att tänkta tillbaka på.

Sin 105-årsdag firar Maria Ahlbäck med två fester - en för släkten och en på Brummerska hemmet.

- Jag hade två fester också då jag fyllde 100, berättar hon.

Arvo Ylppös kraftdryck

3 råa ägg
3 citroner
2,5 dl cognac
250 g honung

Vispa äggen och blanda i saften från citronerna. Låt stå i kylskåpet i tre dagar. Sila sedan drycken och blanda i 2,5 dl cognac. Smaksätt med honung.
Ta en matsked av drycken varje morgon.

 

Text: Hanna Rundell
Foto: Mikko Käkelä

Publicerad 26.10.2017