Lättare att lära sig med FHille i bagaget
Det är många familjer som får stöd inför skolstarten med hjälp av vårt FHille-program. I Peter Böckermans familj pratas svenska, thai, finska och engelska omvartannat, så svenskan behövde en liten extra puff inför förskolan.
Läs mer om programmetDet är nu andra året Peter Böckerman och två av hans barn deltar i Folkhälsans FHille-program.
– Feedbacken från dagis var så bra efter första året att vi ville fortsätta. Både barnens och min svenska har blivit tydligare – hittills har det varit lite ”sekasoppa”, säger Böckerman, och sätter sig ner i soffan på terrassen med FHille-häftet tillsammans med fem- och sexåriga Paula och Paul.
Barnen gräver i en stor låda där familjen förvarar sitt FHille-material, gräver bland påsar och häften och hittar ballonger som de över att blåsa upp.
– När ska vi göra det häran? frågar Paul och visar upp en påse med flörtkulor i.
– Jag har försökt att komma bort från hangödialekten men jag märker att den smittat av sig på Paul, konstaterar Peter.
Kreativt och mångsidigt
FHille riktar sig till 4–7-åriga barn och deras föräldrar och ska stöda dem inför förskolan eller skolstarten. De mångsidiga övningarna innehåller allt från pyssel, sagor och sifferövningar till tips på lekar och andra aktiviteter som utvecklar barnet kompetenser, särskilt de språkliga.
– Jag gillar mest att FHille ger oss något kreativt att göra tillsammans: klippa eller göra hoppa på-rörelsekort. Helst skulle jag öva skilt med båda barnen, så att de skulle kunna koncentrera sig bättre, men det har vi inte alltid möjlighet till.
Familjen har också en ettåring som just nu sitter nöjt och följer med FHille-stunden på terrassen i mamma Pau Böckermans famn.
– Det bästa är att få klippa! tycker Paula. Ingenting är svårt! Eller kanske lite att limma en tärning... Och Peter svarar:
– Ja då hade vi lim överallt!
Det blir inte alltid så mycket gemensam kvalitetstid fastän man är hemma, men med hjälp av FHille får jag en bra kontakt med barnen
Språklig rikedom
Det är ett mångspråkigt hem vi befinner oss i, vilket Peter Böckerman ser som en rikedom. Att barnen får jobba lite mer med svenskan är ett lågt pris att betala då de rör sig smidigt på flera språk.
– Jag talar alla språk: svenska, finska, engelska och thai listar Paul och fortsätter blåsa sin ballong.
– Jag också! inflikar Paula.
Mamma Pau kommer från Thailand och därför är ett av familjens hemspråk thai. I Hangö där de bor finns ett litet men aktivt thailändskt samfund, som umgås mycket på fritiden. På så sätt hålls också thailänskan levande för barnen.
Bättre koncentration
– Det blev lite myror i byxorna på dem i dagis när de inte förstod allting under sagostunderna.
Men särskild Paul fick beröm under vårterminen och nu ska vi öva tillsammans med lillgrabben inför hösten då förskolan kör igång för honom, säger Peter.
Barnen lyssnar lugnt då pappa läser en saga och sedan blir det dags för några språkövningar med rim.
– Det är svårt att niga, sa en – ja vadå?
– Igelkott, utropar barnen.
– Nå inte är det där en igelkott, vad har ni ätit för svampar idag? säger Peter låtsasträngt och alla skrattar.
Han har själv lagt märkte till att barnens koncentration blivit bättre, vilket också dagispersonalen hållit med om. För honom och barnen erbjuder också FHille en fin stund att göra någonting speciellt tillsammans.
– Det blir inte alltid så mycket gemensam kvalitetstid fastän man är hemma, men med hjälp av FHille får jag en bra kontakt med barnen. De blir alltid glada när vi ska göra FHille – det är en stund de väntar på!
Text: Nanette Forsström
Foto: Johanna Sandin