FHille-material

Känn igen dina känslor

Peka på bilderna på Kotte tillsammans med barnen och identifiera olika känslor. Uppgiften är tagen ur FHille-materialet, som riktar sig till 4—5-åriga barn och deras föräldrar. Programmet ska stödja dem inför förskolan eller skolstarten.

Om FHille-programmet

Fråga ditt barn hur hon eller han tror att Kotte känner sig just på den bilden.

Fundera tillsammans på varför Kotte känner sig så. Fråga till exempel: Har du känt dig så någon gång? Vad var det som gjorde att det kändes så? Samtala kring varje känsla så länge ditt barn vill.


Fråga också hur ditt barn tror att Kotte vill bli tröstad eller hjälpt om hon är rädd, arg eller ledsen. Berätta också för varandra hur ni vill bli tröstade eller hjälpta då ni känner starka känslor.


Kom ihåg att tala med ditt barn om att det är okej att visa alla känslor, och att det kan kännas bättre om man kan berätta hur det känns.


Om ni vill kan ni samtala om var i kroppen känslorna finns. Var känns det om du är glad? Kanske det pirrar i magen, eller är det i ansiktet? Hur känns det i kroppen då du är arg?För en del kanske det känns i huvudet, för andra kanske i knytnävarna. Hur känns det då du bli rädd, ledsen och så vidare. Känslor kan också vara olika starka, till exempel jätteglad eller bara lite glad.

Illustrationer: Terese Bast