Forskning

Doktorn tipsar: Så får du barnen att äta mer grönt

Pojkar tycker mindre om och äter mindre frukt och grönsaker än flickor. Och föräldrar verkar oftare uppmana flickor än pojkar att äta grönt. Det här framgår i filosofie doktor Elviira Lehtos doktorsavhandling.

Inspireras av Kocka på!

– Genom uppmuntran och lekfullhet kan man lära barn att tycka om frukt och grönsaker. Tvång och mutor ska man däremot akta sig för, säger Elviira Lehto som i oktober doktorerade i folkhälsovetenskap med en avhandling om barns frukt- och grönsakskonsumtion.

Ämnet ligger många folkhälsoforskare nära hjärtat. I Finland ligger barns och ungdomars frukt- och grönsaksätande nämligen på en bottennivå i jämförelse med andra postindustriella länder. Det här är illa eftersom en låg konsumtion av frukt och grönsaker ökar risken för flera allvarliga och vanliga hälsoproblem.

– En stor del av barnen i Finland äter nog grönsaker varje dag, men de äter ytterst litet. Det kan handla om ett par gurkskivor bredvid varmrätten och det är absolut för lite, säger Lehto.

 

Socioekoniomisk bakgrund påverkar

Lehto har forskat i hur bland annat kön, socioekonomisk bakgrund och interventioner påverkar barns frukt- och grönsakskonsumtion.

– Nästan alla barn äter för lite frukt och grönsaker, men pojkar äter mindre än flickor och barn med en lägre socioekonomisk bakgrund äter mindre än de med hög socioekonomisk bakgrund, säger Lehto.

Lehtos forskning visar att barn till föräldrar med lägre socioekonomisk status känner till kostrekommendationerna sämre och att de har tillgång till färre frukter och grönsaker i sina hem.

– Därför vore det viktigt att frukt, bär och grönsaker skulle bli billigare och på så sätt tillgängliga för alla. I många skolor och daghem gör man redan mycket för att öka konsumtionen, men i många hushåll är det dyrt att köpa hälsosam mat. Det här kunde man förändra genom beskattning och jordbruksstöd.

En trendstudie som publicerades av Folkhälsans forskningscentrum i oktober, visade att mindre än en tredjedel av flickorna och mindre än en femtedel av pojkarna i de svenskspråkiga skolorna dagligen äter både frukt och grönsaker. Speciellt oroväckande är resultatet gällande de 15-åriga pojkarna där endast tio procent äter både frukt och grönsaker varje dag.

Varför äter pojkar mindre grönt än flickor?

– Flickor tycker mera om grönsaker och frukt, och det gör de för att de har ätit mera av den varan som yngre. Ju mer barn vant sig vid att äta grönt, desto mer lär de sig tycka om det.

- Vid elva års ålder tycker pojkar att frukt och grönt smakar mindre gott än vad flickor i samma ålder gör. Men i den ålder då barnen börjar äta fast föda ser man inga skillnader i smakpreferenser mellan könen, så det här är något som utvecklas långsamt i det sociala samspelet, säger Lehto.

Barn som ätit lite grönt äter ännu mindre när de närmar sig tonåren.

Lehtos forskning visar att flickor oftare än pojkar rapporterar att föräldrarna uppmanar dem att äta grönsaker. Pojkar svarar oftare att de inte tycker om grönsaker eftersom de inte blir mätta på dem och att de tar för lång tid att äta.

Lehto anser att man borde förklara för pojkar att ätandet inte bara handlar om att snabbt få energi, utan om att få alla nödvändiga näringsämnen.

– Barn tar efter sina föräldrar men också vännernas inverkan är stor. Barn äter mindre grönt om de tror att vännerna också äter lite grönt. På samma sätt som med ungas alkohol- och tobaksbruk behöver barnens uppfattning av sociala normer inte motsvara verkligheten. Därför vore det viktigt att ändra på attityderna.

Uppmuntran, inte mutor

– Det gäller att uppmuntra, men inte tvinga eller muta. Att äta grönt ska vara något positivt i sig. Om barnet får höra att hen får efterrätt om hen först äter upp sin sallad, blir salladen något nödvändigt ont, säger Lehto.

En del barn behöver mer uppmuntran än andra. Vissa småbarn är så känsliga att det kan löna sig att börja med att bara lukta på, leka med eller slicka på grönsakerna.

Hur mycket ska man äta då?

– Regeln är enkel – rekommendationen är att vi äter sex nävar frukt och grönsaker varje dag. För vuxna är det minst ett halvt kilo som gäller. För ett barn med mindre händer är det faktiskt bara lite mindre.

Det krävs lite ansträngning att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen.

– Inget barn orkar äta närmare ett halvt kilo gurka per dag. För att få i sig av alla näringsämnen ska man äta mångsidigt. Halva tallriken med grönsaker - dessutom lite grönt på smörgåsen, bär på gröten, grönsaker och rotfrukter i soppan, frukt till mellanmål eller efterrätt och så vidare.

Hur få barn att äta mer grönt:

  • Var själv en bra förebild.
  • Ha salladsingredienserna i olika skålar. Många barn tycker inte om att de blandas ihop.
  • Ställ fram frukt och grönsaker tillgängligt för barnen också utanför mattider, inte undangömt i kylen. Gärna skalade och i skurna i mindre bitar.
  • Låt barnen vara med och välja, förbereda och servera frukterna och grönsakerna.
  • Låt barnen knapra på t.ex. minimorötter när de är hungriga men måste vänta på att maten blir klar.
  • Odla grönsaker i landet, så örter på fönsterbrädan eller grodda så väcks barnens intresse för grönsaker.

Föräldrar och pedagoger: Inspireras av Folkhälsans smakskola och Kocka på

Text och foto: Hanna Rundell

Publicerad: 16.12.2017