Kost

Änklingar lär sig laga mat på kurs

Vi gick på matlagningskurs för seniorer i Vasa och fick magarna mätta och humöret lyft.

– Jag blev änkling för en tid sedan och nu äter jag främst glass och choklad där hemma, skojar Sverre Slotte, 80 år, men det visar sig ligga en viss sanning i påståendet.

Främst är han ändå här för gemenskapens skull, så som också många av de andra deltagarna. Kursen är förstås inte enbart för män. Det är fyra män och tre kvinnor som samlas för att tillreda och äta enkla, goda och näringsrika rätter under den peppande Britt Nybacks ledning. Ingen av karlarna har någon större erfarenhet i köket, medan kvinnorna som nog kan kokkonsten gillar kursupplägget som ger inspiration och sällskap.

Så god svampsås, varifrån fick ni svamp? Från burkar!

– Det huvudsakliga syftet med kursen är att ha trevligt tillsammans. Samtidigt lär vi oss eller får inspiration till god och näringsrik mat som passar de som lever ensamma. Till exempel genom att använda färdigt hackade frysta grönsaker. Soppor har varit en favorit, säger Britt Nyback.

Kursen ordnas av föreningen Folkhälsan i Vasa i samarbete med SFV.

Kan koka ägg

Många som bor ensamma kan känna att det inte är så belönande att laga mat för att sätta sig till bords ensamma. Andra har inte köksvana nog att tillreda en god, näringsrik och varierande måltid, till exempel äldre änklingar.

– Ibland blir det rester över från kursen som jag lever på i två dagar. Jag går också varje vecka på lunch till Svenska klubben, Restaurang Julius i Folkhälsanhuset eller till Panorama. Det är trevligt att äta med vänner och bekanta. Hemma blir det mest färdiga soppor och knäckebröd, men jag överlever som du ser, säger Sverre Slotte.

 

Den äldsta deltagaren, Uno Sandström, 89, har deltagit i fyra av Britt Nybacks matlagningskurser de senaste åren. Under dagens kursträff tillreder han en grönsallad och ugnsrostade grönsaker.

– Sen min livskamrat gick bort har jag köpt mat som går att värma upp och jag kokar ett ägg per dag. Det går men det är inte roligt att vara ensam. Men jag äter en dag i veckan på Folkhälsans restaurang i samband med gymnastiken jag går där. Det är riktigt bra mat, säger Sandström.

De kvinnliga deltagarna får också ut mycket av kursen.

– Jag tycker det är så bra att få tips på nya recept och råd om hur seniorer ska äta. Det är skönt att inte behöva ta recept med till butiken om man vill prova något nytt. Själv älskar jag soppor som jag äter med knäckebröd och ost. Det är super att Folkhälsan ordnar den här kursen, säger Benita Nyholm.

 

Finurligt nog har gruppen valt att utnyttja Folkhälsans veckoslutstomma daghem på Stationsvägen i Vasa. Det är först trångt men trevligt bland kastrullerna i köket och sen gemytligt och högtidligt att slå sig ner vid dukat daghemsbord i något lägre modell.

Den österbottniska humorn är närvarande och maten smakar.

Samtalet flyter från lättsamma skämt om kalvdans till djupare ämnen som sorg och saknad. Sverre Slotte minns att det sista hans fru gjorde i köket vara att klippa dill.

– Huvudsaken i gruppen är ändå gemenskapen, att man får äta och prata med varandra.

– Så god svampsås, varifrån fick ni svamp?

– Från burkar!

Alla skrattar.

Text: Hanna Rundell
Foto: Linus Lindholm