Medlemmen

”Sociala aktiviteter är a och o för välmåendet”

Som ordförande för både kommunstyrelsen och föreningen Folkhälsan på Kökar är daghemsföreståndare Madelene Ahlgren-Fagerström en av de aktiva krafterna som håller liv i samhället i Ålands yttersta skärgård.

Bli medlem

Född och uppvuxen i Stockholm, men med släktningar på Kökar, tillbringade hon sina barndomssomrar på ögruppen. Och historien upprepar sig.

– Nu kommer mitt barnbarn från Kristinestad hit på sommaren och går i simskolan här, så som också jag gjorde som barn.

Under semestermånaderna finns det alltid många sommarbarn på Kökar. Föräldrarna umgås vid strandbrynet medan barnen får vattenvana, nya vänner och simmärken i Folkhälsans simskola.
Men till hösten försvinner många av sommargästerna. Det är lite skralt med återväxten. I Kökars grundskola går 18 barn i årskurserna 1–9. Daghemmet har 20 barn. Skärgårdsliv året runt lockar inte alla.

– Folk kräver kanske mera aktiviteter för familjen och barnen idag? Vi försöker stöda barn och unga på många sätt. I föreningens verksamhet riktar vi oss till alla åldrar och vi försöker alltid locka med de unga som flyttar hit i styrelsen, säger Madelene Ahlgren-Fagerström.

Ett gym i rött trähus

Föreningen har också ett eget fint gym, beläget i en litet rött trähus i öns centrum, intill banken. Här tränar både vuxna och unga. Det är dessutom ett modernt 24/7-gym eftersom alla har egen nyckel.

– Gymmet är välutrustat med bland annat roddmaskin, motionscyklar, tyngder, löpband, och ryggmaskin. Och man får gärna föreslå flera redskap om man har önskemål.

Föreningen leder också cirkelträning i skolans gymnastiksal två gånger i veckan. På sommaren hålls cirkelträningen utomhus om möjligt. Barnen på ön brukar
också delta eftersom träningen anpassas enligt deltagarna.

– Vi har alltid lyckats hitta bra ledare, säger Ahlgren-Fagerström. 

Dessutom ordnar föreningen en Mimoselgrupp med bland annat gungstolsgymnastik på Kökars äldreboende, sy- och stickträff i skolans syslöjdsal och årliga 
cykelutflykter till grannkommuner.

Ibland arrangerar föreningen resor in till Mariehamn till någon av Folkhälsans föreläsningar. Själv älskar Madelene att vistas i naturen – stavgång, cykling och båtliv.

– Vi har gott om sociala aktiviteter här. Det är a och o för välmåendet. Föreningslivet och gymmet är viktigt. Vi trivs mycket bra här. Det enda jag saknar är en simhall!

Madelene Ahlgren-Fagerström

Familj: Man, två vuxna barn och ett 6-årigt barnbarn 

Bor: På Kökar, Åland

Jobbar: På öns enda daghem

Förtroendeuppdrag: Ordförande för föreningen Folkhälsan på Kökar (1995-), ordförande för kommunstyrelsen och skolnämnden.

Text: Hanna Rundell 
Foto: Tiina Tahvanainen