Träning

Peter sadlade om till PT som 59-åring

Utbudet av muskel- och konditions­träning blir större och alla kan lättare hitta det träningssätt som attraherar just dem. Funktionell träning och återhämtande träning som yoga är populärt och allt fler väljer att anlita en personal trainer. Peter Lönnfors, 59, sadlade om till PT och ser stor efterfrågan bland äldre.

Läs om PT-utbildningen

Funktionell träning, world jumping, twerking, tabata, barre, bikramyoga, crossfit, foam rolling – utbudet växer och träningsmöjligheterna blir mer individualiserade.

I dag har vi alla möjligheter att skräddarsy vår träning precis som vi vill.

– Några genomgående trender är ändå funktionell träning, återhämtande träningsformer såsom olika typer av yoga och träning online, säger Joakim Träskelin, idrottsproducent på Folkhälsan Utbildning som utbildar bland annat PT:n vid Solvalla i Esbo och Norrvalla i Vörå.


Man behöver alltså inte ta sig till ett gym. Genom appar och träningstjänster på webben kan man få instruktioner via video, föra träningsdagbok eller ha kontakt med en personal trainer.

– Att träna med en PT har blivit mycket populärare, även om Finland fortfarande ligger efter Sverige, USA och Tyskland på den fronten. Att anlita en PT är att investera i sig själv. Hälsa är superviktigt och något som allt fler inser att det är värt att satsa på, säger Träskelin.

– Efterfrågan på en PT har ökat massor sedan vi startade PT-utbildningen 2012, säger utbildningens PT-manager Stefan Westerback.

 

It blev PT

En som sadlat om från PT på äldre dagar är Peter Lönnfors, 59 år, från Esbo. Lönnfors har jobbat inom försäljning på stora bolag i it-branschen och valde att sluta som vd för ett företag för några år sedan.

– Jag var arbetslös när jag ringde till Solvalla för att fråga om PT-utbildningen för min sons del. Det lät så bra, och medan jag satt där i telefonen blev jag intresserad för egen del också.

I stället för att gå arbetslös såg han chansen att satsa på sitt stora intresse.

– Vi har en åldrande befolkning så givetvis finns det också efterfrågan på lite äldre PT:n. Alla 60-åringar vill inte ha en 25-årig PT. Det kan kännas bättre med någon med livserfarenhet som förstår hur kroppen förändras när man blir äldre. Jag slog också volter när jag var yngre, säger Lönnfors.

Nu har han hittat en ny karriär som arbetstränare på Esbo stad. Där hjälper han arbetslösa från stadens arbetsverkstäder att bygga upp självförtroendet genom att träna upp deras fysik genom promenader och individuella muskelkonditionsprogram. Jobbet fick han genom PT-studierna.

 

 

– Det är hög nivå på utbildningen som man kan göra på veckosluten vid sidan av sitt jobb. Men det krävs också mycket läsning vid sidan av de praktiska övningarna och proven; anatomi, fysiologi, kost osv.

Lönnfors började träna med fria vikter redan på 70-talet, innan de kommersiella gymmen kom. Inspirerad av Arnold Schwarzenegger uppfattades hans hobby som lite konstig bland studiekompisarna på Hanken. Sen kom familjelivet emellan. Barnens hobbyer blev viktigare än hans egna samtidigt som arbetslivet tog en del tid i anspråk.

I dag är muskelkonditionsträning något som alla uppmuntras att syssla med vid sidan av konditionsträning och balansträning, och Lönnfors är inte längre en konstig prick. Själv har han gymdejt med sin fru 3–4 kvällar i veckan. Ett av de utflyttade barnens gamla rum blir ibland provisorisk yogastudio då paret tillsammans gör yogautmaningen Yoga with Adriene som hittas på Youtube.

– Muskelkonditionsträning borde vara det viktigaste för äldre, vid sidan av annan motion, säger Lönnfors.

Det vi vinner är ökad rörlighet, minskad risk för fallolyckor och för flera folksjukdomar.

 

– Det är ett faktum att musklerna förtvinar när vi blir äldre om man inte upprätthåller träningen. Det börjar redan vid 30–40-årsåldern. Det räcker inte att promenera. ”Use it or loose it” som min lärare Stefan Westerback brukar säga.

Det är samma sak med hjärnan. Våra kroppar är inte gjorda för att sitta så mycket som vi gör i dag.

En investering

Folkhälsan Utbildning i Norrvalla och Solvalla i Esbo erbjuder inte bara utbildningar, utan också träningstjänster som bland annat PT-paket och testning för motionärer, elitidrottare och grupper. Också kostråd och testning av olika slag ingår.

Testerna kan vara motiverande, men man ska bara jämföra med sig själv. Vi är individuellt byggda.

– Man jämför alldeles för mycket med andra i vårt samhälle. Men visst finns det riktvärden. Till exempel sägs det att man ska ha minst 35 ml/min/kg i syreupptagning för att orka med ett kontorsjobb. Och om det skadliga viscerala fettet, som omger organen, är mer än 100 cm2 borde man göra sig av med det.

Risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomer stiger med mer visceralt fett.
Joakim Träskelin säger att det finns många olika orsaker till att man anlitar en PT.

– Många vill ha en livsstilsförändring. En del anlitar oss för att de vill komma i bättre form inför ett visst lopp, andra vill komma i form över huvud taget, hitta träningsmotivationen, leva hälsosammare eller gå ner i vikt.

Ibland är det någon utlösande faktor som blodpropp eller annan sjukdom som fått en att vakna. Vissa vill träna ensamma med sin PT, andra i grupp, en del vill ha ett träningsprogram för gymmet, med eller utan maskiner, andra vill ha ett program för löpträning. Det finns de som vill träna med sin PT hela tiden, andra vill bara ha ett program och uppföljning per telefon eller mejl.

– Gruppträning med PT är ett förmånligare alternativ som till exempel företag brukar anlita för sina anställda, säger Träskelin.

Olika träningsprofiler

Relationen mellan PT och klient bygger på att man lär känna varandra. För att PT:n ska kunna bygga upp ett bra träningsprogram krävs det att hen har förståelse för klientens bakgrund, familjeförhållanden, mål, skavanker, idrottsprofil och så vidare. Det är vanligt att PT och klient kommunicerar via en träningsdagbok där båda får feedback på hur programmet följs eller borde förändras.

– En bra PT lär sig förstå hur klienten fungerar. Det finns olika motions- och idrottsprofiler, vissa är ostrukturerade och tränar mer på känsla, andra är målinriktade och gör sitt planerade program även om det skulle ta ont. Som PT måste man ha stora öron! säger Peter Lönnfors.

Han berättar att uppskjutande beteende är vanligt när det handlar om att komma igång med träningen.

– Enligt en modell för förändring av motionsbeteende går det ofta ett till två år innan en person börjar tänka på att träna tills den faktiskt börjar. Du bestämmer dig kanske för att börja i november och skjuter upp det till årsskiftet. Men då har du ätit för mycket och skjuter upp det en vecka till, och sen kommer den där resan. Det är alltid bäst att börja genast, men börja smått, säger Lönnfors.

Redan en 20-minuters promenad och 10 armhävningar med knäna i marken räcker i starten. Ofta blir man taggad på mer.

 

Text: Hanna Rundell
Foto: Mikko Käkelä

Publiceringsdatum 10.2.2017