Rennox

Rennox-grupper ger unga verktyg för att må bra

Skolprestationer, yrkesval och framtidsplaner. Men också utseende och kompisrelationer. Pressen på ungdomar är stor. Med hjälp av må bra-kursen Rennox kan fritidskoordinator Hanna Lindholm ge dem verktyg för att återhämta sig och hantera stressen.

Hanna Lindholm bläddrar i handboken och visar en enkel dygnsklocka. Här får ungdomarna anteckna vad de använder sin tid till.

– Finns det tid för sömn och återhämtning? Hinner de röra på sig och hur många timmar går åt till att hänga på sociala medier? Uppgiften är enkel, men den är en väldigt bra diskussionsgrund, säger hon.

Hanna Lindholm är utbildad idrottsinstruktör och jobbar som fritidskoordinator i Kronoby. För två år sedan gick hon Folkhälsans Rennox-utbildning för att bli Rennox-gruppledare och få ytterligare ett verktyg i sitt arbete. Senare visade det sig att gymnasiets studiehandledare och kurator samt församlingens diakon också gått samma utbildning.

– Det här är jättebra. Nu är vi ett team som kan dela på kursansvaret. Dessutom kompletterar vi varandra och kan ge ungdomarna olika infallsvinklar.

 

Hanna Lindholm känner att hon gör ett viktigt arbete – många av de unga hon kommer i kontakt med upplever stor press och det är mycket prat om betyg och prestationer. Många har också svårt att hitta tid och redskap för återhämtning. Stressen syns också i statistiken.

Undersökningen Hälsa i skolan visar att 18 procent av flickorna i gymnasiet känner skoltrötthet, medan 20 procent uppger att de har ångest. Bland pojkarna är siffrorna lägre, men Hanna Lindholm tror inte att de går helt fria.

– Hittills har vi bara haft flickor i våra grupper, men naturligtvis är de också öppna för pojkar. Frågan är bara hur man ska locka dem med.

Deltagarna träffas en gång per vecka. Lektionerna startar alltid med ett mellanmål och avslutas med en gemensam avslappningsövning. Däremellan är det fokus på något av kursens olika teman. Grupperna diskuterar saker som stress, nervositet, återhämtning, tidsanvändning, självkännedom, vanor och vad man upplever som viktigt i ens vardag. Allt material och alla övningsuppgifter finns färdigt.

– Ungdomarna får berätta så lite eller mycket de vill. Vi är inga experter, men finns där för dem som en extra vuxen och kan hjälpa dem att hitta rätt.

Alla deltagare erbjuds också en så kallad Firstbeat-mätning där man under tre till fem dygn följer med pulsnivån för att mäta sömn, stressnivå och återhämtning. Rennox-gruppledarna hjälper ungdomarna att tolka resultaten och fundera på vad som är bra och vad som kan förbättras i deras vardag.

Fakta  Rennox

– Må bra-kurs för ungdomar i andra stadiet och vid ungdomsverkstäder.
– Behandlar ämnen som sömn, stresshantering, återhämtning, självkännedom och avslappning.
– Kursen består av nio träffar. Varje träff inleds med gemensamt mellanmål och avslutas med en avslappningsövning.
– Leds alltid av två vuxna. Som stöd finns en handbok och fyra videor med tillhörande diskussionsunderlag som behandlar olika utmaningar i de ungas vardag.
– Rennox-konceptet är utvecklat av Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt i Åboland och översatt till svenska av Folkhälsan.

– Förutom kontakten till ungdomarna har Rennoxkurserna också gett mig själv en hel del. Även för oss ledare är lektionerna avslappnande. Man stänger av telefonen och fokuserar bara på en sak.

Rennox startade som en del av projektet De e lugnt, men är numera en permanent verksamhet inom Folkhälsan. Hittills har 210 gruppledare utbildats och fler kurser är på kommande.

Kurserna riktar sig till alla som arbetar med ungdomar – som lärare, kuratorer och skolpsykologer men också ungdomsverkstäder, kommunala ungdomsarbetare och personal inom tredje sektorn. Projektledare Nina Martin säger att materialet har visat sig vara väldigt användbart.

– Responsen har varit god och det verkar finnas ett stort behov av den här typen av ungdomsverksamhet. Deltagandet är frivilligt och inte prestationsinriktat, vilket innebär att ungdomarna i lugn och ro kan fokusera på sitt eget välmående, säger Nina Martin.

Hanna Lindholm har redan hållit två kurser och på vårterminen är det dags för nästa. I Kronoby hålls kurserna i samarbete med kommunens gymnasium och lektionerna planeras in under håltimmar. Skolans lärare är informerade och det är också ok att missa en vanlig lektion för att delta i Rennox.

– Men vi har också haft ungdomar som anmält sig till kursen för att sedan hoppa av – eftersom de upplever att de inte hinner. Det säger en del om deras stressnivå, säger Hanna Lindholm.

Hon tycker att det blivit tuffare med åren. Exakt vad det beror på kan hon inte lägga fingret på, men hon tror att många upplever att det är svårt att som 16-åring veta vad man vill göra i framtiden.

– I dag måste man välja inriktning allt tidigare för att försäkra sig om en studieplats. Det skulle också stressa mig.

Så blir du av med pressen  – Hannas tips
“När jag själv gick i gymnasiet och under studietiden hade jag som vana att alltid göra något roligt kvällen innan ett viktigt prov. På det sättet får man en bra känsla i kroppen och presterar bättre. Men det gäller förstås att ha läst på tillräckligt bra innan. Att sitta och panikplugga kvällen före blir sällan bra.”

 Text och foto: Sonja Finholm

Se mer info om Rennox-kurserna i länkarna här under.