En bra kostrådgivare är empatisk

En färgglad buffé med olika sorters grönsaker och tillbehör upplagda i skålar och fack. Ingredienser som spenat, broccoli, tomater, majs, oliver, kikärtor, rödbetor, ost, kyckling och sallad visas i en ordnad och inbjudande presentation.

Kostrådgivning handlar mycket om känslor och psykologi. För att bli en bra kostrådgivare behöver man veta något om klientens bakgrund, livssituation och värderingar.

– Bra kostrådgivning kräver människokännedom och en förmåga att kommunicera empatiskt, säger Olli Ilander som utbildar Folkhälsans kostrådgivare vid Solvalla och Norrvalla.

Olli Ilander är magister i livsmedelsvetenskap med 20 års erfarenhet av kostrådgivning samt författare till flera böcker om näring och kost.

– Kostrådgivarens uppgift är att hjälpa klienten ändra sina levnadsvanor. Det är ingen liten utmaning och den förmågan kan man inte läsa sig till i böcker. Här är det min uppgift som utbildare med lång praktisk erfarenhet, att göra mitt bästa för att ge över åtminstone något av den här tysta kunskapen till eleverna, säger Olli Ilander.

Utbildningen till kostrådgivare är hos Folkhälsan starkt förankrad i en forskningsbaserad näringsvetenskap. Tematiskt innehåller kursen allt från näringslära och kostrekommendationer till kostens betydelse i samband med motion och träning.

– Kursen går också in på viktkontroll, ätande och känslor samt ätstörningar. Programmet tar upp metoder, befogenheter och begränsningar, samt informerar om vilka andra aktörer det finns i branschen.

Personer som har gått utbildningen blir inte näringsterapeuter, men kan t.ex. jobba med att ge kostråd åt friska människor utan grundsjukdomar.

En person tar ett foto av en sallad med en smartphone. Salladen på tallriken innehåller ingredienser som salladsblad, valnötter, ost och andra färgglada grönsaker. Personen bär en klocka och håller telefonen i båda händerna.

– Eleverna lär sig mycket om interaktion med klienter och den kunskapen kan tillämpas i andra situationer i livet eller på jobbet. Utbildningen är i det avseendet allmännyttig och kan anpassas till många branscher.

Utbildningens material är framtaget i samarbete mellan Olli Ilander och Folkhälsans idrottsproducenter.

– I dag är intresset för kost och näring stort. Det cirkulerar många olika åsikter och uppstår samtidigt ett flertal nya dieter. I kursprogrammet utgår vi från etablerad och evidensbaserad näringsvetenskap. Jag tror att många fascineras av det faktum att man faktiskt kan få svar på sina frågor, säger Joakim Träskelin, idrottsproducent på Folkhälsan.

Kursen kan fungera som en kompetenshöjande utbildning för den som behöver en djupare kunskap om kost och näring.

– Betoningen i utbildningen ligger på en praktisk tillämpning av näringslära och näringsvetenskap. De som tidigare har deltagit i utbildningen har varit bland annat yrkesverksamma inom tränings-, vård-, HR- samt restaurang- och köksbranschen, säger Olli Ilander.

En del i utbildningen är kostens roll vid förebyggande av de vanligaste folksjukdomarna.

– Det är inte en helt ny del i utbildningen, men nu har vi samlat de bitarna till en egen temadag.

Närbild av en man som ler.
Olli Ilander.

 

10.12.2019