
Föreningsaktiv
Man kan vara föreningsaktiv genom att bli invald i föreningens styrelse på ett föreningsmöte, eller ha en roll utanför styrelsen (t.ex. märkesansvarig eller simombud). Du arbetar via din lokala Folkhälsanförening för lokalt hälsofrämjande genom att ordna hälsofrämjande verksamhet.
Senior i skolan
En senior i skola, daghem och eftis är en extra trygg vuxen. Du deltar i skolans aktiviteter som ett extra stöd. Din livserfarenhet och livsvisdom är det som räknas. Uppgifterna kan vara mycket varierande beroende på skolans, daghemmets och eftisets behov. Även seniorens egna styrkor och intressen avgör. Det kan vara att lyssna på läsläxan, hjälpa till i matematik eller handarbete och slöjd, vara med på utfärder, pyssla eller berätta om traditioner från förr.
Drogförebyggande arbete
Folkhälsan på Ålands samordningsprojekt för ANDTS-arbete arbetar förebyggande och samordnande i frågor kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS).
Luciainsamlingens aktiviteter för barn och familjer på Åland
Har er familj det ekonomiskt ansträngt, har ni upplevt ensamhet och utanförskap, psykisk ohälsa eller sjukdom? Folkhälsan på Åland erbjuder mångsidiga aktiviteter för barnfamiljer i utsatta livssituationer. Aktiviteterna är något för hela familjen att se fram emot och som ger trevliga minnen att tänka tillbaka på. Alla aktiviteter är gratis att delta i och förverkligas genom luciainsamlingen på Åland.
Barn och familjer
Här hittar du information om babysim, simskolor, läger, familjecaféer, föräldrastöd och mycket mer. Vi erbjuder stöd och aktiviteter för barn och familjer i olika livssituationer.
Ledare för familjecafé
Som familjecaféledare är du värd för träffarna. Du hälsar besökare välkomna, skapar en trivsam stämning och organiserar serveringen (kaffe/te och tilltugg). Tillsammans med deltagarna planerar du programmet, hjälper till med att marknadsföra träffarna och gör ett familjecafé där alla mår bra.
Familjecaféer och mötesplatser
Folkhälsan erbjuder en rad aktiviteter och stöd för familjer med bebisar och småbarn. Här är några av de tjänster och program som ni kan förvänta er.
Alla behöver kunna simma!
Vi ordnar simskolor året om både i simhall och på stranden. Våra kunniga utbildade simlärare och lekledare ansvarar för att simundervisningen är högklassig både vad gäller innehåll och säkerhet.
Familjerådgivning i Mariehamn
Familjerådgivningen finns till för åländska barnfamiljer. Har du barn under 18 år kan er familj kontakta Familjerådgivningen för olika problemsituationer eller då vardagen inte fungerar.
Födelsedagskalas och fest för barn
För födelsedagsfirande erbjuder Folkhälsan möjligheten att ordna kalas i lokalerna, med olika aktiviteter och utrymmen anpassade efter önskemål. Dessa alternativ gör det enkelt att skapa ett minnesvärt kalas i en trygg och trivsam miljö med aktiviteter som passar alla.
Surfstöd
Folkhälsan på Åland ger individuellt stöd till personer i alla åldrar i användandet av digitala verktyg såsom telefoner, surfplattor och datorer. Stödet ges avgiftsfritt och av våra frivilliga stödpersoner. Vi erbjuder drop-in tillfällen på bibliotek samt enskilt bokade möten.
Stugan Talatta
Folkhälsan förvaltar en stuga på Lilla Lökskär (Talatta) utanför Mariehamn och har fyra små roddbåtar som kan användas för grupper.
Håll i gång på våra läger och sommarklubbar
Vi ordnar läger på flera håll i Svenskfinland och på Åland – vid havet, i skogen eller med fokus på idrott. Välj mellan platser som Breidablick i Hangö, Östanlid i Jakobstad eller våra idrottsinstitut. Även sommarklubbarna är populära.
Babysim
Babysim är en rolig och trygg vattenaktivitet för hela familjen. Här hittar du våra kurser och information om hur du anmäler dig. Ni kan anmäla er till en grupp genast efter att er baby är född, men börja simma tidigast då babyn är 3 månader och väger minst 5 kg. Babysimgrupperna är för barn upp till 2 år.