Jobba inom vården - Ida och Mikaela

“I det här yrket handlar allt om relationer”

Med personligheten som främsta verktyg tar Ida Wiberg och Mikaela Haglund sig an arbetsdagen. Relationerna är den viktigaste faktorn till att de väljer vårdbranschen om och om igen.

Läs mer om att jobba på Folkhälsan här

Sedan ett par år tillbaka jobbar Ida Wiberg och Mikaela Haglund tillsammans på Folkhälsans Brummerska hemmet.

– Det bästa i min yrkesroll är att jag kan vara mig själv till 100 %. Både med mina kollegor och med invånarna som bor här, säger Haglund.

– Jag instämmer helt! Här får jag använda min personlighet som ett arbetsredskap. Det är förstås på gott och ont när man själv har en dålig dag, men å andra sidan är det också helt okej att säga högt “idag har jag en dålig dag” - och då brukar det genast lätta, skrattar Wiberg.

Haglund konstaterar att det kanske är just det som definierar ett bra team.

– Vi känner ju varandra utan och innan. Vi är alla människor med olika behov och personligheter - oavsett om vi pratar om vårdare eller invånare. Alla har vi dåliga dagar, men vi stöder varandra där det behövs.

Det kollegiala stödet avgörande

Speciellt i krissituationer är det viktigt att ha någon som bekräftar att man gör rätt.

– Då är det bra att ha en kollega nära som man kan konsultera. Med Mikaela vet jag att samarbetet fungerar. Vi kan bekräfta varandra i stressade lägen. Vi fixar allt tillsammans.

En plats för alla

Haglund är utbildad socionom, medan Wiberg är sjukskötare.

– Kollegorna är ju också en ständig källa till ny kunskap och inspiration. Jag som är utbildad socionom har till exempel lärt mig mycket vård av Ida. Varje gång hon putsar sår är jag där med mina frågor. Vad gör du? Varför gör du så där? Den vägen lär jag mig hela tiden nytt, berättar Haglund.

– Det är ju också det roliga med den här branschen, att det finns så många olika inriktningar! Om man ens är lite är lagd åt det vårdande hållet, så hittar man garanterat en plats här.

Men allra viktigast är nog personligheten.

–  Allt handlar om att ge och ta. Man ger av sig själv och sin egen personlighet och så får man tillbaka massor av alla som tillbringar sina dagar här på Brummerska. Jag blir lika glad varje gång jag kommer på jobb och Ida är här. Hon är alltid på gott humör och peppar oss andra, säger Haglund.

– Det samma gäller nog dig, Mikaela. Varje skift vi jobbar ihop känner jag att jobbet flyter på utan ansträngning. Med dig kan man prata och fråga om allt!